Strona 1 z 1

numeracja korekt SD

: wt sty 08, 2019 9:23 am
autor: sylwia123
Witam,
powstała mi jakas dziwna korekta SD z dziwnym numerem, chcialabym rozszyfrować skąd pochodzi ten numer. W jakich transakcjach mogę grzebac?

Re: numeracja korekt SD

: czw sty 10, 2019 6:43 pm
autor: sylwia123
Witam,
Obecnie dziwna numeracja pochodzi z VN01 numer '08' ich początek to 406...........
Moj dokument to faktura korekta - Korekty tworzymy transakcją VA01 - Create Sales Order .
W konfiguracji mam jak na printscreenie.
Wszystkie faktury korekty mam z numeracją 320....... ale nie wiem gdzie jest to ustawione.
Zauważyłam że faktura ma dziwną numerację gdy pole NETWEAR czyli Wartość dokumentu = 0. A jak różną to poprawną.
Macie jakieś pomysły????

Re: numeracja korekt SD

: czw sty 10, 2019 6:44 pm
autor: sylwia123
Zrzut ekranu:

Re: numeracja korekt SD

: pt sty 11, 2019 11:47 am
autor: sylwia123
Chyba tym steruje jakis userexit :/

Re: numeracja korekt SD

: pt sty 11, 2019 2:54 pm
autor: greg_hhl
sylwia123 pisze:
pt sty 11, 2019 11:47 am
Chyba tym steruje jakis userexit :/
Numerację faktur (oraz dokumentów SD) mam zrobioną na tabeli zetowej czytanej w user-exit umieszczony w RV60AFZZ w form
form userexit_number_range using us_range_intern.

endform.

Obecnie zakresy numerów mam zdefiniowane na lata do przodu, zasada prosta: pierwszy znak typ (własny: faktura/korekta, proforma, storno, inne), kolejne 2 wewnętrzna numeracja Spółki a dalej licznik. Starczy na ponad wiek dla najbardziej "płodnych" Spółek.

Re: numeracja korekt SD

: pn sty 14, 2019 2:01 pm
autor: sylwia123
Sprytnie :)
Ja też znalazłam w rv60afzz jakieś numeracje u siebie, ale nie dla wszystkich dokumentów SD. Trochę mam pomieszane jak widzę i muszę to ujednolicić. Dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!

Re: numeracja korekt SD

: pn sty 14, 2019 5:39 pm
autor: greg_hhl
sylwia123 pisze:
pn sty 14, 2019 2:01 pm
Sprytnie :)
Ja też znalazłam w rv60afzz jakieś numeracje u siebie, ale nie dla wszystkich dokumentów SD. Trochę mam pomieszane jak widzę i muszę to ujednolicić. Dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
A ja mam jeszcze jedną ciekawostkę do tego - na danych nagłówka zlecenia sprzedaży (zakładka "Dane dodatkowe A) są pola VBAK-KVGR1 do VBAK-KVGR5 i jedno z nich wykorzystaliśmy do dodatkowego sterowania zakresem numeracji. Generalnie mam jakieś ustalone zasady ale jak wiadomo księgowi potrzebują czasem "oszukać" - chcą wystawić fakturę dzisiaj z datą z przed tygodnia i żeby żaden urzędnik nie czepiał się, że kolejność nie taka jak być powinna to właśnie na tym polu ustawiają, że faktura wystawiana z tego zlecenia ma mieć numerację inną od normalnej. W tabeli używanej we wspomnianym user-exit jedno z pól to właśnie to z VBAK.

A uporządkować trzeba koniecznie bo nic tak nie dezorganizuje jak bałaganik.