Subcontracting - BOM alternative

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
grincz
Has thanked: 47 times
Been thanked: 19 times

Subcontracting - BOM alternative

Post autor: grincz »

Witam,
Mam takie pytanie.
Robię zamówienie na podwykonastwo.
Mam dwóch dostawców komponentów. Obydwaj dostarczają różne komponenty ale produkt gotowy jest ten sam, więc w zależności od dostawcy komponentu mam dwie alternatywy w BOMie.
Pytanie czy da się ustawić tak system żeby w zależności od dostawcy komponentu w zamówieniu na podwykonastwo, wybierany był odpowiedni BOM.
Z góry dzięki za sugestie.
martaz
Been thanked: 11 times

Re: Subcontracting - BOM alternative

Post autor: martaz »

Hej,

z tego co mi wiadomo jedyne rozwiazanie jest przez alternatywny BOM i wersje produkcyjna.

Pozdrawiam, Marta
grincz

Marta ,
ale co mi da alternatywny BOM? Chodzi o to żeby jakoś dało się powiązać zamówienie na podwykonastwo z dostawcą komponentów i dopiero na podstawie tych parametró może być wskazany BOM.
Lub ewentulanie zrobić tak żeby była możliwość wyboru BOMu podczas tworzenia PO.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2042 times
Been thanked: 1537 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Piotr, pozwól najpierw dobrze zrozumieć twój proces.
Czy jest tak, że:
  1. wyrób gotowy jest kupowany od podwykonawcy przez zamówienie na podwykonawstwo?
  2. wyrób gotowy składa się z jednego komponentu, który może być kupowany od dwóch różnych dostawców?
grincz

Cześć Dominiku,
Odpowidając na twoje pytania.
1. Tak, zamówienie jest tworzone na podwykonastwo na wyrób gotowy.
2. Tak, wyrób gotowy składa się z jednego komponentu. Wyrób gotowy może być wyprodukowany zamiennie z 3 różnych komponentów. Każdy z tych 3 komponentów ma innego dostawcę.
Zależy mi na tym żeby podczas tworzenia zamówienia na podwykonastwo można było wskazać odpowiednią alternatywę BOMu.
tombalc
Has thanked: 12 times
Been thanked: 97 times

Post autor: tombalc »

dtylczyn pisze:Piotr, pozwól najpierw dobrze zrozumieć twój proces.
Czy jest tak, że:
  1. wyrób gotowy jest kupowany od podwykonawcy przez zamówienie na podwykonawstwo?
  2. wyrób gotowy składa się z jednego komponentu, który może być kupowany od dwóch różnych dostawców?
Chyba wiem, o co chodzi Dominikowi. Jeżeli to taki sam komponent ale od różnych dostawców to dlaczego ma różne numery materiału? Trudno mi sobie wyobrazić, żeby z różnych komponentów można było wyprodukować ten sam wyrób po takim samym koszcie. Opisz proces bardziej szczegółowo i konkretnie. Może znajdzie się w miarę proste rozwiązanie.
Tomasz Balcerzak
aregmax
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times

Post autor: aregmax »

Ten trop z wersją produkcyjną jest jakby najbliższy (jeśli dobrze rozczytuję proces).

Potrzebujesz 3 wersje produkcyjne. Przed utworzeniem zamówienia, zmieniasz wersję produkcyjną w inforekordzie na tą którą chcesz. Taka zaciągnie się do zamówienia.
W samym zamówieniu nie można wybrać wersji z tego co wiem w standardzie.
Pozdr.
Arek
dominik.tylczynski
Has thanked: 2042 times
Been thanked: 1537 times

Post autor: dominik.tylczynski »

aregmax pisze:Ten trop z wersją produkcyjną jest jakby najbliższy (jeśli dobrze rozczytuję proces).

Potrzebujesz 3 wersje produkcyjne. Przed utworzeniem zamówienia, zmieniasz wersję produkcyjną w inforekordzie na tą którą chcesz. Taka zaciągnie się do zamówienia.
W samym zamówieniu nie można wybrać wersji z tego co wiem w standardzie.
Pozdr.
Rozwijając powyższą myśl.

Najpierw nota
458606 - FAQ: Subcontracting in purchasing pisze:10. Question:

You work with production versions for selecting bill of material alternatives. How are they determined for SC purchase requisitions or SC purchase orders?

Answer:

Purchase Orders:
In purchasing, the production versions are assigned in the subcontracting purchasing info record. When you create an SC purchase order, the system determines the SC purchasing info record from the combination of vendor and material, and reads the production version. This is then included in the document. It is not possible to manually change the production version in the SC purchase order.
If you create the SC purchase order with reference to an SC purchase requisition, the system checks whether the production version from the SC purchase requisition matches the version determined from the SC purchase order.
If the production verions differ, the system displays a dialog box and the user can decide whether the production version from the SC purchase requisition is to be transferred or whether the BOM is exploded using the newly determined production version from the SC purchasing info record.
A selection of the production versions by date or similar is not available in purchasing.

Purchase requisitions:
The system includes the production version that was determined first. There is no function for this area.
Powinieneś utworzyć:
  1. wersje produkcyji, które określają specyfikacje materiałowa z komponentami dla poszczególnych dostawców
  2. rekordy informacyjne podwykonawstwa dla każdego dostawy; podczas tworzenia musisz podać zakład, wtedy możesz w rekordzie wprowadzić wersję produkcji
Przy tak ustawionych danych podstawowych podczas tworzenia zamówienia system odczyta rekord informacyjny dla określonego podwykonawcy, z rekordu wersję produkcji, a na podstawie wersji ustali odpowiednią specyfikację materiałową.
grincz

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Prośba o dodanie tematu do listy teh best of..
Pozdrawiam,