Hej, potrzebuje pomocy
SAP generuje w MD04 PuRqs razem z SchLne. Chciałbym, aby po przebiegu MRP program generował tylko SchLne. Dlaczego MRP generuje również PurRqs w momencie kiedy ma dostępny kontrakt? Sprawdziłem Schedula, Source Liste oraz Master Date. Na jakie ustawienia powinienem zwrócić szczególną uwagę? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Dzięki i Pozdrawiam
PurRqs generowane przez MRP
PurRqs generowane przez MRP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Has thanked: 1862 times
- Been thanked: 1453 times
Re: PurRqs generowane przez MRP
Sprawdź z jakimi parametrami jest uruchamiane planowanie MRP:
Jeśli chcesz, aby schedule line były zawsze generowane, ustaw na parametr na 3.
Jeśli chcesz, aby schedule line były zawsze generowane, ustaw na parametr na 3.
Cześć Dominik, dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedz.
Przy generowaniu MRP używany jest parametr, który wskazałeś.
Postaram Ci się opisać moje spostrzeżenia:
Do tej pory uważałem, że generowanie MRP powinno usunąć PurRqs i zamiast nich wstawić ScheduleLinie jeśli zapotrzebowanie na dany komponent wymaga tego, czy mam racje?
Niestety nie byłem w stanie wymusić takiej aktywnosci na systemie, postanowiłem więc ręcznie wchodzić w każdy Purchase Req i usuwać linie z danym materiałem wewnątrz, a następnie na nowo wygenerowałem MRP. Efektem tego jest fakt, że zapotrzebowanie na dany materiał wygląda sensownie, nie ma w nich Purchase Req.
Tak więc tutaj nasuwa mi się na myśl pytanie, czy przebieg MRP powinien usunąc PurRqs? Czy może jednak jest to normalne, że system nie usuwa ich, a ja na siłe staram się znalezc problem. Mam kilka materiałów w systemie gdzie ustawienia master daty, schedula, source listy są identyczne, a w nich nie ma takiego problemu...
Być może te PurRqs powstały przed powstaniem schedula, czy MRP powinno je usunąć?
Czy w takim przypadku istnieje jakaś szybsza możliwość usunięcua PurRqs dla danego komponentu, ze wzgledu na to, ze czesto w MD04 jest kilka lini
z PurReq, dodatkowo taka sytuacja wystupuje w kilku materiałach. Chciałbym uzyskać efekt taki aby zapotrzebowanie w MD04 zawierało tylko Schedule Lines.
Wiem, że nic nie wiem haha...
Domyślam się, że opis moich przemyśleń może być dla Ciebie dość chaotyczny, ale mam nadzieje, że zrozumiesz co mam na myśli.
Dzięki i Pozdrawiam
Przy generowaniu MRP używany jest parametr, który wskazałeś.
Postaram Ci się opisać moje spostrzeżenia:
Do tej pory uważałem, że generowanie MRP powinno usunąć PurRqs i zamiast nich wstawić ScheduleLinie jeśli zapotrzebowanie na dany komponent wymaga tego, czy mam racje?
Niestety nie byłem w stanie wymusić takiej aktywnosci na systemie, postanowiłem więc ręcznie wchodzić w każdy Purchase Req i usuwać linie z danym materiałem wewnątrz, a następnie na nowo wygenerowałem MRP. Efektem tego jest fakt, że zapotrzebowanie na dany materiał wygląda sensownie, nie ma w nich Purchase Req.
Tak więc tutaj nasuwa mi się na myśl pytanie, czy przebieg MRP powinien usunąc PurRqs? Czy może jednak jest to normalne, że system nie usuwa ich, a ja na siłe staram się znalezc problem. Mam kilka materiałów w systemie gdzie ustawienia master daty, schedula, source listy są identyczne, a w nich nie ma takiego problemu...
Być może te PurRqs powstały przed powstaniem schedula, czy MRP powinno je usunąć?
Czy w takim przypadku istnieje jakaś szybsza możliwość usunięcua PurRqs dla danego komponentu, ze wzgledu na to, ze czesto w MD04 jest kilka lini
z PurReq, dodatkowo taka sytuacja wystupuje w kilku materiałach. Chciałbym uzyskać efekt taki aby zapotrzebowanie w MD04 zawierało tylko Schedule Lines.
Wiem, że nic nie wiem haha...
