problem z SQVI

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

problem z SQVI

Post autor: mszydlik »

Witam,

mam problem z raportem który stworzyłem w SQVI. zrobiłem raport który ma wyświetlać zapasy na indeksie w rozbiciu na partie (sap'owe) oraz dodtakowo muszę mieć na tym raporcie informację o numerze partii producenta. czyli ma to być raport jak MB52+PARTIA DOSTAWCY.
Probelm jest w tym, że w wynikach wygenerowanych przez raport jedną partię SAP'ową mam wyświetloną kilaka razy (kilka wierszy: ta sama partia, ta sama ilość, różne składy; ale sekwencja taka powtarza się 2-razy w tabeli). do raportu wykorzystałem te same tabele co MB52.
1. Co może być przyczyną takiego wyświetlania (na moje wyczucie trzeba odpowiednio ustawić relacje pomiędzy tabelami, tzn. to która tabela z której zaciąga dane, ale nie mogę sobie z tym poradzić). może ktoś ma materiały w j. polskim o tworzeniu połączeń pomiędzy tabelami, na potrzeby raportowania w sqvi?
2. jak rozbić wartość zapasu na poszczególne partie. obecnie przy każdej partii pojawia się wartość zapasu ogółem.

z góry dziękuje za podpowiedź.

Artur Lisznia?ski
Posty: 78
Rejestracja: pt paź 26, 2007 9:51 am
Lokalizacja: Sanok
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Artur Lisznia?ski »

Witam,
Prawdopodobnie przyczyną kilkukrotnego wyświetlania wierszy w zapytaniu jest podpięcie tabeli MBEW.
Wyświetl w ME16N MBEW i zwróć uwagę na pole "obszar wyceny" czy aby nie masz kilku wartości dla danego materiału
- jeżeli tak to wstaw to pole w ograniczeniach zapytania.
Jeżeli jednak to nie MBEW generuje dodatkowe wiersze to w SE16N analogicznie przeglądnij pozostałe używane tabele ( MCHB, MCHA ) wpisując materiał i partię.

Teraz aby uzyskać wartość zapasu dla poszczególnej partii raczej należy wprowadzić wyliczankę cena materiału * MCHB Wycenione zapasy do nieograniczonego wykorzystania ( nie zapominając o jednostce ceny ).
Niestety nie używam SQVI ale w SQ01 obliczenia można wstawić w zbiorze informacji lub w samym zapytaniu.
Pozdrawiam
Artur

rwwr
Posty: 91
Rejestracja: czw sie 02, 2007 3:47 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post autor: rwwr »

Sprawdź zdublowane pola i w połączeniach tabel dla tych pól zastosuj left outer join, może to będzie pomocne.

mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

Post autor: mszydlik »

witam,

Napoczątek dziękuje za podpowiedzi i przepraszam za późną odpowiedź.
Przetestowałem porady. Trochę pomogło dodanie połączenia tabel(pól):
MCHB (CLABS) z MARD (LABST) i zastowowanie left outer join.
Bardzo dziwne połączenie jak dla mnie.
Z tego co widzę to jednak chyba za mało wiem o "architekturze" sap. :(
Zupełnie nie mogę wydedukować z czego wynikają te powtórzenia.
Powtarzają się linie zawierające ten sam indeks, partię SAP, skład. Jeden indeks ma takich powtórzeń dwa (dla każdej sekwencji indeks-partia-skład), a drugi indeks 14.
na razie będę dalej próbował metodą prób i błędów. Może ktoś na jeszcz jakieś pomysły.

jednej rzeczy nie mogę zrozumieć. zapasy dla danej partii mam w tabeli MCHB, partię dostawcy w MCH1. dlaczego jak chcę połączyć tylko te dwie tabele, to SAP nie chce wygenerować raportu (otrzymuje komunikat "nie wybrano danych" Nr komunikatu AQ260.

będę wdzięczny za każdą informację na tema tworzenia raportów niestandardowych w SAP.

pwrlax
Posty: 88
Rejestracja: sob lip 07, 2007 4:09 pm
Lokalizacja: Polska
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: pwrlax »

Ja bym obstawiał na to, że masz źle zdefiniowane połączenia tabel (logika definicji połaczeń tabel w SAP jest podobna jak w MS Access). Zaznacz połaczenie tabel a potem kliknij na połączeniu prawym klawiszem myszy i wybierz odpowiednie ustawienia.

