KIlka miejsc stałych na jeden materiał

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

WItam. Mam pytanie w jaki sposób można przypisać dwa lub więcej stałych miejsc składowania na ten sam materiał. Mamy kilka stref montażu i podlegają pod nie strefy magazynowe i jest kilka materiałów, które są częściami wspólnymi dla poszczególnych stref, maja podobną rotację i pojawiają się dylematy w jakim miejscu ustalić stałe miejsce składowania (duże odległości). Dostałem odpowiedź od przełożonego że nie ma w SAP takiej możliwości a jednak udało mi się tego dokonać. Stworzyłem jedno miejsce w typie magazynu powiedzmy 704 i jedno w typie 601 teraz pojawia się pytanie, w jaki sposób można ustawić pobór materiału w zleceniu tak by dla stanowisk montażowych z grupy X pobierało materiał z miejsca w typie mag. 704 a dla grupy Y przykładowo z miejsca w typie 601. Gdzie szukać takich ustawień, gdzieś w MM02?
Proszę o jakieś nakierowanie. Skąd system będzie wiedział z którego miejsca stałego ma pobrać materiał do zlecenia?

Sorki za te moje amatorskie pytania :)
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: dominik.tylczynski »

Z punktu widzenia strategii pobrania kilka miejsc składowania dla materiału to nie problem. Wystarczy w typie magazynu ustawić strategię pobrania np. FIFO.

Natomiast z punktu widzenia rozmieszczania, jeśli w typie magazynu masz skonfigurowaną strategię wg stałych miejsc składowania to do indeksu możesz przypisać tylko jedną lokalizację, co jest dosyć logiczne.

Możesz zastosować inną strategię rozmieszczania np. dodanie do istniejącego zapasu.

Opisz może dokładniej proces rozmieszczania to się pomyśli.
Yeti
Posty: 203
Rejestracja: śr sty 05, 2011 5:14 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 13 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: Yeti »

marcus ma chyba dwa typy magazynu i w obydwu może być składowany ten sam materiał w ustalonym dla typu miejscu składowania. Wybór miejsca do pobrania można wysterować strategią wyszukiwania typu magazynu wtedy. Pytanie tylko jak masz odzwierciedlone stanowiska montażowe w Sapie - czy na przykład używasz zaopatrzenia produkcji wg Interfejsu PP-WM?

Pozdr,
Marcin
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

Yeti pisze: Pytanie tylko jak masz odzwierciedlone stanowiska montażowe w Sapie - czy na przykład używasz zaopatrzenia produkcji wg Interfejsu PP-WM?

