Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
max301
Posty: 69
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 24 times
Been thanked: 6 times

Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa

Post autor: max301 »

Cześć.
Mam indeks z podstawową jednostką miary jako SZT tyle że jest to tak naprawdę rolka długości 30 metrów.
Z zamówieniem nie ma problemu bo w IR (w danych podstawowych materiału także) ustawiłem sobie przelicznik 1 SZT = 30 M a jednostkę zamówienia jako metr. Zamawiam więc w metrach i tak też następuje przyjęcie.

Tylko problem w tym że jest to pobierane z magazynu w metrach więc chciałbym to wydawać także w metrach wpisując już w MIGO wydanie np. 2 metry i tutaj pojawia się problem.

Mógłbym owszem przeliczać sobie przed każdym wydaniem z metrów na sztuki i np. 2 metry wydać jako 0,066 sztuki ale ze względu na zaokrąglenie (6) stan końcowy się wcześniej czy później rozjedzie.

Co można z tym zrobić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
dominik.tylczynski
Posty: 7666
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1499 times
Been thanked: 1248 times

Re: Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa

Post autor: dominik.tylczynski »

Przypuszczam, że problemem jest brak miejsc dziesiętnych w konfiguracji jednostki miary SZT. Próbujesz wydać 2 M, czyli 2/30 SZT = 0.067. Jeśli w jednostce SZT masz ustawioną zerową liczbę miejsc dziesiętnych, wtedy 2 M to 0 SZT.

Ponadto wybór podstawowej jednostki miary w danych materiału nie jest prawidłowy:
Nota 2252743 - How to set Base Unit of Measure in material pisze: The base unit of measure is the unit that provides the maximum precision necessary. (We recommend to set a base unit is smaller than the alternative unit)
Podstawowa jednostka miary powinna być najmniejszą jednostką dla danego materiału, wtedy unika się problemów z konwersją jednostek. W Twoim przypadku to są metry.
max301
Posty: 69
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 24 times
Been thanked: 6 times

Re: Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa

Post autor: max301 »

Na to wygląda bo jak wydałem 32,2 m (czyli więcej niż 1 sztukę )to wszystko poszło ok.
Problem się sam rozwiązał ale w inny sposób bo został utworzony nowy indeks z jednostką miary METR a ten poprzedni został (zablokowany).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Elas Pinkman