powodzenia

mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

Post autor: mszydlik »

dziękuje za podpowiedzi. będę testował różne konfiguracje.
czy jest jakaś dokumentacja sap odnośnie zależności pomiędzy poszczególnymi tabelami (domyślam się, że jest ich sporo :D).
mam wrażenie że bez znajomości tych zależności to sobie trochę potestuje :D. z moich dotychczasowych "doświadczeń" wynika, że są tabele "nadrzędne" i "podrzędne" (nie każda może po prawej stronie drugie i odwrotnie - zależy które tabele weźmiemy). druga obserwacja wydaje mi się że część tabel korzysta (przeliczając) z danych innych tabel (opisywane wcześniej połączenie pól ilości tabel MCHB i MARD).

jeżeli ktoś dysponuje informacjami na ten temat to będę wdzięczny.

pozdrawiam Maciek.

pwrlax
Posty: 88
Rejestracja: sob lip 07, 2007 4:09 pm
Lokalizacja: Polska
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: pwrlax »

Poszukaj na stronie
http://it.toolbox.com/
kiedyś znalazłem tu kapitalne schematy z dopuszczalnymi połączeniami tabel w poszczególnych modułach.

mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

Post autor: mszydlik »

super, dzięki. przeszukam.

mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

Post autor: mszydlik »

witam po przewie,
(prawie) udało mi się stworzyć potrzebny raport. mam to co potrzebowałem czyli partię producenta i odpowiadający jej zapas. osiągnąłem to łącząc tabele w następującej kolejności: MCH1 - MCHA - MCHB. czyli okazało się, że ważna tutaj jest tabela MCHA (chociaż w naszym przypadku nie zawiera ona żadnych istotnych danych, tzn takich których nie byłoby w innych tabelach, a jednak okazało się, że jest potrzebna). napisałem, ze prawie mi się udało, bo chciałbym jeszcze dodać do tego raportu parę rzeczy. na początek spróbowałem dodać tekst materiału (czyli opis towaru). do w/w trzech tabel dodałem tabelę MAKT (bardzo prosta, zawierająca tylko kilka kolumn) i znowu się zaczęło, czyli znowu mam na raporcie zdublowane wpisy. ktoś ma pojęcie dlaczego się tak stało. dołączenie tabeli która nie zawiera danych wpływa na ich wyswietlanie w raporcie.

pytanie przy okazji, kto wie co to są "wglądy bazy danych" w SAP. wygląda to jak połączenie kilku tabel. czy można z tego korzystać w jakiś sposób?

dominik.tylczynski
Posty: 7329
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1226 times
Been thanked: 1137 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Tabela MAKT może zawierać kilka rekordów dla jednego numeru materiału - opisy w różnych językach. Dodaj kryterium selekcji wg języka i powinno być ok.

Wglądy bazy danych służą do łączenia tabel, czyli robią +/- to co robisz właśnie z tablicami w SQVI.

mszydlik
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 15, 2010 1:41 pm
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Has thanked: 1 time

Post autor: mszydlik »

super, dziękuje bardzo, zadziałało.
czyli generalnie problemy z wielokrotnym wyświetlaniem danych biorą się tylko z tego, że w którejś z tabel do np. jednego numeru materiału są dwa wpisy?
czy w raporcie tworzonym w SQVI można na stałe ustalić ograniczenia, czy można dodawać pola obliczane (jak w SQ01).

jeszcze raz dziękuje za pomoc.

dominik.tylczynski
Posty: 7329
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1226 times
Been thanked: 1137 times

Post autor: dominik.tylczynski »

mszydlik pisze:czyli generalnie problemy z wielokrotnym wyświetlaniem danych biorą się tylko z tego, że w którejś z tabel do np. jednego numeru materiału są dwa wpisy?
Dokładnie tak.

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Witam,

podepnę się pod temat. Dużo informacji w nim zawartych pomogło mi stworzyć odpowiedni raport ale chciałbym do niego dodać kolumny które nie są w tabelach. NP różnice ilościową z dwóch kolumn oraz ich procent. Czy SAP daje nam takie narzędzie ? Czy tylko programista jest w stanie mi coś takiego zrobić ?

Pozdrawiam

dominik.tylczynski
Posty: 7329
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1226 times
Been thanked: 1137 times

Re: problem z SQVI

Post autor: dominik.tylczynski »

W SQVI nie ma możliwości dodawania wyliczanych pól. Tutaj jesteś ograniczony do danych z tablic.

Wyliczane pola możesz dodać w SAP Query - SAP Help: Defining Local Fields

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Dziękuje za podpowiedź z tego jeszcze nie korzystałem. Ale zawsze warto coś nowego poznać. A czy utworzony tu raport będzie można podpiąć pod swoją transakcję tak samo jak raport z sqvi ?