zmiana MPK w stanowiskach

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
donpepe20
Posty: 13
Rejestracja: pn sty 08, 2018 8:55 am
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

zmiana MPK w stanowiskach

Post autor: donpepe20 »

Witam,
przymierzam się do zmiany MPK oraz rodzajów działań w stanowiskach roboczych.

Jakich konsekwencji powinienem się spodziewać? Czy wpłynie to bezpośrednio na:
1. otwarte zlecenia produkcyjne (powinienem je pozamykać?)
2. marszruty (dane w marszrutach zaktualizują się automatycznie czy muszę to ja zrobić?)

Proszę o poradę :D
(lub wskazanie książki/kursu gdzie to doczytam)

aregmax
Posty: 152
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 56 times

Re: zmiana MPK w stanowiskach

Post autor: aregmax »

Witaj

Zwróc uwagę czy w stanowiskach roboczych masz zaznaczoną flagę referencji przy rodzajach działań.
Jeśli nie masz to działania są kopiowane do marszrut i niestety musisz zmienić również marszruty.
Moim zdaniem powienieneś też pozamykać otwarte zlecenia produkcyjne i otworzyć nowe tak aby np. od początku miesiąca zacząć raportować tylko nowe rodzaje działań dla kontrolingu. Jeśli zlecenia nie są zaczęte to możesz spróbowac odczytać ponownie dane podstawowe do zlecenia i zaczytać świeże marszruty bez konieczności zamykania i otwierania nowych.
(P.S. Nie mam kontrolingowca pod bokiem ale zastanawiało mnie czy nie można np zostawić starych działań w otwartych zleceniach i nowe w nowych zleceniach i mieć miks przez pewien czas np miesiąc. Ale ponieważ to nie ich praca to przypuszczam że będą chcieli mieć czystą sytuację od daty startu.

Pozdr.
Arek

donpepe20
Posty: 13
Rejestracja: pn sty 08, 2018 8:55 am
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Re: zmiana MPK w stanowiskach

Post autor: donpepe20 »

aregmax pisze:
wt lis 10, 2020 2:49 pm
Witaj

Zwróc uwagę czy w stanowiskach roboczych masz zaznaczoną flagę referencji przy rodzajach działań.
Jeśli nie masz to działania są kopiowane do marszrut i niestety musisz zmienić również marszruty.
Moim zdaniem powienieneś też pozamykać otwarte zlecenia produkcyjne i otworzyć nowe tak aby np. od początku miesiąca zacząć raportować tylko nowe rodzaje działań dla kontrolingu. Jeśli zlecenia nie są zaczęte to możesz spróbowac odczytać ponownie dane podstawowe do zlecenia i zaczytać świeże marszruty bez konieczności zamykania i otwierania nowych.
(P.S. Nie mam kontrolingowca pod bokiem ale zastanawiało mnie czy nie można np zostawić starych działań w otwartych zleceniach i nowe w nowych zleceniach i mieć miks przez pewien czas np miesiąc. Ale ponieważ to nie ich praca to przypuszczam że będą chcieli mieć czystą sytuację od daty startu.

Pozdr.

bardzo dziękuję za odpowiedź,
nie mam flagi referencji, czyli czeka mnie większa batalia z danymi.... ale za to już nie na ślepo :)