Może na początku powiem trochę o sobie. Od ponad roku pracuje jako SAP Consultant w jednej z firm BIG4 w module PM. Po roku czasu niestety widzę, że nie jest to moduł dla mnie. Próbowałem wewnątrz swojej obecnej firmy zmienić moduł, niestety bez dużego odzewu od menagerów. Nie ukrywam, że do końca sam nie wiem, jaki moduł byłby dla mnie najlepszym wyborem. Po tytule posta możecie się domyślić, że rozważam wybór pomiędzy dwoma modułami tj. EWM oraz FI. Dwa kompletnie inne moduły z różnych światów logistka/finanse. Po rozesłaniu wielu CV udało mi się dostać propozycję pracy na stanowisku w module EWM (wynagrodzenie nawet lekko wyższe niż w obecnej firmie, opłacają egzamin na certyfikat EWM w pierwszych miesiącach pracy. Minus to wiadomo przejdę z umowy na czas nieokreślony na umowę na 3 msc okres próbny, ale to chyba standard). Z firmy, gdzie aplikowałem na FI zero info (czekam na odpowiedź zwrotną po zapoznaniu się przez nich z zadaniem rekrutacyjnym).
Chciałbym Was, doświadczonych konsultantów/użytkowników SAP zapytać, czym kierowaliście się przy wyborze modułu. EWM jest dość młodym modułem, co sprawia, że będzie jeszcze dużo projektów implementacyjnych, a mała ilość specjalistów w tym module da możliwość młodszym kolegom na dostanie się na takowy projekt (co przy module FI jest mało prawdopodobne, gdyż specjalistów jest multum). Dodatkowo stawki w EWM są dość wysokie (względem innych modułów), a perspektywy rozwoju szerokie. Za modułem FI przemawia do mnie duża ilość ofert pracy, moje prywatne zainteresowanie ekonomią. Nie ukrywam, że widzę więcej plusów niż minusów idąc w EWM, ale obawiam się, że osoba taka jak ja, bez jakiegokolwiek doświadczenia w pracy na magazynie nie da rady pojąć/ogarnąć wszystkich procesów magazynowych (ich sobie wyobrazić). Wydaje mi się, że z finansami byłoby mi łatwiej. Stąd też mój post, by trochę się Was poradzić. Nie ukrywam, że jestem dość młodą osobą (23 lata) i jeszcze całe życie przede mną, więc nawet gdybym po roku/dwóch stwierdził, że to nie dla mnie, to żaden koniec świata. Natomiast nie chce też ciągle zaczynać od zera. Za wszelkie porady/mądre słowa będę niezmiernie wdzięczny