problem z SQVI

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: problem z SQVI

Post autor: dominik.tylczynski »

Będzie można.

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Mam jeszcze jedno pytanie co do SQ01. Czy jak utworze pole lokalne jest jakaś opcja by dodawać je do innych raportów bez tworzenia go od nowa? Pytam bo to pole będzie miało dużo warunków i odtwarzanie będzie czasochłonne.

aregmax
Posty: 149
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 52 times

Re: problem z SQVI

Post autor: aregmax »

Można.

Pozdr.
Arek

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość w polu lokalnym dodać więcej niż 3 warunki ? Bo nie wiem jak dodać kolejne :/

Warunek STATUS_1='C'

Formuła 'Policzony'


Warunek STATUS_1='FR'

Formuła 'Indeks jest w ponownym li


Warunek STATUS_1='CR'

Formuła 'Spisany'

i nie wiem jak mogę wpisywać kolejne warunki bo w standardzie wiedzę miejsce tylko na 3.

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Dobra już mi się udało :D

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

Witam,

mam pytanie co do sq01.

Dodałem polem lokalne, które mi wylicza różnicę między dwoma polami. Chciałbym ustawić tak aby w utworzonym raporcie różnica na plus podświetlała się np na zielono a na minus na czerwono. Czy Sq01 daje mi taką możliwość jak tak to jak to zrobić. Nie mam uprawnień do tworzenia kodów.

Czy w sq01 mogę dodać pole lokalne które będzie mi wyrzucać dzień tygodnia na podstawie daty z pola podstawowego. Szukam w internecie ale znaleźć nie mogę.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: problem z SQVI

Post autor: dominik.tylczynski »

Michał Matolicz pisze:
śr wrz 09, 2020 6:20 pm
Czy w sq01 mogę dodać pole lokalne które będzie mi wyrzucać dzień tygodnia na podstawie daty z pola podstawowego. Szukam w internecie ale znaleźć nie mogę.
To się powinno dać zrobić bez większego problemu. Definicję InfoSet'u możesz rozszerzyć o własny kod ABAP - zobacz SAP Help: Further Code
Mógłbyś tutaj oprogramować wyliczanie dnia tygodnia na podstawie daty z innego pola z użyciem funkcji DATE_GET_WEEK - SAP Help: Calendar functions

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

No właśnie utworzyć kod:) a niestety do tego uprawnień nie mam. Czyli przez samo sq02 czy sq01 bez utworzenia kodu się nie da tego zrobić.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: problem z SQVI

Post autor: dominik.tylczynski »

Michał Matolicz pisze:
czw wrz 10, 2020 4:59 pm
No właśnie utworzyć kod:) a niestety do tego uprawnień nie mam. Czyli przez samo sq02 czy sq01 bez utworzenia kodu się nie da tego zrobić.
Bez kodu ABAP niestety nie dasz rady, bo jakoś musisz wyliczyć dzień tygodnia, a do tego właśnie służy funkcja DATE_GET_WEEK.

Michał Matolicz
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 23, 2020 10:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: problem z SQVI

Post autor: Michał Matolicz »

w sumie udało mi się używając tego równania

dzień tygodnia = ([23m/9] + d + 4 + y + [z/4] + [z/100] + [z/400] - c) mod 7 gdzie [ ] oznacza część całkowitą liczby
mod – funkcja modulo (reszta z dzielenia)
m – numer miesiąca (ang. month) (od stycznia = 1 do grudnia = 12)
d – numer dnia (ang. day) miesiąca
y – rok (ang. year)
z – rok z poprawką: z = y - 1 jeżeli m < 3; z = y, jeżeli m >= 3
c – korekta (ang. correction): c = 0, jeżeli m < 3; c = 2, jeżeli m >= 3
dni tygodnia ze zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}, gdzie: 0 – wtorek, 1 – środa, 2 – czwartek, 3 – piątek, 4 – sobota, 5 – niedziela, 6 – poniedziałek

dzięki opcji (DAY) (MONTH) I (YEAR) wyciągnąłem z pola data, pola lokalne z tymi danymi czyli dzień miesiąc i rok, a potem przez warunki kalkulacji podstawiłem je do powyższego wzoru i wylicza mi poprawnie dzień od 0 do 6. Następnie dodałem kolejne pole lokalne które w zależności od liczby wyrzuca mi nazwę dnia tygodnia. Na systemie testowym zadziałało prawidłowo. Jeszcze jestem w fazie testowania tego rozwiązania ale jak na razie wszystko jest dobrze.

wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Re: problem z SQVI

Post autor: wojtas7 »

wow dostrzegam talent.