masowa zmiana stanowiska roboczego w zleceniach produkcyjnych

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
blumi
Posty: 13
Rejestracja: pn lip 16, 2018 11:00 am
Been thanked: 1 time

masowa zmiana stanowiska roboczego w zleceniach produkcyjnych

Post autor: blumi »

Witajcie,
chciałabym zapytać, czy istnieje możliwość zmiany stanowiska roboczego dla otwartych zatwierdzonych zleceń produkcyjnych? Chodzi o to, że w zleceniach jest np stanowisko robocze nr 1. Jednak musimy przeplanować na linię nr 5. czy trzeba wchodzić w każde zlecenie osobno i podmieniać czy możemy to zrobić masowo?
Przy 300 zleceniach to jest dość duży nakład pracy.

Dziękuję ślicznie
Magda
peterek13
Posty: 166
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 80 times

Re: masowa zmiana stanowiska roboczego w zleceniach produkcyjnych

Post autor: peterek13 »

Hej,

Nie miałbym wątpliwości, w sytuacji kiedy zlecenie jest założone, ale nie zwolnione ( release, "zielona flaga").
Wtedy wystarczyłoby wykonać masową zmianę w transakcji CA87, a następnie napisać sobie proste LSMW, żeby wykonać masowo funkcję ponownego odczytu danych podstawowych PP. LSMW z tego względu, że nie kojarzę transakcji do ponownego odczytu danych podstawowych PP, ale dla wielu obiektów.
Natomiast nie wiem jak powyższe możliwości odnoszą się do sytuacji gdy zlecenia produkcyjne są już zwolnione. Musiałby się chyba jeszcze wypowiedzieć ktoś inny :) .
Jeżeli w sytuacji nr.2 dalej jest to technicznie możliwe, to wtedy nie ma problemu.
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: masowa zmiana stanowiska roboczego w zleceniach produkcyjnych

Post autor: dominik.tylczynski »

CA87 zmienia marszruty, a nie stanowiska robocze w zleceniu produkcyjnym. Dlatego po zmianie w CA87 trzeba by ponownie odczytać dane podstawowe w zleceniu produkcyjnym. Również zmiana w CA87 będzie miała stały charakter, tj. wszystkie kolejne zlecenia produkcyjne dostaną nowe stanowiska robocze.
Jeśli chcesz masowo zmienić stanowiska tylko w zleceniach produkcyjnych, a nie w marszrutach, to proponuję LSMW do transakcji CO02.
blumi
Posty: 13
Rejestracja: pn lip 16, 2018 11:00 am
Been thanked: 1 time

Re: masowa zmiana stanowiska roboczego w zleceniach produkcyjnych

Post autor: blumi »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Postaram się zadziałać.

Dziękuję
Magda