BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
Michal.Nowak
Posty: 99
Rejestracja: wt cze 19, 2007 10:21 am
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Post autor: Michal.Nowak »

Witam wszystkich.

Poszukuje BAPI, które umożliwiło by batch split dla dostawy wychodzącej. Szukałem w Eksploratorze BAPI ale nie znalazłem nic ciekawego.
Pozdrawiam
Michał Nowak
yacol
Posty: 531
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 8 times
Been thanked: 127 times

Post autor: yacol »

Rzuć proszę okiem tutaj: http://forums.sdn.sap.com/thread.jspa?messageID=3882357
Być może to będzie pomocne.

Pozdrawiam,

Jacek Witczak
dominik.tylczynski
Posty: 7426
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1343 times
Been thanked: 1176 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Możesz też wykorzystać funkcję WS_DELIVERY_UPDATE. Ta funkcja jest niestety nie udokumentowana (nota 581282 - Packing of deliveries via BAPI or function module) dlatego trzeba metodą prób i błędów ustalić jak ją poprawnie wywołać.
Michal.Nowak
Posty: 99
Rejestracja: wt cze 19, 2007 10:21 am
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Michal.Nowak »

Dzięki chłopaki. Jak zadziała to dam znać.
Pozdrawiam
Michał Nowak
dominik.tylczynski
Posty: 7426
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1343 times
Been thanked: 1176 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Gdyby Ci się nie udało zrobić podziału partii tymi funkcjami zawsze możesz wykorzystać procedurę ustalania partii w dostawie wychodzącej: Batch Determination
servee
Posty: 22
Rejestracja: czw paź 11, 2007 12:57 pm
Lokalizacja: Sanok
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: servee »

Witam.

Najlepszym rozwiązaniem będzie BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE.
Przy pomocy tego modułu robiłem podział na partie w dostawie wychodzącej na podstawie danych ze skanera kodów kreskowych. Działa idealnie.

Pozdrawiam
servee
dominik.tylczynski
Posty: 7426
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1343 times
Been thanked: 1176 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Na pewno ta funkcja jest najlepszym rozwiązaniem, pod warunkiem że masz w miarę aktualny system. To BAPI jest dostępne od wersji 6.20. We wcześniejszych wersjach pozostaje WS_DELIVERY_UPDATE.
BTW, ta funkcja jest wewnętrznie używana przez BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE.
Maciek.Szabucki
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 12, 2010 3:09 pm

Post autor: Maciek.Szabucki »

servee pisze: Najlepszym rozwiązaniem będzie BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE.
Przy pomocy tego modułu robiłem podział na partie w dostawie wychodzącej na podstawie danych ze skanera kodów kreskowych. Działa idealnie.

Witam,

czy mógłbyś napisać jak poprawnie odpalić to BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE. Chodzi o podobny przypadek do opisanego przez Ciebie tzn. podział na partie w dostawie wychodzącej na podstawie danych ze skanera kodów kreskowych.


Pozdrawiam

Maciek Szabucki
servee
Posty: 22
Rejestracja: czw paź 11, 2007 12:57 pm
Lokalizacja: Sanok
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: servee »

Maciek.Szabucki pisze: Witam,

czy mógłbyś napisać jak poprawnie odpalić to BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE. Chodzi o podobny przypadek do opisanego przez Ciebie tzn. podział na partie w dostawie wychodzącej na podstawie danych ze skanera kodów kreskowych.


Pozdrawiam

Maciek Szabucki
Przykładowy kod dla dostawy z jednym materiałem ('MAT1') podzielonym na dwie partie('Partia1', 'Partia2'):

Kod: Zaznacz cały

DATA:
  header_data LIKE bapiobdlvhdrchg,
  item_data LIKE STANDARD TABLE OF bapiobdlvitemchg WITH HEADER LINE,
  item_control LIKE STANDARD TABLE OF bapiobdlvitemctrlchg
    WITH HEADER LINE,
  return LIKE STANDARD TABLE OF bapiret2 WITH HEADER LINE
.

header_data-deliv_numb = '0080000007'.

item_data-deliv_numb = header_data-deliv_numb.
item_data-deliv_item = '10'.
item_data-material = 'MAT1'.
item_data-dlv_qty = 0.
item_data-fact_unit_nom = 1.
item_data-fact_unit_denom = 1.
APPEND item_data.

item_data-deliv_numb = header_data-deliv_numb.
item_data-deliv_item = '10'.
item_data-material = 'MAT1'.
item_data-batch = 'Partia1'.
item_data-hieraritem = '10'.
item_data-dlv_qty = 15.
item_data-fact_unit_nom = 1.
item_data-fact_unit_denom = 1.
APPEND item_data.

item_data-deliv_numb = header_data-deliv_numb.
item_data-deliv_item = '10'.
item_data-material = 'MAT1'.
item_data-batch = 'Partia2'.
item_data-hieraritem = '10'.
item_data-dlv_qty = 18.
item_data-FACT_UNIT_NOM = 1.
item_data-FACT_UNIT_DENOM = 1.
APPEND item_data.

item_control-deliv_numb = header_data-deliv_numb.
item_control-deliv_item = '10'.
item_control-chg_delqty = 'X'.
APPEND item_control.



CALL FUNCTION 'BAPI_OUTB_DELIVERY_CHANGE'
  EXPORTING
    header_data               = header_data
  TABLES
    item_data                 = item_data
    item_control              = item_control
    return                    = return.
Maciek.Szabucki
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 12, 2010 3:09 pm

Post autor: Maciek.Szabucki »

Dzięki za przykład, teraz działa tak jak powinno :D
grincz
Posty: 182
Rejestracja: czw lut 14, 2008 5:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 47 times
Been thanked: 19 times

Re: BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Post autor: grincz »

Cześć
Mam problem z batch split na outbound delivery.
GI jest księgowane przez IDOC.
Batch przypisywany jest w zewnętrznym WMS i wpada do SAP Idockiem.
NIe wiem tylko dlaczego mimo iż mam jeden batch do itemu w dleivery to przypisuje sie od do lini w batch split (mimo jednego batcha).Jedne SKU księgują sie na lini głównej a inne na batch split.
Master data wygląda tak samo.
Idoc jest bez żadnych różnic.
Warunki pzypisania batcha w sap zanzaczone jako usunięte.
Gdzie sprawdzać dalej ?
Pozdrwiam
Piotr Grządziel
mrcb
Posty: 205
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 59 times

Re: BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Post autor: mrcb »

Sprawdź, czy potwierdzenie przez idoc zmienia ilość na pozycji dostawy.
Jeżeli ilość potwierdzona jest większa lub identyczna, partia zaalokuje się na pozycji głównej, jeżeli mniejsza, utworzy podpozycję.

pozdr.m.
grincz
Posty: 182
Rejestracja: czw lut 14, 2008 5:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 47 times
Been thanked: 19 times

Re: BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Post autor: grincz »

Czy to jedyne warunki na które definiują batch split ? Bo u mnie nadal księguje się na batch split .
grincz
Posty: 182
Rejestracja: czw lut 14, 2008 5:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 47 times
Been thanked: 19 times

Re: BAPI, Batch Split, dostawa wychodząca.

Post autor: grincz »

grincz pisze: czw gru 24, 2020 1:19 pm Czy to jedyne warunki na które definiują batch split ? Bo u mnie nadal księguje się na batch split .
Mój błąd :
wszystko działa jak napisałeś.
Dziękuje za pomoc