MD04 - Zapotrzebowanie zależne

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
windows160
Posty: 3
Rejestracja: ndz sty 24, 2021 6:15 pm

MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: windows160 »

Witam. Pracuję w firmie, gdzie korzystam z systemu SAP. W MD04 po wpisaniu materiału, który chcę skontrolować mam tabele z danym materiałem i kolumna Element EMR. W tej tabeli ukazuje mi pozycję "Zapotrzebowanie zależne" które czasami mam nagromadzone na 50 pozycjach i lista poprostu jest bardzo długa. Ogólnie ta pozycja mnie w ogóle nie interesuje. Potrafię pojedynczo je usuwać ale przy 50 pozycjach zajmuje to bardzo dużo czasu. Da się te pozycje usuwać zbiorowo lub ustawić tak, by w ogóle nie wyświetlało tych danych w tabeli?
Dziękuje za zrozumienie i licze na waszą pomoc
Pozdrawiam

aregmax
Posty: 165
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 64 times

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: aregmax »

Witaj

A czy nie jest czasem tak, że po usunięciu tych pozycji, pojawiają się ponownie następnego dnia?
Są najpewniej wynikiem przebiegu MRP.

Niechciałbym ci sugerować co zrobić żeby ich nie było itp, ponieważ wygląda, że w pierwszym kroku potrzebujesz zgłebić informację o planowaniu materiałów w MRP (po co są te zapotrzebowania, skąd się biorą itp).
Podpowiedź jedna, bezpieczna :-) - jesli tych pozycji jest wiele z datą na ten sam dzień to możesz je zsumować do jednego dnia.
Na wglądzie MRP4 w pole 'Grupow. zapotrzeb' wpisujesz wartośc 'T'.
Arek

dominik.tylczynski
Posty: 7396
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1316 times
Been thanked: 1173 times

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: dominik.tylczynski »

Prześlij zrzut ekranu transakcji MD04 z kolumną "Element EMR". Nie kojarzę takiej kolumny w standardowej transakcji MD04. Przypuszczam, że to jest wasze własne rozszerzenie.

windows160
Posty: 3
Rejestracja: ndz sty 24, 2021 6:15 pm

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: windows160 »

W załączniku posyłam zrzut ekranu.
Na czerwono oznaczone to, o co mi chodzi.
W firmie sie dowiedziałem, że są to pozycje, które ktoś inny powinien usuwać, choć ja także potrafię to zrobić, ale tylko pojedynczo. Nikt tych pozycji nie potrzebuje, są to jakieś resztki po spełnionych zamówieniach.
Także tak jak ostatnio, czy jest możliwość w większej ilości naraz je usuwać lub wyłączyć ich naliczanie?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dominik.tylczynski
Posty: 7396
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1316 times
Been thanked: 1173 times

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: dominik.tylczynski »

Moje wcześniejsze przypuszczenie o rozszerzeniu w MD04 nie sprawdziło się. Twój screen shot wygląda na standard. Zmyliło mnie Twoje wcześniejsze stwierdzenie o kolumnie "Element EMR".

Wskazane elementy MRP to zapotrzebowania zależne, czyli zapotrzebowania na komponenty wymagane pod zlecenia planowane. Zlecenia planowane możesz zbiorczo usunąć transakcją COHV.

Jednak moim zdaniem to jest zamiatanie śmieci pod dywan. Te zlecenia są tworzone w procesie planowania MRP w odpowiedzi na zapotrzebowania, które MRP widzi. Jeśli uważasz, tak zdroworozsądkowo, że te zlecenia nie są potrzebne, to znaczy że Twoje dane MRP w systemie są niepoprawne, że nie odzwierciedlają rzeczywistości. To jest przyczyna Twojego problemu i ustawicznego kasowania tych zleceń. To ją najpierw należałoby usunąć.

Jeśli chcesz tylko ukryć zapotrzebowania zależna w MD04, bez ich kasowania to możesz skorzystać z filtra lub reguły selekcji w MD04. Naturalnie najpierw trzeba te filtry lub reguły skonfigurować.

windows160
Posty: 3
Rejestracja: ndz sty 24, 2021 6:15 pm

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: windows160 »

Doszedłem do wniosku, że te Zapotrzebowanie zależne jest tworzone poprzez planowane zamówienia. Numery obu pozycji sa takie same. Kdyż usunę jedno planowane zamówienia tak usunie się jedno lub więcej zapotrzebowań zależnych z tym samym numerem. Jeśli zedytuję jedno zapotrzebowanie zależne tak tam widzę nr planowanego zamówienia. Działa to i odwrotnie: usune zapotrzebowanie zależne tak usunie się planowane zamówienie.

Grupowe usuwanie planowanych zamówień lub tych zapotrzebowań zależnych raczej mija się z celem, bo system sam co 12h je aktualizuje i na drugi dzień znowu mam ich multum. System je tworzy, kdyż widzi, że zaczyna brakować danego materiału i podpowiada że już by trzeba zaplanowac nowe zamówienie.
Ogólnie mam możliwość założenia takiego zamówienia manualnie co nie jest żadnym utrudnienem dla mnie.
Pytanie brzmi: czy da się w systemie zmienić któreś ustawienie tak, by system sam nieaktualizował tych zamówień? (Nie tworzył by nowych planowanych zamówień), wtedy by sie nie pojawiały i te zapotrzebowania zależne.

Pozdrawiam

bzcstal
Posty: 22
Rejestracja: wt mar 15, 2016 1:57 pm
Been thanked: 4 times

Re: MD04 - Zapotrzebowanie zależne

Post autor: bzcstal »

Cześć,
Załączony screen dotyczy materiału SemiFinish na którym masz ustawienie PD gdzie system będzie 'odpalał' MRP w celu uzupełnienia, albo usunięcia zleceń planowanych.

W Twoim przypadku jest zastosowana struktura multi level BOM i wygląda to tak, że np. na poziomie materiału C widzisz ZapZal, a na poziomie materiału B widzisz Zlecenie Planowane. Podejrzewam, że jest jeszcze wyższy, zakładam, że nadrzędny poziom A (Produkt końcowy), na którym wrzucone są zamówienia klienta/prognoza/jakaś zaległość/testy, które generują zapotrzebowanie. Nawet jeśli w COHV usuniesz wszystkie zlecenia planowane z poziomów podrzędnych B i C to po przebiegu MRP znowu wygeneruje się 'to' co widzisz w MD04. :)

ZapZal (Poziom C) = Zlecenie planowane (Poziom B) - tylko zależy z którego poziomu na to patrzysz.

PS
Zamiast usuwać zlecenie to sprawdź co je generuje. Niewykluczone, że zapotrzebowanie jest generowane z innego zakłądu.

Pozdrawiam i powodzenia,
bzc