KNA1

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

KNA1

Post autor: greg_hhl »

W KNA1 jest pole STCD5 (Numer podatnika 5) o długości aż 60 znaków. Czy mogę to pole swobodnie wykorzystywać? Nie ma a SAP jakichś specjalnych procedur z nim związanych?

mgabryel
Posty: 356
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 26 times
Been thanked: 171 times

Re: KNA1

Post autor: mgabryel »

Zobacz, czy nie lepiej wykorzystać jedno z pól atrybutów w customer additional data (General data -> menu: extras -> additional data).
Ewentualnie dodać własne pole do KNA1.

dominik.tylczynski
Posty: 7360
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1247 times
Been thanked: 1154 times

Re: KNA1

Post autor: dominik.tylczynski »

Pole KNA1-STCD5 zostało wprowadzone notą 1561889 - New tax number in the vendor/customer master data
Moim zdaniem możesz go spokojnie używać.
Preferowałbym wykorzystanie standardowych pól dostarczonych przez SAP, zamiast implementowania własnych rozszerzeń. Jeśli musisz zapisywać dodatkowe dane dot. business partnera zawsze możesz pomyśleć o systemie klasyfikacji.

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: KNA1

Post autor: greg_hhl »

Potrzebuję jakiegoś długiego pola - wciągam do SAP kolejną Spółkę, muszę jakoś oznaczyć ich klientów do późniejszej współpracy ich wewnętrznego systemu z SAP a mają dość długie identyfikatory tekstowe (wiem, to chore porównywać teksty, do tej pory jakoś udawało się tego uniknąć ale teraz raczej nie ucieknę przed tym :( ).
Moim zdaniem klasyfikacja do tego średnio nadaje się ......

dominik.tylczynski
Posty: 7360
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1247 times
Been thanked: 1154 times

Re: KNA1

Post autor: dominik.tylczynski »

Nie wykorzystywałbym tutaj KNA1-STDC5. To pole ma w SAP ERP konkretne zastosowanie - identyfikator VAT.
Moim zdaniem lepiej będzie dorobić własne pole lub wrzucić identyfikator za starego systemu w klasyfikację.

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: KNA1

Post autor: greg_hhl »

Staram się unikać tworzenia długich pól tekstowych (ok. 50 znaków) szczególnie, gdy będą wykorzystane w niewielkim procencie - pewnie nie więcej niż 5% klientów. Ale jak nie ma wyjścia ...

mgabryel
Posty: 356
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 26 times
Been thanked: 171 times

Re: KNA1

Post autor: mgabryel »

Adaptacja standardowych pól na własne niestandardowe potrzeby prędzej czy później lubi się zemścić. Szczególnie jak zajdzie kiedyś potrzeba wykorzystania go zgodnie z przeznaczeniem i trzeba posprzątać funkcjonalność, która z niego niestandardowo korzysta.

dominik.tylczynski
Posty: 7360
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1247 times
Been thanked: 1154 times

Re: KNA1

Post autor: dominik.tylczynski »

greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Staram się unikać tworzenia długich pól tekstowych (ok. 50 znaków) szczególnie, gdy będą wykorzystane w niewielkim procencie - pewnie nie więcej niż 5% klientów.
Moim zdaniem nie ma żadnego problemu z polami o długości ok. 50 znaków. W KNA1 przecież już takie pola są np. STCD5 czy KNURL (132 chars).
greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Ale jak nie ma wyjścia ...
Jest... Zrób klasyfikację. Zajmie Ci to może kwadrans.

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: KNA1

Post autor: greg_hhl »

dominik.tylczynski pisze:
śr paź 07, 2020 2:10 pm
greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Ale jak nie ma wyjścia ...
Jest... Zrób klasyfikację. Zajmie Ci to może kwadrans.
Cecha ma ograniczenie do 30 znaków :(
dominik.tylczynski pisze:
śr paź 07, 2020 2:10 pm
greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Staram się unikać tworzenia długich pól tekstowych (ok. 50 znaków) szczególnie, gdy będą wykorzystane w niewielkim procencie - pewnie nie więcej niż 5% klientów.
Moim zdaniem nie ma żadnego problemu z polami o długości ok. 50 znaków. W KNA1 przecież już takie pola są np. STCD5 czy KNURL (132 chars).
Problemu nie ma, tylko nie lubię tworzyć pola, które z założenia jest w zasadzie niewypełniane .....

dominik.tylczynski
Posty: 7360
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1247 times
Been thanked: 1154 times

Re: KNA1

Post autor: dominik.tylczynski »

greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 3:09 pm
Cecha ma ograniczenie do 30 znaków :(
W S/4HANA możesz podciągnąć do 70 znaków, kiedy włączysz długi numer materiału - SPRO: Cross-Application components -> General Application Functions -> Field Length Extension -> Activate Extended Fields
Nota 2232396 - SAP S/4HANA: Material Number Field Length Extension in Suite Integration: Restriction Note
Możesz też zrobić dwie cechy po 30 znaków - zdaję sobie sprawę, że to jest obejście i półśrodek, ale łatwy do zaimplementowania.

greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Problemu nie ma, tylko nie lubię tworzyć pola, które z założenia jest w zasadzie niewypełniane .....
Dbałość o system się bardzo chwali. Jednak myślę, że w SAP jest bardzo dużo pól, w wielu tablicach, które są niewypełniane. Nie przejmowałbym się tym.

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: KNA1

Post autor: greg_hhl »

dominik.tylczynski pisze:
śr paź 07, 2020 4:13 pm
greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 3:09 pm
Cecha ma ograniczenie do 30 znaków :(
W S/4HANA możesz podciągnąć do 70 znaków, kiedy włączysz długi numer materiału - SPRO: Cross-Application components -> General Application Functions -> Field Length Extension -> Activate Extended Fields
Nota 2232396 - SAP S/4HANA: Material Number Field Length Extension in Suite Integration: Restriction Note
Możesz też zrobić dwie cechy po 30 znaków - zdaję sobie sprawę, że to jest obejście i półśrodek, ale łatwy do zaimplementowania.
Widoki na S4/HANA są ..... jakby tu powiedzieć .... niech będzie: mgliste ...
dominik.tylczynski pisze:
śr paź 07, 2020 4:13 pm
greg_hhl pisze:
śr paź 07, 2020 1:09 pm
Problemu nie ma, tylko nie lubię tworzyć pola, które z założenia jest w zasadzie niewypełniane .....
Dbałość o system się bardzo chwali. Jednak myślę, że w SAP jest bardzo dużo pól, w wielu tablicach, które są niewypełniane. Nie przejmowałbym się tym.
No cóż ... takie przyzwyczajenie z czasów gdy dbało się nie tylko o miejsce na dysku ale przede wszystkich o zajętość RAM - tu oszczędzało się niemal każdy bit ;-) ale programy były bardziej eleganckie.

Chyba zdecyduję się na 2 cechy - składanie już raz robiliśmy przy klasyfikacji DMS, tam musieliśmy mieć długie opisy (składamy z 3 a nawet 4). Na dodatek raportujemy to z BW gdzie mamy ograniczenie do 60 znaków. Więc i tu składamy :) Daje się....