SAP EWM vs SAP FI

Tutaj możesz zadać pytania, które nie znalazły miejsca w innych działach i porozmawiać na ogólne tematy.
MiłoszK

SAP EWM vs SAP FI

Post autor: MiłoszK »

Cześć,

Może na początku powiem trochę o sobie. Od ponad roku pracuje jako SAP Consultant w jednej z firm BIG4 w module PM. Po roku czasu niestety widzę, że nie jest to moduł dla mnie. Próbowałem wewnątrz swojej obecnej firmy zmienić moduł, niestety bez dużego odzewu od menagerów. Nie ukrywam, że do końca sam nie wiem, jaki moduł byłby dla mnie najlepszym wyborem. Po tytule posta możecie się domyślić, że rozważam wybór pomiędzy dwoma modułami tj. EWM oraz FI. Dwa kompletnie inne moduły z różnych światów logistka/finanse. Po rozesłaniu wielu CV udało mi się dostać propozycję pracy na stanowisku w module EWM (wynagrodzenie nawet lekko wyższe niż w obecnej firmie, opłacają egzamin na certyfikat EWM w pierwszych miesiącach pracy. Minus to wiadomo przejdę z umowy na czas nieokreślony na umowę na 3 msc okres próbny, ale to chyba standard). Z firmy, gdzie aplikowałem na FI zero info (czekam na odpowiedź zwrotną po zapoznaniu się przez nich z zadaniem rekrutacyjnym).

Chciałbym Was, doświadczonych konsultantów/użytkowników SAP zapytać, czym kierowaliście się przy wyborze modułu. EWM jest dość młodym modułem, co sprawia, że będzie jeszcze dużo projektów implementacyjnych, a mała ilość specjalistów w tym module da możliwość młodszym kolegom na dostanie się na takowy projekt (co przy module FI jest mało prawdopodobne, gdyż specjalistów jest multum). Dodatkowo stawki w EWM są dość wysokie (względem innych modułów), a perspektywy rozwoju szerokie. Za modułem FI przemawia do mnie duża ilość ofert pracy, moje prywatne zainteresowanie ekonomią. Nie ukrywam, że widzę więcej plusów niż minusów idąc w EWM, ale obawiam się, że osoba taka jak ja, bez jakiegokolwiek doświadczenia w pracy na magazynie nie da rady pojąć/ogarnąć wszystkich procesów magazynowych (ich sobie wyobrazić). Wydaje mi się, że z finansami byłoby mi łatwiej. Stąd też mój post, by trochę się Was poradzić. Nie ukrywam, że jestem dość młodą osobą (23 lata) i jeszcze całe życie przede mną, więc nawet gdybym po roku/dwóch stwierdził, że to nie dla mnie, to żaden koniec świata. Natomiast nie chce też ciągle zaczynać od zera. Za wszelkie porady/mądre słowa będę niezmiernie wdzięczny :)
wojtas7
Has thanked: 70 times
Been thanked: 303 times

Re: SAP EWM vs SAP FI

Post autor: wojtas7 »

O Panie, jakie czasy nastały, sądzę że nikt z doświadczeniem takich dylematów nigdy nie miał i po wciągnięciu się w dany obszar, już w nim pozostawał na zawsze :-) A czy zaczynał przypadkowo jak sporo ludzi, czy z wykształcenia, czy przejście z key usera, to już inna sprawa. A już na pewno nie skakał między tak różnymi obszarami. Zwróć też uwagę, że sam sobie zaprzeczasz - skoro jest multum specjalistów od FI, to skąd tyle ofert pracy? Bo ja to widzę tak, że konsultantów FI jest również mocny niedobór, zgadza się, jest ich na pewno więcej w Polsce niż konsultantów od EWM, ale EWM to jest nadal nisza, i właśnie dlatego tak trudna do wypełnienia. Sądzę że dobrych konsultantów od FI rynek w PL wchłonie i 100, a 10 od EWM by się znikąd pojawiło i oferty pracy by znikły przynajmniej na chwilę. Ale obaw tego typu że wybierzesz zły moduł SAP i zostaniesz "na lodzie" - to jest po prostu wykluczone i to czy zostaniesz na rynku pracy atrakcyjnym kandydatem - zależy tylko od Ciebie, czy uczysz się nowych rzeczy, robisz dobre projekty, znasz języki itd, a nie że moduł nagle zniknie. Zarówno FI jak i EWM mają przyszłość.

Ja bym też tak nie uogólniał, bo konsultant konsultantowi nierówny. Znajomość języków (niemiecki?), znajomość poszczególnych branż, do tego dochodzi kwestia wykształcenia i znajomości procesów. Skoro trafiłeś do PM i zastanawiasz się nad skokiem do FI/EWM - chyba powinieneś sobie sam odpowiedzieć na pytanie co chcesz w życiu robić, i to robić, Grucha ;-) Dodaj sobie jeszcze do tego że nie ma dwóch takich samych firm i projektów.

pozdro i powodzenia
Szymon

Re: SAP EWM vs SAP FI

Post autor: Szymon »

Cześć.

Moim zdaniem jak i zapewne większości sam musisz zdecydować - ciężko określić co Cię bardziej zainteresuje nie znając Cię tak na prawdę.

Miałem przyjemność brać udział w implementacji - byłem pracownikiem na magazynie i wybrali mnie jako Super Usera.
W ciągu roku ogarnąłem że EWM jest modułem w którym czuję się najlepiej - mieliśmy możliwość uczestniczenia przy pracy w innych modułach ale to EWM skradł moje serce :) Brałem udział w całym procesie który występował w fabryce na miejscu - od przyjęcia półproduktu do wysyłki gotowego.

Był to intensywny okres ale bardzo rozwojowy a jego (EWM) zakres był dla mnie porażający ale motywował aby iść z tym do przodu.

Ciężko też określić co może być Twoim zadaniem jeśli odnajdziesz się w EWM - Jak pisał Wojtas.
Każdy projekt jest inny jak i Twoje zadanie które się tam pojawi.
U mnie większość ludzi była z Deloitte - 70% z ogromnym doświadczeniem i każda odpowiadała że nie da się przygotować do projektu na którym lądujesz.

Chyba nie ma złotej rady.

Na forum jest wiele osób z dużo większym doświadczeniem więc może ktoś bardziej Cię ukierunkuje :)