CS03 a przegląd zapasów

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
milena22
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 01, 2022 9:21 am

CS03 a przegląd zapasów

Post autor: milena22 »

Chciałabym dopytać czy jest możliwość przeglądania zapasów w CS03.
Wchodzę w transakcję, wpisuje dany materiał i chciałabym widzieć tutaj obok wybranego składnika stan magazynowy.

Czy jest taka możliwość?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
P!otr3k
Posty: 21
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 3:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: P!otr3k »

Nigdy nie tworzyłem takiego wariantu wyświetlania bo i na grzyba mi stan magazynowy w transakcji do tworzenia BOM-ów, ale możesz spróbować, a nuż wyjdzie.

Aby stworzyć wariant wyświetlania musisz wejść w konfigurację, czyli ten przycisk z 3 kolumnami, pierwsza żółta i dwie białe z niebieskimi czapeczkami :D
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: dominik.tylczynski »

P!otr3k pisze: pn sie 01, 2022 10:35 am ... bo i na grzyba mi stan magazynowy w transakcji do tworzenia BOM-ów ...
Bardzo trafna, choć kolokwialna uwaga. Również nie widzę większej wartości wyświetlania stanów magazynowych podczas opracowania specyfikacji materiałowych.

W CS03 w standardzie nie ma stanów zapasów nie można ich prosto dodać wariantem wyświetlania. Nie znam również żadnego standardowego rozszerzenia, którym można by dodać zapasy. Na pewno natomiast można mocno zmodyfikować CS03 i w ten sposób zaimplementować wyświetlanie zapasu.

Podstawowe pytanie: Po co chcesz to robić? Do czego ma służyć wyświetlanie zapasów w CS03?
milena22
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 01, 2022 9:21 am

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: milena22 »

Pracuję na magazynie na produkcji. Wyświetlamy dany materiał oraz składniki wchodzące w skład tego danego materiału. Chciałabym widzieć od razu stan magazynowy tutaj niż przerzucać dane składniki na inne transakcje.
Przykładowo:
Robimy alkohol 38% - 30.000 szt butelek
składniki:
-butelka
-etykieta
-zakrętka itd.

Do produkcji trzeba przygotować odpowiednią ilość danego materiału.
Gdyby CS03 pozwalał mi widzieć stan magazynowy było by Nam szybciej.
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem, to o czym piszesz to jest kontrola dostępności komponentów w zleceniach produkcyjnych. Zamiast przeglądać komponenty w CS03, w definicji BOM'u, składniki powinno się przeglądać bezpośrednio w zleceniu produkcyjnym i tam robić kontrolę ich dostępności.
milena22
Posty: 3
Rejestracja: pn sie 01, 2022 9:21 am

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: milena22 »

Ja nie tworze zlecenia.
Mam tylko do niego podgląd poprzez CS03, dlatego potrzebuję stanów w tej transakcji.
peterek13
Posty: 166
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 80 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: peterek13 »

Hej,

Co do CS03, to nie masz tam podglądu do tworzenia zlecenia, tylko podgląd BOM-u :) . Zlecenie już utworzone możesz ewentualnie w transakcji CO03 obejrzeć :) .
Rzecz druga, żeby nie komplikować :D .
Odpal sobie dwa ekrany, na jednym MB52 dla listy komponentów, a na drugim CS03, wtedy wszystko będzie widoczne dość czytelnie, ale na dwóch ekranach SAP-a.
Prostszego sposobu póki co nie wymyśliłem, ale myślę że to może zdać egzamin.
Oczywiście tak jak padło powyżej najlepiej by było prze CO02 lub CO03, ale jeżeli nie masz akcesów, a musisz tą sytuację widzieć lub ocenić, to spróbuj tak.

Pozdrawiam
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: dominik.tylczynski »

peterek13 pisze: wt sie 02, 2022 10:14 amCo do CS03, to nie masz tam podglądu do tworzenia zlecenia, tylko podgląd BOM-u :) . Zlecenie już utworzone możesz ewentualnie w transakcji CO03 obejrzeć :) .
To jest bardzo ważna uwaga - pozycje w zleceniu produkcyjnym wcale nie muszą być takie same jak pozycje w BOM-ie.
Komponenty zlecenia produkcyjnego można przecież zmienić ręcznie, albo może zadziałać procedura dyskontynuacji.
ozzi132
Posty: 17
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 8:27 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: ozzi132 »

Jest jeszcxe opcja, ze używają Repetitive manufacturing i nie mają zleceń produkcyjnych :)
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: CS03 a przegląd zapasów

Post autor: dominik.tylczynski »

ozzi132 pisze: pt sie 05, 2022 6:15 pm Jest jeszcxe opcja, ze używają Repetitive manufacturing i nie mają zleceń produkcyjnych :)
Racja :!: