LT03 exit

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Franz Jäger
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 05, 2022 11:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

LT03 exit

Post autor: Franz Jäger »

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na tym forum. Jeśli popełniłem błąd formalny/organizacyjny/zły dział to przepraszam.

Do rzeczy: proszę o pomoc w kwestii ograniczenia kwantów z których tworzone jest TO.
Jak wiadomo w LT03 system może zaproponować listę kwantów tak aby pokryć ilość w zleceniu przeniesienia.
Taki kwant można usunąć ręcznie, wówczas system wyświetla komunikat że tyle a tyle % całości zostanie pobrane.
Wiadomka.

Ja chciałbym to zrobić w exicie - czyli ograniczyć/wyrzucić te kwanty które z jakichś powodów mi nie pasują, np. niepełne palety.
Próbuję manipulować tabelą t_qmat w rozszerzeniu MWMTO004, ale średnio mi to wychodzi.
Ktoś ma jakiś działający pomysł? Byłbym wdzięczny.

pozdrawiam
Franz
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: LT03 exit

Post autor: dominik.tylczynski »

Idealnie napisałeś swój pierwszy post :)

To o czym piszesz to typowa własna strategia pobrania, którą się implementuje właśnie w rozszerzeniu MWMTO004. Musisz przynajmniej zaimplementować user-exit EXIT_SAPLL03A_005.

Ponadto musisz włączyć to rozszerzenie w konfiguracji typu magazynu - Logistics Execution -> Warehouse Management -> Master Data -> Define Storage Type:
20220805_2056.png
Najlepiej jeśli strategię pobrania w konfiguracji typu magazynu ustawisz na F "FIFO (First in first out)", wtedy tabela T_QMAT w rozszerzeniu zostanie wypełniona i tylko musisz skasować niepotrzebne kwanty i ewentualnie przesortować tabelę, w takiej kolejności w jakiej chcesz, aby kwanty były pobierane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Franz Jäger
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 05, 2022 11:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: LT03 exit

Post autor: Franz Jäger »

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli - o ile dobrze zrozumiałem - manipulacja zawartością T_QMAT odbywa się w exicie EXIT_SAPLL03A_005?
Nie 6 ale i nie 7. Co do 8 - sprawdziłem z ciekawości, i odpala się on w momencie kiedy użytkownik ręcznie usuwa jakiegoś kwanta z listy zaproponowanej przez system.
Ok, spróbuję iść w tym kierunku.
Pozostałe rzeczy mam pozaznaczane - strategia w konfie na F i zaczekowany USER-EXIT.
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: LT03 exit

Post autor: dominik.tylczynski »

Zobacz dokumentację do MWMTO004 w transakcji SMOD. Tam jest dosyć dobrze opisane działanie poszczególnych funkcji i kiedy są wywoływane.
Franz Jäger
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 05, 2022 11:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: LT03 exit

Post autor: Franz Jäger »

OK.
Osiągnąłem efekt zadowalający, ale nie satysfakcjonujacy :-)
Owszem, przydziela mi pełne palety bez końcówek, jednak tę końcówkę też chce przydzielić.
Innymi słowy - jeśli mam TO na 2500 KG to system przydziela 2 kwanty po 1000 kg. Potem niestety wyświetla okno gdzie trzeba mu wskazać te brakujące 500kg. Po klepnięciu czerwonej bili wraca jednakowoż do widoku kwantów i tam już jest ok - widać tylko 2 pełne palety.

Od biedy tak mogłoby zostać, ale wolałbym żeby sam zakończył pracę na tych dwóch paletach, bez czerwonego bilowania.

Zastanawiam się czy nie obejść tego inaczej - czyli w locie zmienić mu ilość postulowaną 2500 na 2000, czyli na ilość pełnopaletową.
Wtedy nie będzie wołał o te brakujące 500 kg. Dostanie 2 razy po tysiaku i będzie koniec. Dobrze myślę?

Z tego co czytam, służy do tego exit EXIT_SAPLL03A_009.
Problem w tym że on się nie odpala. Przynajmniej na systemie na którym działam. Tu też trzeba coś włączyć/zaczekować?

pozdr
Franz
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: LT03 exit

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem powinieneś skorzystać z EXIT_SAPML03T_001 "Underdelivery With Customer Exit"
Zobacz dokumentację w transakcji SMOD do rozszerzeń:
  • MWMTO005 (EXIT_SAPML03T_001) Underdelivery
  • MWMTO006 (EXIT_SAPLL03A_009) Overdelivery and with restriction, also underdelivery
wojtas7
Posty: 934
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 247 times

Re: LT03 exit

Post autor: wojtas7 »

User exit musisz mieć aktywny w projekcie SMOD/CMOD, zobacz projekt MWMTO006. Albo w samym SE37 i ten moduł funkcyjny, dwuklik na include Z na dole, jeśli masz tam już jakiś kod to pewnie jest aktywny, jak żółty komunikat że nic nie ma, to trzeba rozszerzenie zrobić.
Franz Jäger
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 05, 2022 11:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: LT03 exit

Post autor: Franz Jäger »

dominik.tylczynski pisze: wt sie 09, 2022 8:39 am Moim zdaniem powinieneś skorzystać z EXIT_SAPML03T_001 "Underdelivery With Customer Exit"
Zobacz dokumentację w transakcji SMOD do rozszerzeń:
  • MWMTO005 (EXIT_SAPML03T_001) Underdelivery
  • MWMTO006 (EXIT_SAPLL03A_009) Overdelivery and with restriction, also underdelivery
Dzięki za wskazówkę. Przetestowałem na szybko możliwości MWMTO005 i wygląda to obiecująco.
Dam znać jak okiełznam sprawę do końca.
dominik.tylczynski
Posty: 7788
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1576 times
Been thanked: 1280 times

Re: LT03 exit

Post autor: dominik.tylczynski »

Franz Jäger pisze: pn sie 08, 2022 5:06 pm Z tego co czytam, służy do tego exit EXIT_SAPLL03A_009.
Problem w tym że on się nie odpala. Przynajmniej na systemie na którym działam. Tu też trzeba coś włączyć/zaczekować?
Rozszerzenia, user-exits w LE-WM wymagają aktywacji w transakcji CMOD, tak jak i wszystkie inne user-exit'y. Tylko rozszerzenia:
  • MWMTO003 Own stock placement strategy
  • MWMTO004 Own stock removal strategy
wymagają dodatkowo włączenia w konfiguracji typu magazynu.
Franz Jäger
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 05, 2022 11:48 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: LT03 exit

Post autor: Franz Jäger »

Sprawa załatwiona.
@Dominik.Tylczyński dzięki za pomoc.

W MWMTO004 sortuję i filtruję kwanty.
W MWMTO005 jest flaga którą można ustawić - po jej ustawieniu system nie pobiera dalej kwantów. Więc po osiagnięciu ilości pełnopaletowej, jak zostaje mi jakaś końcówka, to ustawiam flagę i zostają pobrane tylko pełne palety. Bez żadnych fochów ani komunikatów ze striny systemu. Elegancko.

pozdrawiam
Franz