zmiana języka bez przelogowywania się

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
max301
Posty: 55
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: max301 »

Witajcie.
Kiedyś u kogoś widziałem w menu transakcje do zmiany języka.
Wyglądało to tak że gość miał ustawiony język powiedzmy DE, tłumaczył nam coś a że po niemiecku to tak raczej słabo więc gość jednym kliknięciem na transakcję zmienił język na PL.
Nie wylogowywał się, nie zmienił nic w ustawieniach.
Pstryk i język PL, potem pstryk i język DE , EN i chyba jeszcze miał FR.

Jest do tego jakaś standardowa transakcja czy sam sobie to wyrzeźbił?

Pozdr.
Max
Pozdrawiam
Elas Pinkman
dominik.tylczynski
Posty: 7530
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 1201 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: dominik.tylczynski »

Sam sobie to wyrzeźbił.

Można to osiągnąć przy pomocy polecenia SET LOCALE LANGUAGE i funkcji TH_REMOTE_TRANSACTION.
max301
Posty: 55
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: max301 »

Ech wiec znowu będę musiał złożyć requesta do centrali.
Może pójdzie łatwo bo skoro tam mają już to „wyrzeźbione” to skopiują to samo do innego planta.

Nie jest to niezbędne do życia ale czemu nie skorzystać z tego jak można.

Dziękuje i pozdrawiam.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
wojtas7
Posty: 858
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 191 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: wojtas7 »

W międzynarodowej firmie jest to mega przydatne. Tyle że to odpala nową sesję w ramach tej jednej, więc /nex trzeba używać dwukrotnie ;-)
dominik.tylczynski
Posty: 7530
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 1201 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: dominik.tylczynski »

max301 pisze: czw kwie 30, 2020 3:11 pm Witajcie.
Kiedyś u kogoś widziałem w menu transakcje do zmiany języka.
Wyglądało to tak że gość miał ustawiony język powiedzmy DE, tłumaczył nam coś a że po niemiecku to tak raczej słabo więc gość jednym kliknięciem na transakcję zmienił język na PL.
Nie wylogowywał się, nie zmienił nic w ustawieniach.
Pstryk i język PL, potem pstryk i język DE , EN i chyba jeszcze miał FR.

Jest do tego jakaś standardowa transakcja czy sam sobie to wyrzeźbił?

Pozdr.
Max
Zainspirowałeś mnie:
Parallel session in a different language without multiple logons
max301
Posty: 55
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: max301 »

Polecam się 8)
Szkoda tylko, że przy obecnym stanie wiedzy i posiadanych uprawnieniach niewiele mogę zrobić.
O ile jeszcze ze stanem wiedzy mogę próbować coś działać to z tym drugim w obecnej firmie niewiele dam radę zrobić.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
dominik.tylczynski
Posty: 7530
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 1201 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: dominik.tylczynski »

Teraz jak będziesz walczył z centralą to możesz się powołać na oficjalny blog SAP’owy :wink:
Może to coś Ci ułatwi... Powodzenia i daj znać jak poszło.
max301
Posty: 55
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: max301 »

Sukces :).

Dodali mi te transakcje do zmiany języka PL/EN/DE.
Mała rzecz a cieszy :D .
Pozdrawiam
Elas Pinkman
twjx
Posty: 12
Rejestracja: czw sty 16, 2020 7:05 pm
Been thanked: 8 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: twjx »

Proponowałbym trochę zmienić kod tak aby w pomocy wyszukiwania były dostępne tylko języki zainstalowane w systemie.
Oczywiście można to jeszcze rozbudować o wyświetlanie ALV z listą dostępnych języków :D

Kod: Zaznacz cały

DATA: gt_servers  TYPE STANDARD TABLE OF msxxlist WITH DEFAULT KEY,
      gv_retfield TYPE dfies-fieldname,
      gt_return TYPE TABLE OF ddshretval.

AT SELECTION-SCREEN ON VALUE-REQUEST FOR p_langu.

  SELECT t002c~spras, t002t~sptxt
    INTO TABLE @DATA(gt_t002c)
    FROM
     ( t002c INNER JOIN t002t ON t002c~spras = t002t~sprsl )
    WHERE t002t~spras = t002t~sprsl.

  CALL FUNCTION 'F4IF_INT_TABLE_VALUE_REQUEST'
    EXPORTING
      retfield        = 'SPRAS'
      value_org       = 'S'
    TABLES
      value_tab       = gt_t002c
      return_tab      = gt_return
    EXCEPTIONS
      parameter_error = 1
      no_values_found = 2
      OTHERS          = 3.
  IF sy-subrc = 0.
    IF lines( gt_return ) > 0.
      p_langu = gt_return[ 1 ]-fieldval.
    ENDIF.
  ENDIF.

START-OF-SELECTION.
  CALL FUNCTION 'TH_SERVER_LIST'
    TABLES
      list = gt_servers.

  READ TABLE gt_servers ASSIGNING FIELD-SYMBOL(<server>) WITH KEY  host = sy-host.

  SET LOCALE LANGUAGE p_langu.

  CALL FUNCTION 'TH_REMOTE_TRANSACTION'
    EXPORTING
      tcode = space
      dest  = <server>-name.
max301
Posty: 55
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: max301 »

Proszę Cię.
Toć oni mnie już nienawidzą bo do moich ticketow wklejam im linku z rozwiązaniami 😀.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
dominik.tylczynski
Posty: 7530
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 1201 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: dominik.tylczynski »

twjx pisze: pt maja 15, 2020 5:58 am Proponowałbym trochę zmienić kod tak aby w pomocy wyszukiwania były dostępne tylko języki zainstalowane w systemie.
Oczywiście można to jeszcze rozbudować o wyświetlanie ALV z listą dostępnych języków :D
Dobre, nie wiedziałem, że lista zainstalowanych języków jest w tablicy T002C. Myślałem, że jest tylko w profilu systemowym, w parametrze zcsa/installed_languages

Ten mój prosty przykładowy program można jeszcze rozbudowywać i dodać np. walidację wprowadzonego języka.
dominik.tylczynski
Posty: 7530
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 1201 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: dominik.tylczynski »

max301 pisze: pt maja 15, 2020 9:44 am Proszę Cię.
Toć oni mnie już nienawidzą bo do moich ticketow wklejam im linku z rozwiązaniami 😀.
Może trochę nienawidzą, ale na pewno szanują, choć przez zaciśnięte zęby :wink:
wojtas7
Posty: 858
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 191 times

Re: zmiana języka bez przelogowywania się

Post autor: wojtas7 »

A to i ja dorzucę co mamy:

Kod: Zaznacz cały

REPORT zsd_change_language.

DATA: lv_comm_message(80) TYPE c,
      lv_syst_message(80) TYPE c,
      lv_hostname         TYPE msxxlist-name,
      ls_rfcsi            TYPE rfcsi.

PARAMETERS: p_spras LIKE sy-langu MATCHCODE OBJECT h_t002
                    OBLIGATORY DEFAULT sy-langu.

CALL FUNCTION 'RFC_SYSTEM_INFO'
  IMPORTING
    rfcsi_export = ls_rfcsi.

lv_hostname = ls_rfcsi-rfcdest.

SET LOCALE LANGUAGE p_spras.

CALL FUNCTION 'TH_REMOTE_TRANSACTION'
  EXPORTING
    tcode        = space
    dest         = lv_hostname
  IMPORTING
    comm_message = lv_comm_message
    syst_message = lv_syst_message.

LEAVE PROGRAM.