Automatyczne zapotrzebowania

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
kowalsky
Posty: 2
Rejestracja: pn sie 29, 2022 8:40 am

Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: kowalsky »

Cześć,
Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś napiszę nie tak jak trzeba. Od niedawna jestem użytkownikiem SAP.
Mam problem z generowaniem się automatycznych zapotrzebowań. Dokładnie chciałbym się dowiedzieć jakie parametry odpowiadają za uruchomienie automatu do tworzenia zapotrzebowań ? Dla niektórych indeksów po zejściu do zera na stanie magazynowym utworzyły mi się z automatu zapotrzebowania. Pozycję te nie są mi teraz potrzebne na stanie magazynowym. Gdzie i co muszę zmienić żeby nie generowały mi się zapotrzebowania ? MM02? MD02?


Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

ozzi132
Posty: 19
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 8:27 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: ozzi132 »

Jaki masz MRP type? Pokaż zakładkę MRP1 w mm03. Wyłączenie planowania MRP type = ND powinno spełnić Twoje wymagania.
kowalsky
Posty: 2
Rejestracja: pn sie 29, 2022 8:40 am

Re: Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: kowalsky »

Super dzięki za podpowiedź. To mi wyłączy planowanie dla danego indeksu a co z indeksami które mają ustawione MRP type: ZP, stan magazynowy zjechał do zera, a zapotrzebowanie się dla nich nie tworzy ?

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

ozzi132
Posty: 19
Rejestracja: pn wrz 20, 2010 8:27 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: ozzi132 »

Trzeba by zerknąć w konfigurację tego typu planowania ZP. Znajdziesz ją w SPRO->Production->MRP->Master data->Check MRP Types.
dominik.tylczynski
Posty: 7833
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1619 times
Been thanked: 1315 times

Re: Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: dominik.tylczynski »

kowalsky pisze: wt sie 30, 2022 9:17 am ... a co z indeksami które mają ustawione MRP type: ZP, stan magazynowy zjechał do zera, a zapotrzebowanie się dla nich nie tworzy ?
Przede wszystkim MRP nie tworzy zapotrzebowań tj. ujemnych elementów widocznych w MD07, np. zapotrzebowań niezależnych, zapotrzebowań na komponenty produkcyjne, zleceń sprzedaży itd. Te elementy są danymi wejściowymi do planowania MRP. MRP natomiast tworzy plan podaży tj. zlecenia planowane i/lub zgłoszenia zapotrzebowania. Zakładam, że pisząc "zapotrzebowania" masz na myśli zaopatrzeniowe "zgłoszenia zapotrzebowania".

To, że "stan magazynowy zjechał do zera" nie musi oznaczać konieczności nabycia materiału. Jeśli dany indeks planujesz pod zapotrzebowania, a nie masz tych zapotrzebowań, nie masz też ustawionego zapasu bezpieczeństwa, to MRP nie powinno generować propozycji nabycia nawet przy zerowym zapasie, bo po prostu ten materiał nie jest potrzebny.
max301
Posty: 80
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 31 times
Been thanked: 13 times

Re: Automatyczne zapotrzebowania

Post autor: max301 »

U mnie zapotrzebowania planują się w oparciu o typ MRP "VB" czyli PR tworzy się o nie o poziom bezpieczeństwa (wtedy typ byłby PD) ale o tzw. reorder point.
Do tego należy wpisać MOQ jaką system wstawi do nowego PR.
Oczywiście można część indeksów zamawiać w oparciu o typ PD a niektóre o VB. Te które trzymamy już tylko do zużycia tak jak wyżej było napisane ustawić na ND.

Muszę powiedzieć że dobrze to działa.
Mowa o indeksach gdzie w systemie nie ma potrzeb wynikających produkcji a system patrzy jedynie na stan bieżący oraz ilości w toku (te już zamówione lub te na jakie są inne zapotrzebowania).
Pozdrawiam
Elas Pinkman