Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Cześć

Pytanko takie, w jakim kierunku (trochę jak technicznie) rozwiązać taką kwestię:

Kontrahentów zakładamy w SAP. Dane ich muszą przechodzić do systemu zewnętrznego, bo w nim są wystawiane FV. Te faktury idą z powrotem do SAP. Ale żeby przejść (mechanizmem IDoc) muszą mieć uzupełniony nr kontrahenta z SAP w systemie zewnętrznym, bo inaczej dane się nie wysyłają.
Czyli teraz jest taka droga, że najpierw wystawiana jest FV w sklepie, potem jest zakładanym kontrahent w SAP na podstawie danych z sys, zewn. Po załozeniu kontr. w SAP, jego nr jest wpisywany w sys. zewn. i dopiero wtedy FV się wysyła.
Mam nadzieję, ze opis mechanizmu jest jasny ;)

Teraz pytanie, jak zrobić automatyzację, w sensie, że po założeniu kontrahenta w sys. zewn. zostaną te dane zaczytane w SAP. Jakim mechanizmem można "złapać" te dane w SAP ?

Jak to jest rozwiązane w waszych firmach ? Przecież nie jesteśmy jedyni, którzy podają dane do FV w sys. zewn. i potem dane kontrahenta idą do SAP ? ;)

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Może ktoś, coś ... ? :)
Kombinuje też jakimś IDociem np. jak by weszła informacja o założonym kontrahencie na FV to zaczytać ją, stworzyć dostawcę/odbiorcę i jeszcze wystawić IDoca / XML z informacją o założeniu kontrahenta i nadaniu mu unikalnego nr SAP...

Dzięki za wszelkie naprowadzenie, podpowiedzi jak do tego podejść ...

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Dane kontrahenta z systemu zewnetrznego do SAP możesz przesłać IDociem DEBMAS.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Tak, to wiem, tylko chciałbym by to był IDoc wejściowy do SAP i po założeniu kontrahenta zwrócił zwrotnie IDoc/xml z numerem jaki nadał się w SAP, żebym sobie mógł ten numer wczytać do systemu zewnętrznego...
Taka sztuczka ;)

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

DEBMAS możesz wykorzystać również jako komunikat wejściowy i tworzyć nim dane kontrahenta na podstawie danych z zewnętrznego systemu. Co więcej dane utworzone w SAP możesz wysłać komunikatem DEBMAS z SAP do systemu zewnętrznego (komunikat wyjściowy). Taką wysyłkę po utworzeniu możesz zautomatyzować przy pomocy wskaźników zmian. To by była techniczna, wprost odpowiedź na Twoje pytanie.

Natomiast sądzę, że próbujesz zbudować zbyt skomplikowaną integrację - po co odsyłać dane kontrahenta z SAP do systemu zewnętrznego. Przecież system zewnętrzny również ma jakąś numerację kontrahentów, prawda? Zatem w SAP mógłbyś tworzyć kontrahentów od razu z numeracją z systemu zewnętrznego lub zapisać numer kontrahenta zewnętrznego i w trakcie przetwarzania faktury tłumaczyć go z numeru zewnętrznego na numer nadany przez SAP. O ile mnie pamięć nie myli można to nawet zrobić wprost w standardowej funkcjonalności SAP.

krzysieksp
Posty: 40
Rejestracja: wt kwie 08, 2014 12:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 9 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: krzysieksp »

Najszybciej to chyba zewnętrzny zakres numerów dla kontrahentów i przychodzący DEBMAS już z tym numerem.

W przeciwnym wypadku chyba coś takiego:
- przychodzący DEBMAS
- job sprawdzający jaki kontrahent został założony i generujący DEBMAS wychodzący




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

krzysieksp
Posty: 40
Rejestracja: wt kwie 08, 2014 12:11 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 9 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: krzysieksp »

Opsss, nie zauważyłem odpowiedzi Dominika ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

krzysieksp pisze:
śr cze 13, 2018 5:05 pm
Najszybciej to chyba zewnętrzny zakres numerów dla kontrahentów i przychodzący DEBMAS już z tym numerem.

