Trasa na dostawie wychodzącej

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Patryk_Z
Posty: 39
Rejestracja: pt lip 23, 2021 10:00 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: Patryk_Z »

Dzień dobry,

Nowo szykowany proces magazynowy zakłada, że dla wszystkich dostaw wychodzących w momencie wydania ich do wysyłki ma być tworzony dokument transportowy w VT01N

Mój problem polega na tym, że nie dla wszystkich dostaw można utworzyć transport, dla części z nich status przetwarzania transportu jest pusty.

Udało mi się już ustalić, że dla tych dostaw dla których nie można utworzyć transportu pole trasa LIKP-ROUTE nie ma żadnej wartości. Dla pozostałych wydań z którymi nie ma problemu trasa jest zdefiniowana.

Trasę mamy zdefiniowaną jedną, chciałbym ustawić to w ten sposób aby zawsze była uzupełniana. Uzupełniłem na wszystkich kontach odbiorców pole strafa transportowa KNA1-LZONE, które było wcześniej puste, ale to jeszcze nie dało mi rozwiązania.

Widzę, że trasę mogę wprowadzac na zleceniu sprzedaży i na razie tak to będzie działać, zlecenia są tworzone przez BAPI więc pole trasy będzie zasilane w momencie tworzenia. Zastanawiam się jednak w jaki sposób powinienem skonfiugorwać to tak, aby trasa była sama "wyliczana" z zebranych danych.
wojtas7
Posty: 896
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 215 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: wojtas7 »

https://answers.sap.com/questions/51931 ... ument.html

Determinacja jest dość rozbudowana ale jeśli chcesz zawsze 1 to będzie prosto.
dominik.tylczynski
Posty: 7666
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1499 times
Been thanked: 1248 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: dominik.tylczynski »

Dodałbym jeszcze trasę do kontroli niekompletności zlecenia sprzedaży. Wtedy nawet jeśli ustalanie trasy się nie powiedzie to takie błędne zlecenie nie zostanie utworzone.
wojtas7
Posty: 896
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 215 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: wojtas7 »

Dominik a możesz rozwinąć swoją myśl bo nie złapałem do końca. Zlecenie sprzedaży się nie utworzy? Czy pole z trasą będzie puste?
dominik.tylczynski
Posty: 7666
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1499 times
Been thanked: 1248 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze: śr kwie 27, 2022 8:29 am Dominik a możesz rozwinąć swoją myśl bo nie złapałem do końca. Zlecenie sprzedaży się nie utworzy? Czy pole z trasą będzie puste?
Jeśli dodasz pole "trasa" do procedury niekompletności to system podczas zapisywania zlecenia sprzedaży bez trasy wyświetli pop up, gdzie możesz zdecydować o zapisaniu niekompletnego zlecenia lub o uzupełnieniu danych. Niekompletne zlecenia można szybko znaleźć przy pomocy transakcji V.02.
wojtas7
Posty: 896
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 215 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: wojtas7 »

Dziękuję za odpowiedź.

Scenariusz powyżej musiałby brać to pod uwagę bo tworzą zamówienia przez BAPI.
Można by też pomyśleć żeby dać sprawdzanie niekompletności na samej dostawie już i nie wysyłać jej do zewnętrznego WMS jeśli taki jest ;-)
dominik.tylczynski
Posty: 7666
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1499 times
Been thanked: 1248 times

Re: Trasa na dostawie wychodzącej

Post autor: dominik.tylczynski »

Sugerowałbym raczej kontrolę już na etapie tworzenia zlecenia sprzedaży, bo trasa w zleceniu ma b. duży wpływ na jego harmonogramowanie. Zakładam, że tworzenie zleceń przez BAPI zadziała tak samo jak VA01, tj. uruchomi się kontrola niekompletności, w przypadku braku trasy zostanie utworzone niekompletne zlecenie. Takiego niekompletnego zlecenia dalej nie przetworzysz, w tym nie utworzysz do niego dostawy.