Pozdr,
Marcin
Sorki, ale ja naprawdę mało kumam w SAP więc nawet nie wiem o co dokładnie pytasz jeśli chodzi o interfejs. Jakby to powiedzieć, hmm.. zostałem rzucony na głęboką wodę i dopiero wgryzam się w SAP bez żadnego przeszkolenia, więc nie znam dokładnie słownictwa.. ale spróbuje jakoś to wytłumaczyć. Mam nadzieję że pomożecie.
Mamy halę magazynową połączoną z montażem. Mamy cztery strefy montażowe i przy każdej strefie montażowej jest magazyn. Magazyn w SAP podzielony jest również na kilka stref - cztery dla każdej grupy montażowej plus strefa kardex (gdzie wchodzą materiały nietypowe bardzo rzadko rotujące + mat. drobne typu śruby, kliny, podkładki (benchparts), które uzupełniane są systemem kanban. Poza tym ostatnia strefa to strefa ogólna, w której rozmieszczamy materiały nie przypisane do żadnej strefy. Każda strefa podzielona jest na dwa typu magazynu 703 (miejsca dynamiczne - pufer) oraz 704 (stałe miejsca składowania - fix) Mam do dyspozycji więcej typów ale nie są używane. Jeśli chodzi o rozmieszczenie to przy księgowaniu dostawy wszystkie materiały wchodzą na miejsca dynamiczne w strefę do której przypisałem materiał, w tej strefie znajduje się też miejsce stałe. SAP generuje zapotrzebowania przeniesienia mat. z miejsca dynamicznego na miejsce stałe, wtedy gdy ilość tego mat. na miejscu stałym osiągnie poziom poziom minimalny. Materiał nigdy przy księgowaniu nie wchodzi bezpośrednio na miejsce stałe tylko dynamiczne do odpowiedniej strefy. I tutaj nie ma żadnego problemu. Dzieląc magazyn na strefy przypisawałem materiałom strefę na podstawie rotacji do konkretnej grupy montażowej, jeśli więcej niż 70% pobrań materiału rotowało na konkretnym stanowisku montażowym to materiał został przypisany pod strefę magazynową odpowiednią do tego stanowiska. Do tej pory problemów nie ma bo magazynier kompletując zlecenie nie musi latać po całej hali tylko kompletuje mat. w jednym obszarze. Problem pojawił się natomiast przy materiałach, które idą 25% na strefę X, 25% na strefę Y itd. Pomiędzy strefami są dosyć duże odległości, więc pomimo tego, że na konretny materiał już zostało założone stałe miejsce, testowo założyłem kolejne w innym typie(do tej pory nie stosowanymj - trochę jeszcze mam ich do wykorzystania). Teraz chciałbym aby ten sam materiał na stanowisku montażowym X był pobierany ze stałego miejsca w typie 704, natomiast ten sam materiał stosowany na stanowisku montażowym Y był pobierany ze stałego miejsca w typie 601. Jeśli chodzi o rozmieszczenie to bym się nie martwił, dlatego, że mat. będzie trafiał jak do tej pory na miejsce dynamiczne i po wygenerowaniu zlecenia przeniesienia osoba za to odpowiedzialna będzie uzupełniała miejsca stałe dla obydwu typów, chodzi tylko o to gdzie ustawić (w jakiej transakcji) żeby ten sam materiał był pobierany z dwóch różnych stałych miejsc. Skąd drukując TO system wie, z którego miejsca stałego ma pobrać materiał. W MM02 szukałem typ miejsca pobr. itp. to nie to więc gdzie?

mam nadzieje, że chociaż trochę rozjaśniłem o co mi chodzi :) z góry dzięki za cierpliwość
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

i co pomoże ktoś z tym tematem?

pewnie to jest skomplikowane, ale chociaż jakaś podpowiedź na co zwrócić uwagę.

Podobno w mojej firmie ktoś już próbował ten temat poruszyć w Supporcie i się nie da, ale jakoś udało mi się to zrobić, jedno miejsce stałe w typie mag. X i jedno w typie mag. Y. Gdzie szukać ustawień co do pobierania mat. do zleceń? do każdego stanowiska jest przypisany planista produkcji, pod planistę i pod stanowisko podpisane są cykle sterowania, może w podobny sposób da się ustawić jakoś (gdzieś) źródło poboru mat. ze stałego miejsca.
W MM01 znalazłem coś takiego jak typ magazynu pobraniowego, ale to pewnie nie jest to bo tam zmienie typ magazynu ogólnie dla materiału pod wszystkie zlecenia i stanowiska. Nie wiem od której strony zacząć, grzebałem w CO02 i edytowałem wszystko co się da by podejrzeć jakąś wskazówkę i nic.
Proszę o pomoc, od czego zacząć? gdzie szukać?
Yeti pisze:Wybór miejsca do pobrania można wysterować strategią wyszukiwania typu magazynu wtedy.

Pozdr,
Marcin
pewnie tu jest podpowiedź, fajnie by było ją jakąś rozwinąć jak dla takiego laika jak ja :)
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: dominik.tylczynski »

Marcus, rozumiem, że sytuację masz mniej więcej taką:
  1. Masz dwa obszary w magazynie (typy magazynów), z których chcesz zaopatrywać produkcję
  2. W każdym z tych typów określony materiał ma przypisane stałe miejsce składowania
  3. W zależności, od tego który maszynę (obszar na produkcji) zaopatrujesz, chcesz pobierać z bliższego źródłowego typu magazynu
Dobrze zrozumiałem?