W przeciwnym wypadku chyba coś takiego:
- przychodzący DEBMAS
- job sprawdzający jaki kontrahent został założony i generujący DEBMAS wychodzący
Ten job to właśnie powinno być przetwarzanie wskaźników zmian dla komunikatu DEBMAS.
Jeśli konieczne, ale tak naprawdę konieczne, jest natychmiastowe odesłanie DEBMAS zaraz po utworzeniu kontrahenta, to można po utworzeniu kontrahenta wyzwolić zdarzenie workflow (standardowa funkcja SAP) i to zdarzenie może wyzwalać zadanie odesłania DEBMAS.
Robiłem tak kiedyś w firmie farmaceutycznej synchronizację danych podstawowych partii / serii.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Tu niestety muszę odpowiedzieć, ze barujemy się od wielu miesięcy i nikt (dostawca też ... :( ) nie potrafi nam wskazać rozwiązania jak to zrobić.
Układ jest taki (niestety na razie nie do zmiany) że w sklepach jest system zewnętrzny, który wysyła dane do SAP. To systemy rozproszone, więc moze zdarzyć się sytuacja, że na jednym sklepie przyjdzie klient A i poprosi o fakturę - więc trzeba mu założyć dane i potem moze przyjść ten sam klient do innego sklepu i tam też będzie trzeba mu założyć dane do wystawienia FV.
Co więcej, konstrukcja interfejsu WPUBON przenoszącego faktury, jest taka, że żeby IDoc się wczytał, to musi być podany nr kontrahenta z SAP. Więc:
- klient przychodzi do sklepu, bierze FV
- dane klienta są ręcznie przepisywane do SAP
- w SAP nadaje się nr kontrahenta
- ręcznie uzupełniamy ten nr w systemie zewnętrznym i wtedy faktura się wysyła ...

Dlatego muszę mieć wysyłkę tego nr kontrahenta do systemu zewnętrznego.

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Zrób zatem komunikację w obie strony na DEBMAS.
Będziesz też musiał dorobić walidację unikalności klienta, żeby różne systemy zewnętrzne nie założyły w SAP tego samego klienta wielokrotnie. To można zrobić sprawdzając np. nr NIP.
Dobrze też żeby kontrahent założony w SAP był rozsyłany od razu do wszystkich systemów zewnętrznych. To też możesz zrobić w standardzie SAP.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

dominik.tylczynski pisze:
śr cze 13, 2018 4:59 pm
Natomiast sądzę, że próbujesz zbudować zbyt skomplikowaną integrację - po co odsyłać dane kontrahenta z SAP do systemu zewnętrznego. Przecież system zewnętrzny również ma jakąś numerację kontrahentów, prawda? Zatem w SAP mógłbyś tworzyć kontrahentów od razu z numeracją z systemu zewnętrznego lub zapisać numer kontrahenta zewnętrznego i w trakcie przetwarzania faktury tłumaczyć go z numeru zewnętrznego na numer nadany przez SAP. O ile mnie pamięć nie myli można to nawet zrobić wprost w standardowej funkcjonalności SAP.
Wracam jeszcze do tej kwestii. W trakcie rozmów ;) wróciliśmy do takiego pomysłu. Czyli mapować zewnętrzny zakres numeracji na SAP-owy.
Czy mógłbym prosić o podpowiedź, jak można by było to wykonać ?

Z góry serdecznie dziękuję :)

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Konfigurację robisz w SPRO: Financial Accounting --> Accounts Receivable and Accounts Payable --> Customer Accounts --> Master Data --> Preparations for Creating Customer Master Data:
  1. Create Number Ranges for Customer Accounts - definiujesz zakres numeracji. To jest konfiguracja, ale zakresów numeracji generalnie się nie transportuje. Zatem musisz zakres zdefiniować we wszystkich systemach SAP tj. dev, qa, prd.
  2. Assign Number Ranges to Customer Account Groups - przypisujesz zakres numeracji do grupy kont

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Obecnie mam już przedziały i przypisania dokonane. Tzn są one skonfigurowane po wdrożeniu.
Np. dla nr AA mam zakres od np 00000 do 99999 i ten nr AA jest przypisany do grupy kont YBAC - klienci powiązani
Rozumiem, że muszę dodać zakres numeracji np BB i przypiąć go do nowo utworzonej grupy kont np YZZZ - klienci z systemu zewnętrznego
Wtedy jeśli wejdzie IDoc DEBMAS z danego zakresu numeracji to założy się kontrahent właśnie w tej grupie YZZZ ?
Tak to mniej więcej będzie działało ?

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7297
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 1121 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem nie musisz i nawet nie powinieneś tworzyć nowej grupy kont. Grupa kont powinna musi być podana podczas tworzenia kontrahenta. Z grupy kont wynika zakres numeracji, a nie odwrotnie.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Czyli to powinno działać tak, że wrzucam z systemu zewnętrznego IDoca z podanym gdzieś w którymś z pól, tym typem grupy kont - np. AA ?
I wtedy następuje założenie odbiorcy ?

pozdrawiam, Michał