Domyślam się, że opis moich przemyśleń może być dla Ciebie dość chaotyczny, ale mam nadzieje, że zrozumiesz co mam na myśli.
Dzięki i Pozdrawiam
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 84 times
Cześć
Dlatego zerknij też na pole 'Planning Mode'. Opcja z '3-ką' kasuje już wcześniej utworzone elementy planowania i tworzy nowe. Ja akurat nie używam sched.line ale moim zdaniem to jest opcja do sprawdzenia.
Pozdr.
Dlatego zerknij też na pole 'Planning Mode'. Opcja z '3-ką' kasuje już wcześniej utworzone elementy planowania i tworzy nowe. Ja akurat nie używam sched.line ale moim zdaniem to jest opcja do sprawdzenia.
Pozdr.
Arek
Hej
MRP jest puszczane przy ustawieniach z poniższego screena.
W przypadku działań na pojedynczym materiale używam tranksacji MD03 Single Level.
MRP jest puszczane przy ustawieniach z poniższego screena.
W przypadku działań na pojedynczym materiale używam tranksacji MD03 Single Level.
-
- Has thanked: 1862 times
- Been thanked: 1453 times
Na to pytanie podała już odpowiedź w tym wątku. W normalnym trybie planowania (ang. planning mode) MRP nie usuwa istniejących propozycji nabycia, w tym zgłoszeń zapotrzebowania (PurRqs), tylko stara się je dopasować do zmian popytu, np. przyspieszyć albo opóźnić. To się nazywa rescheduling. Dopiero w następnym kroku system tworzy nowe propozycje nabycia, czyli w Twoim przypadku schedule lines. Oczywiście możesz puścić MRP w trybie 3, wtedy cały plan zostanie usunięty i utworzony na nowo. Generalnie tego trybu nie należy używać na co dzień - noty:zyml pisze: ↑śr wrz 21, 2022 11:58 pm Do tej pory uważałem, że generowanie MRP powinno usunąć PurRqs i zamiast nich wstawić ScheduleLinie jeśli zapotrzebowanie na dany komponent wymaga tego, czy mam racje?
- 78867 - Planning mode in MRP / Which planning mode should be used?
- 135788 - Planning mode in material requirements planning: MRP deletes and creates an extremely large number of planned orders, purchase requisitions, and scheduling agreement delivery schedule lines every day
- 2640393 - Differences between t-code MD01N and classic MRP t-codes MD01/MD02/MD03
- 2583090 - MD01N deletes purchase requisitions and recreate them with planning mode 1
Przypuszczam, że tak właśnie było.
Do masowych zmian zgłoszeń zapotrzebowania służy transakcja MEMASSRQ. Niestety nie można nią oznaczyć zgłoszeń do usunięcia - noty:zyml pisze: ↑śr wrz 21, 2022 11:58 pmCzy w takim przypadku istnieje jakaś szybsza możliwość usunięcua PurRqs dla danego komponentu, ze wzgledu na to, ze czesto w MD04 jest kilka lini
- 2050577 - Mass closing of purchase requisitions does not work in transaction MEMASSRQ
- 2666219 - Deletion flag indicator can not be used with MEMASSRQ
Wiesz wystarczająco dużo, aby zadać dobre pytanie - to bardzo wiele

Mam nadzieje, że moja odpowiedź pokazuje, że zrozumiałem pytanie.
Bardzo dziękuję Panowie za wyczerpujące odpowiedzi 
Myślę, że temat do zamknięcia
Pozdrawiam

Myślę, że temat do zamknięcia
Pozdrawiam
Panowie, może to komuś ułatwi, udało mi się znalezc przyjemny sposob do zamykania Purchase Req.
Transakcja ME57, szukamy np. po materiale, kiedy otrzymamy liste zapotrzebowań zakupowych klikamy F8, w tym miejscu możemy zaznaczyć okno "Closed" i łatwo przejść do następnego PRQ. Po zapisaniu linie PurRqs znikaja z MD04.
Pozdrawiam
Transakcja ME57, szukamy np. po materiale, kiedy otrzymamy liste zapotrzebowań zakupowych klikamy F8, w tym miejscu możemy zaznaczyć okno "Closed" i łatwo przejść do następnego PRQ. Po zapisaniu linie PurRqs znikaja z MD04.
Pozdrawiam