Tak naprawdę trudność polega na dwóch tematach - u nas wymyślili sobie żeby wysyłać HUsy do ERPa, ale bez Goods Issue. Więc deliverki dostają HUsy z EWM, Job przypisuje je do transportu (Shipment VT02N), i tu druga trudność - magazynier na skanerze RFUI po stronie ERPa skanuje tego HUsa (na kartonie), skanuje numer SSCC palety na którą kładzie karton i powstaje nowy HU transportowy nadrzędny do HUsów z deliverek. Tu mi SAP odpisał, że nie tylko SAP nie wspiera w ogóle Husów X w ERP, ale w mojej sytuacji jest przepakowany HU na transportowy HU (szacun dla nich że ogarnęli i zalogowali się do naszego systemu testowego!), i takiej konfiguracji to w ogóle nie support

Ale, - dzięki Twoim wskazówkom:
- ziutki na magazynie pakują ostatnią deliverkę do kartonu, zetowe webdynpro odpala BAPI_CONFIRM_DEC w ERP (bez flagi POST_GI) Dodałem w kodzie że jak jest więcej deliverek to wypełniam strukturkę CROSS_DELIVERY_HU (można to gdzieś w tabeli z HUsami znaleźć po stronie EWM?), i TU UWAGA już w tym momencie, dla każdej odpalonej deliverki dla tego jednego HUsa, trzeba przesłać ten sam HANDLE (który poleci do VEKP-HANDLE).
- w ten sposób mam pięknie w VEKP jeden wpis jak u Ciebie, VPOBJ = 21, w VPOBJKEY = ostatnia zaraportowana deliverka, i dwa wpisy w VEPO. Niestety ale na razie nijak nie jestem w stanie wyświetlić HUsa w VL03N, co ciekawe z obiegu dokumentów widać podpiętego HUsa, ale w przycisku Pakowanie - nie ma nic dla obu deliverek (to mogę dopracować już później, kwestia wizualna)
- teraz magazynierzy skanują paletę SSCC i "budują transport" tak że jest HU nadrzędny.
- następnie ktoś z biura magazynu klika na transporcie poszczególne statusy i przy Transport Begin odpala się zetowo Goods Issue.
- EWM przysyła już ze standardu odpalenie BAPI_CONFIRM_DEC, z wypełnioną strukturą HEADER_HU_CROSS i w polu HEADER_HU_CROSS-HANDLE jest nowy HANDLE już - standard nie przewiduje że odpaliliśmy to już wcześniej a teraz chcemy tylko wyksięgować. W Debugerze podstawiłem poprzednie HANDLE które sobie wygenerowałem modułem, no i wszystko wygląda pięknie, wyksięgowały się i co najlepsze od tego momentu VL03N pokazuje Husy.
Żeby ostatnie komunikaty z WA przeszły prawidłowo, musiałem w dwóch miejscach zmienić standard

Po stronie ERPa, jak SAP twierdzi, X HU nie jest wspierany jak jest struktura Hu z transportowym HU, w jednym miejscu trzeba wyczyścić w pamięci VEKP-UNVEL, w drugim podobnie, i działa. Udokumentuję i przy upgrade czekam na niusy z basisa

Chciałem enhancementami to zrobić, na początku modułu funkcyjnego wpłynąć na jego działanie, ale jakoś niefartownie chyba się nie da - zastąpić całego modułu funkcyjnego kopią nie chciałem bo stracą się dane globalne z grupy funkcyjnej.
Myślę że utrzymanie Handle to też poradzę sobie tak że już po stronie ERPa, wyczaję w VEKP czy ten HUs z 21 już jest i stamtąd wyczytam HANDLE i podmienię w interfejsie. Ciekawi mnie tylko jak standard EWM generuje ten HANDLE - modułem funkcyjnym po prostu tak jak po stronie ERPa? Bo chyba nie łączy się jakoś do ERPa, bo i po co, ten Handle jest zawsze unikalny.
No i status pozostaje 0020, jak u Ciebie, no ale to już chyba trudno - to u nas są kartony więc do nas nie wrócą nigdy.
Dzięki