Logowanie do SAP za pomocą scanera

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
acdwas
Posty: 14
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: acdwas »

Witam,
Czy jest możliwość logowania się do SAP za pomocą scanera np.: QR-code, Barcode? Problem jest taki że loginu używa wiele osób i nawet dwa razy w tygodniu trzeba resetować hasło bo ktoś źle wpisał. Jeśli jest taka możliwość to czy polecacie jakieś urządzenia scaner/czytnik? Inne rozwiązania mile widziane.
Pozdrawiam.
PawelW
Posty: 161
Rejestracja: pn sty 02, 2017 2:19 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 49 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: PawelW »

Ja się osobiście nigdy nie spotkałem z takim rozwiązaniem i moja wiedza tak daleko nie sięga. Niemniej takie logowanie nie za bardzo jest zgodne z licencją SAP. I już nie mówię tutaj o takich rzeczach, że później nie wiadomo co kto zrobił w systemie, bo w logach jeden login.
acdwas
Posty: 14
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: acdwas »

Ten login ma tak ograniczone uprawnienia że za wiele to na nim nie zepsuje. Login służy tylko do sprawdzania ilości MM/WM. Można na nim tylko coś sprawdzić, nie można nim wprowadzać/zatwierdzać danych.
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: dominik.tylczynski »

PawelW pisze: śr maja 26, 2021 3:46 am Niemniej takie logowanie nie za bardzo jest zgodne z licencją SAP.
Istotnie tak jest - licencjonowanie SAP opiera się przede wszystkim o nazwanych użytkowników, czyli każdy użytkownik ma swój własny login. Znam przypadki, kiedy na różnych zmianach różne osoby korzystały z tego samego loginu. Natomiast jednoczesne logowanie z różnych urządzeń na ten sam login powinno być wyłączone w systemie produkcyjnym - po co sobie robić problemy podczas audytu licencji.
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: dominik.tylczynski »

acdwas pisze: wt maja 25, 2021 2:11 pm Witam,
Czy jest możliwość logowania się do SAP za pomocą scanera np.: QR-code, Barcode? Problem jest taki że loginu używa wiele osób i nawet dwa razy w tygodniu trzeba resetować hasło bo ktoś źle wpisał. Jeśli jest taka możliwość to czy polecacie jakieś urządzenia scaner/czytnik? Inne rozwiązania mile widziane.
Pozdrawiam.
Skanery zwykle integruje się z SAP przez ITS Mobile lub SAP Console. Oba rozwiązania po prostu wyświetlają ekran transakcji SAP na ekranie urządzenie RF. Zatem również ekran logowania jest wyświetlany na skanerze. Do logowania kodem kreskowym czy QR wystarczy w kodzie zapisać nazwę użytkownika oraz hasło oddzielone znakiem tabulacji, albo wydrukować dwa kody - dla nazwy użytkownika oraz hasła. Zadziała bez problemu, choć nie jest to rozwiązanie bezpieczne.
inspir
Posty: 24
Rejestracja: czw paź 26, 2017 2:08 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: inspir »

Co przychodzi mi do głowy to zwykły barcode/QR kod przy stanowisku z odpowiednio "zaprogramowanym" loginem i hasłem. Podczas ekranu logowania użytkownik skanuje kod i automatycznie loguje się do systemu, chociaż kursor musiałby być ustawiony przy polu użytkownika.
Ewentualnie w SAP GUI można ustawić automatyczne logowanie na danego użytkownika. Użytkownik klika ikonkę i automatycznie loguje się do systemu bez podawania użytkownika i hasła
wojtas7
Posty: 842
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 186 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: wojtas7 »

Można na przykład do kart wejściowych / identyfikatorów pracownikom wydrukować kody kreskowe do usera i hasła, do komputera podpiąć zwykły tani skaner z aliexpres :-), który działa jak klawiatura, i po dwukliku na SapLogonie na system od razu jest kursor w polu do wpisania usera, na skanerze ustawić że po strzale skanowania ma się wcisnąć przycisk TAB, tak że user sobie strzeli po kolei w dwa kody kreskowe user/hasło, nacisnie enter i jest zalogowany. Unikniesz wówczas trzymania hasła na stole czy pod klawiaturą :-)

Ciekawi mnie aspekt licencji, często na jakichś urządzeniach mobilnych Handheldach często userzy np magazynierzy logują się na jakieś bardziej techniczne konto, typu HANDHELD1 HANDHELD2 itd, ale raczej każdy osobno na każdym urządzeniu, więc ciekawe jak SAP na to patrzy.
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze: śr maja 26, 2021 10:46 am Ciekawi mnie aspekt licencji, często na jakichś urządzeniach mobilnych Handheldach często userzy np magazynierzy logują się na jakieś bardziej techniczne konto, typu HANDHELD1 HANDHELD2 itd, ale raczej każdy osobno na każdym urządzeniu, więc ciekawe jak SAP na to patrzy.
SAP na to nie patrzy. Przynajmniej tak długo jak na jednego użytkownika jest tylko jedno logowanie, a w tym przypadku tak jest. Z punktu widzenia SAP użytkownik po prostu się nazywa HANDHELD1 i tyle. Sztuka jest sztuka...

Poza tym zawsze zamiast HANDHELD1, 2 itd. można zrobić: KOWALSKIJ, DOEJ itd. :wink:
aregmax
Posty: 179
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 75 times

Re: Logowanie do SAP za pomocą scanera

Post autor: aregmax »

wojtas7 pisze: śr maja 26, 2021 10:46 am Można na przykład do kart wejściowych / identyfikatorów pracownikom wydrukować kody kreskowe do usera i hasła,
Ta opcja jest bardzo często wykorzystywana - zwłaszcza dla osób które pracują na terminalach 'pistoletowych' (z małymi klawiaturami) w magazynach itp
Arek