Cześć.
Mam indeks z podstawową jednostką miary jako SZT tyle że jest to tak naprawdę rolka długości 30 metrów.
Z zamówieniem nie ma problemu bo w IR (w danych podstawowych materiału także) ustawiłem sobie przelicznik 1 SZT = 30 M a jednostkę zamówienia jako metr. Zamawiam więc w metrach i tak też następuje przyjęcie.
Tylko problem w tym że jest to pobierane z magazynu w metrach więc chciałbym to wydawać także w metrach wpisując już w MIGO wydanie np. 2 metry i tutaj pojawia się problem.
Mógłbym owszem przeliczać sobie przed każdym wydaniem z metrów na sztuki i np. 2 metry wydać jako 0,066 sztuki ale ze względu na zaokrąglenie (6) stan końcowy się wcześniej czy później rozjedzie.
Co można z tym zrobić?
Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa
Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
Elas Pinkman
-
- Has thanked: 1499 times
- Been thanked: 1248 times
Re: Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa
Przypuszczam, że problemem jest brak miejsc dziesiętnych w konfiguracji jednostki miary SZT. Próbujesz wydać 2 M, czyli 2/30 SZT = 0.067. Jeśli w jednostce SZT masz ustawioną zerową liczbę miejsc dziesiętnych, wtedy 2 M to 0 SZT.
Ponadto wybór podstawowej jednostki miary w danych materiału nie jest prawidłowy:
Ponadto wybór podstawowej jednostki miary w danych materiału nie jest prawidłowy:
Podstawowa jednostka miary powinna być najmniejszą jednostką dla danego materiału, wtedy unika się problemów z konwersją jednostek. W Twoim przypadku to są metry.Nota 2252743 - How to set Base Unit of Measure in material pisze: The base unit of measure is the unit that provides the maximum precision necessary. (We recommend to set a base unit is smaller than the alternative unit)
Re: Zmiana jednostki wydania na inną niż podstawowa
Na to wygląda bo jak wydałem 32,2 m (czyli więcej niż 1 sztukę )to wszystko poszło ok.
Problem się sam rozwiązał ale w inny sposób bo został utworzony nowy indeks z jednostką miary METR a ten poprzedni został (zablokowany).
Problem się sam rozwiązał ale w inny sposób bo został utworzony nowy indeks z jednostką miary METR a ten poprzedni został (zablokowany).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
Elas Pinkman