WM <=> MM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
acdwas
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

WM <=> MM

Post autor: acdwas »

Witam,
czy jest taka transakcja która pokarze różnicę w ilościach, albo kody na których są błędne ilości między MM a WM.
np.:
MM -> 6 szt
WM -> 5 szt

Z góry dzięki.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: WM <=> MM

Post autor: dominik.tylczynski »

LX23

acdwas
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Re: WM <=> MM

Post autor: acdwas »

Testowałem LX23 ale nic nie pokazuje, a zrobiłem specjalnie różnicę

próbowałem kombinacje

Zakład/Nr magazynu
Zakład/Skład
Nr magazynu

nie zawiera danych

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: WM <=> MM

Post autor: dominik.tylczynski »

LX23 działa na 100%, pokazuje różnice w stanach między MM i WM, czyli niespójności w danych o zapasach, bo zapasy w MM i WM zawsze powinny być zgodne.
Zobacz notę 535043 - Stock comparison with LX23: Difference between WM and IM

Tak z ciekawości - w jaki sposób specjalnie zrobiłeś różnicę?

acdwas
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Re: WM <=> MM

Post autor: acdwas »

Ruchem 311 przeniosłem ze składu który jest włączony w WM na skład na którym działa tylko MM.

przed ruchem 311

MMBE
skład 0007 -> 31

po ruchu 311

MMBE
skład 0003 -> 1
skład 0007 -> 30

MD04 -> 31
LS24 -> 30

docelowo będzie jeszcze ruch 344 co wyrówna stany ale czasem zapominam o tym ruchu i chciałbym sprawdzić czy są jakieś różnice ( czy nie zapomniałem go zrobić ). Ostatnio znalazłem takie różnice ob zapomniałem zrobić ruch 344.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: WM <=> MM

Post autor: dominik.tylczynski »

W MD04 widzisz zapas w całym zakładzie a nie tylko w składzie. Zobacz zapas w składzie w transakcji MMBE.

Po ruchu 311 zapasy w WM i MM nadal są równe. Dlatego LX23 nic nie pokazuje.

acdwas
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Re: WM <=> MM

Post autor: acdwas »

Ale dla planisty jest widoczne i dostępna ilość widoczna w MD04. Czy dobrze to rozumie? Czy jest tak transakcja która by pokazała ilość na składach nie objętych WM i składach w WM. Tak żeby zobaczyć czy nie różnią się ilości między MD04 a LS24?

marcus
Posty: 208
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 115 times
Been thanked: 63 times

Re: WM <=> MM

Post autor: marcus »

acdwas pisze:
śr wrz 02, 2020 2:34 pm
Ruchem 311 przeniosłem ze składu który jest włączony w WM na skład na którym działa tylko MM.

przed ruchem 311

MMBE
skład 0007 -> 31

po ruchu 311

MMBE
skład 0003 -> 1
skład 0007 -> 30

MD04 -> 31
LS24 -> 30

docelowo będzie jeszcze ruch 344 co wyrówna stany ale czasem zapominam o tym ruchu i chciałbym sprawdzić czy są jakieś różnice ( czy nie zapomniałem go zrobić ). Ostatnio znalazłem takie różnice ob zapomniałem zrobić ruch 344.
Cześć,

Kiedy zaglądasz w MD04 lub MMBE to tak jakbyś zaglądał do swojego garażu w poszukiwaniu 10 szt. kluczy.
Do tej pory posiadałeś 10 szt. kluczy w szafce w szufladzie.
Ruchem 311 przeniosłeś 1 klucz z szafki z szufladami i umieściłeś go na podłodze.

Przez to kiedy inny człowiek wejdzie do Twojego garażu nadal będzie widział 10 szt. kluczy -> jeden na podłodze (skłąd MM) i pozostałych 9 będzie w szafce z szufladami (WM). Problem w tym, że człowiek ten będzie wiedział iż poza jednym kluczem na podłodze ma jeszcze 9 w szafce ale nie wie dokładnie w której szufladzie. Co robi w takim przypadku? Zagląda do transakcji LS24 a tym samym wysuwa szuflady i widzi, że np. 2 szt. są w szufladzie pierwszej, 5 szt. w szufladzie drugiej i pozostałe 2 szt. w ostatniej, trzeciej szufladzie.

Możesz sobie przesuwać klucze miedzy szufladami ale nadal będziesz miał tyle samo na magazynie (WM) tylko w różnych szufladach. Jeśli wyciągniesz klucze całkowicie z szafy i rzucisz na podłogę.. to zmieni się liczba kluczy w szafie (WM) ale w Twoim garażu ta liczba się nie zmieni.

Po prostu trzeba ludzi przeszkolić z czytania transakcja MMBE i pouczyć, które składy są zarządzane przez magazyn a które nie i dla których składów powinno używać się transakcji LS24.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: WM <=> MM

Post autor: dominik.tylczynski »

acdwas pisze:
śr wrz 02, 2020 3:05 pm
Ale dla planisty jest widoczne i dostępna ilość widoczna w MD04. Czy dobrze to rozumie? Czy jest tak transakcja która by pokazała ilość na składach nie objętych WM i składach w WM. Tak żeby zobaczyć czy nie różnią się ilości między MD04 a LS24?
Myślę, że mylisz dwie wielkości tj. ilość zapasu widoczną w MD04 oraz ilość w magazynie widoczną w LS24. Generalnie w SAP ERP to są dwie niezależne wielkości. Rozumiem, że w Twoim konkretnym przypadku te wielkości są tożsame, ale w ogólnym przypadku tak nie jest - ilość widoczna w MD04 może być rozproszona w składach objętych i nie objętych zarządzaniem w WM.

Sprawdzanie spójności stanów między MM i WM stale i na bieżąco nie ma większego sensu. System pilnuje tej spójności. Każdy ruch materiałowy zaksięgowany w module MM w składzie objętym WM ma swoje odzwierciedlenie w module WM. Tylko w wyjątkowych przypadkach, na skutek błędu w systemie lub błędu w zmianie konfiguracji (np. wyłączenie WM w składzie, zaksięgowanie ruchów w tym składzie i ponowne włączenie WM) może dojść do rozjazdu w stanach w MM i WM. Wtedy taką niespójność można wyświetlić oraz wyrównać transakcją LX23.