Temat jest do rozwiązania standardową konfiguracją, ale sam tego nie zrobisz, bo nikt Ci nie da uprawnień do konfiguracji. Ramowo rozwiązanie powinno wyglądać następująco:
  1. Musisz mieć dwa typy magazynu na cześć produkcyjną - powiedzmy 100 i 101. Jeśli masz w miarę standardową konfigurację, to teraz masz tylko jeden typ 100. To jest ten typ magazynu, który podajesz w rekordzie cyklu sterowania, w LPK1
  2. Następnie do uzupełniania tych dwóch typów magazynów musisz podać dwa oddzielne ruchy WM
  3. Wtedy strategię wyszukiwania magazynu źródłowego możesz uzależnić od tych ruchów WM
Może to działać tak, że jeśli zaopatrujesz typ magazynu 100, materiał pobierany jest z typu 704, jeśli typ 101 - z typu 601.

To jest w miarę prosta konfiguracja, do zrobienia i przetestowania w 2-3 godziny.
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

dokładnie o to właśnie chodziło, dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :)

tak jak piszesz, sam tego nie zrobię :( ale pchnę dalej gotowe rozwiązanie, albo spróbuje to zrobić na serwerze testowym.

Pytanie tylko gdzie dokładnie stworzyć dodatkowy typ magazynu? (w jakiej transakcji?) U mnie funkcjonuje tak jak napisałeś typ 100 - zaopatrzenie produkcji i tak jak napisałeś spróbowałbym stworzyć typ 101, pokaże że jednak się da tylko że testowo i pchnę temat komuś wyżej ode mnie :)
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: dominik.tylczynski »

Przede wszystkim sprawdź czy w systemie testowym masz dostęp do transakcji SPRO.

Sent using Tapatalk
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

ok, dzięki wielkie, sprawdzę i dam znać.
Z tego co wiem, w testowym mam dostęp do wszystkiego, ale na razie załatwiam dostęp do niego.
Może jutro już będę miał :)
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

Nie będę miał dostępu do SPRO, dzięki wielkie za chęć pomocy, już się poddałem
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: dominik.tylczynski »

Nie poddawaj się i nie przyjmuj "nie da się" za odpowiedź. Przecież musisz mieć jakiś support, jakieś IT, czy dostęp do jakiś konsultantów? Może nie Ty osobiście, ale twoja firma ma na pewno.
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

dominik.tylczynski pisze:Nie poddawaj się i nie przyjmuj "nie da się" za odpowiedź. Przecież musisz mieć jakiś support, jakieś IT, czy dostęp do jakiś konsultantów? Może nie Ty osobiście, ale twoja firma ma na pewno.
Masz rację, uderzałem do nie odpowiednich osób.
Tak się składa, że Dyrekcja z mojego zakładu, też odwiedza te forum i dostałem propozycje abym dostosował się do Twojej rady. Dziękuje za podniesienie na duchu. Ale ten świat mały :)

Czekam na dostęp do konta testowego i będę brnął dalej :)
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

odświeżając nieco temat mam kolejne pytanie?

Tak jak napisałeś wcześniej Panie Dominiku, tak już jest zrobione:
1. Mamy trzy typy magazynów z których zaopatrujemy produkcję
2. Trzy ruchy materiałowe przypisane do konkretnych typów

Teraz pojawia się problem: co zrobić w przypadku gdy:

1. Mam stałe miejsce składowania w typie X i na ten sam materiał stałe miejsce w typie Y.
2. Gdy na którymś z miejsc kończy się zapas (spada do ilości minimalnej) generuje się automatycznie zlecenie przeniesienia (uzupełnienia miejsca stałego z miejsca dynamicznego) o ilość maksymalną i tu jest ok.
3. Ale co zrobić gdy na zapasie (msc. dynamicznym) nie ma już nic, natomiast materiał dostępny jest w stałym miejscu składowania np. w typie X (powiedzmy 30 szt.) a w typie Y (1 szt.). Ilość minimalna ustawiona jest od 1 szt. Pierwszym problemem było to, że generowało się zlecenie przeniesienia (tylko ręcznie przez wymuszenie z-towską transakcją) z miejsca stałego X na miejsce Y. Tym sposobem na miejscu Y zapas był dostępny ale na miejscu X już nie. To powodowało bieganie z miejsca na miejsce w celu uzupełnienia ale pozmieniałem maxy i ilości uzupełnień i jakoś można z tym żyć. Teraz jest tak: np. na miejscu X (max. 300 szt. min. 150 i ilość uzupełnienia o 150), na miejscu Y natomiast żeby nie zabrać całego zapasu z miejsca X ustawiłem max. na 150 i ilość uzupełnienia o 75 (to miejsce o rzadszej rotacji). Tylko jak ustawić żeby system automatycznie generował zlecenie uzupełnienia stałego miejsca przed wydrukiem TO (kompletacja zlecenia).
Teraz dochodzi do sytuacji, że nie ma możliwości wydrukowania TO ponieważ materiał na miejscu Y jest niedostępny. Wg mnie powinien wygenerować się zlecenie uzupełnienia z miejsca stałego X na miejsce Y.

