Katalog pól dla informacji wyj. w MM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Michal.Nowak
Posty: 99
Rejestracja: wt cze 19, 2007 10:21 am
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Katalog pól dla informacji wyj. w MM

Post autor: Michal.Nowak »

Witam wszystkich.
Mam nastepujacy problem:
chcialbym rozszerzyc katalog pol o pewne pole tak aby bylo ono dostepne przy tworzeniu tabeli warunkow dla informacji wyjsciowej dla MM.
Pozdrawiam.
Michal Nowak
Pozdrawiam
Michał Nowak
dominik.tylczynski
Posty: 7899
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1653 times
Been thanked: 1335 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Niestety nie napisałeś, w którym obszarze MM chcesz dodać pola do ustalania informacji wyjściowej. Odpowiem zatem na przykładzie MM-IM, czyli ustalania informacji wyjściowej z dokumentów materiałowych. W pozostałych obszarach np. MM-PUR (dokumenty zaopatrzeniowe) czy MM-IV (logistyczna weryfikacja faktur) działa to tak samo.

Pola dostępne podczas ustalania informacji wyjściowej są określone w strukturach komunikacyjnych: KOMKBME (nagłówek dokumentu materiałowego) i KOMPBME (pozycja dokumentu materiałowego). Nazwy tych struktur możesz sprawdzić dla innych aplikacji sprawdzając przypisania pól w definicji sekwencji dostępu.
Pole, które chcesz dodać do ustalania informacji wyjściowej musisz dodać do jednej z tych struktur w zależności czy to pole jest z nagłówka czy z pozycji dokumentu materiałowego.
Ponadto, żeby pole było widoczne w procedurze ustalania informacji wyjściowej musisz je dodać do struktury KOMB.
Pole do struktury najlepiej dodać przez APPEND STRUCTURE.

Następnie nowe pole musisz dodać do katalogu pól dostępnych podczas ustalania informacji wyjściowej. Najprościej zrobić to przy pomocy transakcji NACE. Tutaj zaznaczasz aplikację ME i z menu wybierasz Edit->Field Catalog.

W tym momencie możesz już skonfigurować tablicę warunków i dalej sekwencję dostępów z nowym polem.

Pozostaje jeszcze kwestia napełniania tego pola danymi podczas ustalania informacji wyjściowej. Zwykle dane do struktur komunikacyjnych są przekazywane przy pomocy funkcji <nazwa struktury>_FILL. W przypadku MM-IM dla pozycji dokumentu jest to KOMPBME_FILL. Gdy wyświetlisz kod źródłowy tej funkcji zaraz na początku zobaczysz linię:

Kod: Zaznacz cały

MOVE-CORRESPONDING com_mseg TO com_pbme.
Powiedzmy, że chcesz ustalać informację wyjściową na podstawie pola UMRKW "Zakład wydający/dostarczający". Jeśli dodałeś to pole do struktur komunikacyjnych z zachowaniem oryginalnej nazwy, czyli UMWRK, nie musisz nic więcej robić. Powyższa linia kodu przeniesie Ci wartość tego pola z dokumentu materiałowego do struktury komunikacyjnej.
Puryści SAP powiedzą, że to nie jest dobry sposób, gdyż pola dodawane do struktur data dictionary powinny mieć przedrostek ZZ, aby uniknąć konfliktu nazw pól w przyszłości. Jeśli dodałeś pole z przedrostkiem ZZ lub jest to zupełnie nowe pole, które nie występuje w dokumencie materiałowym musisz napisać procedurę, która napełni to pole. Robisz to przy pomocy rozszerzenia, które jest wywoływane na końcu funkcji KOMPBME_FILL:

Kod: Zaznacz cały

PERFORM userexit_kompbme_fill.

Kod: Zaznacz cały

FORM USEREXIT_KOMPBME_FILL.
*  COM_KBME-ZZFIELD1 =
ENDFORM.
HTH
Dominik Tylczyński, ICG
Ps. Te same zasady obowiązują dla innych obszarów MM i ogólnie techniki warunków (ustalanie informacji wyjściowej, ustalanie ceny, wyszukiwanie partii itd.) Będą inne nazwy struktur komunikacyjnych, nazwy funkcji napełniających te struktury oraz nazwy rozszerzeń do napełniania nowych pól, ale logika jest ta sama.
Michal.Nowak
Posty: 99
Rejestracja: wt cze 19, 2007 10:21 am
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Michal.Nowak »

Witam.

Chciałem uzyskać możliwość generowania inf. wyj. w przypadku międzyzakładowego przeksięgowania materiałów.

Twój post bardzo Mi pomógł, chociaż bo stworzeniu tabeli warunków i przypisaniu jej do odpowiedniego dostępu a następnie stworzeniu warunku dalej mam problem z automatycznym wygenerowaniem inf. wyj. Pewnie jakieś kwiatki na moim systemie.

Jescze raz dzięki.
Pozdrawiam
Michał Nowak
dominik.tylczynski
Posty: 7899
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1653 times
Been thanked: 1335 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Michał,
Problem z ustalaniem informacji wyjściowej może być związany z wyłączonym polem (checbox) "Print". To pole jest dostępne w zakładce "General" nagłówka dokumentu materiałowego w MIGO lub na pierwszym ekranie transakcji MB1B.
Zwykle ustalanie informacji wyjściowej zależy też od wersji wydruku. Pole dostępne obok checkbox'a "Print" w MIGO lub w postaci trzech radio buttons w MB1B.

W celu analizy procesu ustalania informacji wyjściowej polecam "starą" transakcję MB1B. Tam, po podaniu wszystkich danych do zaksięgowania dokumentu możesz przejść do szczegółów pozycji i do ekranu informacji wyjściowych nawet jeśli żadne informacje nie zostały ustalone. Na tym ekranie możesz wyświetlić analizę procesu ustalania informacji wyjściowej. Jest to bardzo wygodne narzędzie diagnostyczne.

"Nowa" transakcja MIGO jest pod tym względem o tyle niewdzięczna, że zakładka "Informacje wyjściowe" nie pojawia się jeśli żadna informacja nie została ustalona i nie można tutaj sprawdzić dlaczego nic się nie drukuje.
HTH
Dominik Tylczyński, ICG