W związku z powyższym mam pytanie, czy jest sens grzebać i zgłaszać do supportu ten problem czy po prostu zrezygnować z podwójnych miejsc składowania, dla materiałów, które nie mają zapasu na dynamicznym miejscu. Te materiały są tak małe, że nie rozmieszczamy ich na dynamicznym miejscu tak jak w przypadku innych tylko księgują się bezpośrednio na stałe miejsce. Da się ustawić jakoś strategię poboru części by system pobierał z typu Y i w przypadku braku zapasu, pobierał z typu Z?. Albo zamiast tego, żeby nie pobierał z tego drugiego typu tylko generował zlecenie uzupełnienia stałego miejsca?

W przypadku wszystkich podwójnych miejsc, które mają materiał również na miejscu dynamicznym nie ma żadnego problemu, uzupełnienia generują się automatycznie. W przypadku gdy zapas znajduje się tylko na jednym ze stałych miejsc jest kicha.

Dlatego zwracam się jeszcze raz o pomoc i dziękuje za poprzednie odpowiedzi. Dzięki nim poszliśmy do przodu i zoptymalizowaliśmy ilość długich przebiegów i trochę za długo to trwało, żeby teraz wszystko się posypało z powodu tego problemu.

Z góry dzięki i pozdrawiam
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: dominik.tylczynski »

marcus pisze:W związku z powyższym mam pytanie, czy jest sens grzebać i zgłaszać do supportu ten problem czy po prostu zrezygnować z podwójnych miejsc składowania, dla materiałów, które nie mają zapasu na dynamicznym miejscu. Te materiały są tak małe, że nie rozmieszczamy ich na dynamicznym miejscu tak jak w przypadku innych tylko księgują się bezpośrednio na stałe miejsce. Da się ustawić jakoś strategię poboru części by system pobierał z typu Y i w przypadku braku zapasu, pobierał z typu Z?.
Nie rezygnuj - oczywiście, że tak można ustawić strategię pobierania. To jest strategia wyszukiwania typu magazynu dla pobrania ruchem zaopatrującym produkcję. W tej strategii ustawiasz sekwencję typów magazynów, które mają być przeszukiwane podczas pobrania. Ustaw po prostu najpierw typ Y, potem Z.
marcus
Posty: 257
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 206 times
Been thanked: 116 times

Re: KIlka miejsc stałych na jeden materiał

Post autor: marcus »

dzięki wielkie za odpowiedź.
Odpowiedni mail już poszedł do supportu.

Mam kolejne pytanie:

Odkąd wdrożyliśmy kolejny typ magazynu zaczęły pojawiać się problemy z zatwierdzeniem operacji 100 (wyksięgowanie materiału) w zleceniu produkcyjnym.
Magazynier potwierdza TO i zejścia materiały księgują się prawidłowo w MW, natomiast w zleceniu produkcyjnym operacja 100 nie potwierdza się automatycznie jak wcześniej i zlecenie ma status "0" jakby było tylko wydrukowane przez planistę. Co za tym idzie po montażu podczas potwierdzania przez montera wyświetlają się komunikaty, że nie jest potwierdzana operacja 100 (wyksięgowanie) itd. W związku z tym generuje się pełno błędów a już nie wspomnę o nieprawidłowych statystykach produktywności. Może to nie ma związku z nowym typem tylko zbieg okoliczności, ale troszkę dziwna sytuacja bo przedtem wszystko było ok... Masz jakiś pomysł?