Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Czy dysponuje ktoś albo wie o jakimś adresie w necie, skąd mógłbym sobie pobrać przykładowe IDoci w formacie XML ? Różne typy, mój wspomniany DEBMAS, ale np. WPUBON, czy WPUUMS ?

dzięki z góry, pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem w sieci nie znajdziesz takich gotowców. Możesz wygenerować ze swojego systemu dokumentację każdego IDoc'a, łącznie z jego struktura w XML. Natomiast w transakcji WE19 możesz przetestować różne warianty przychodzących komunikatów i sprawdzić jak się księgują.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Znam WE60 - ale oprócz opisu pól nie znam tam możliwości zapisu konkretnego typu do XML. WE19 też znam, ale nie wiem jak tam mogę zapisać IDoca do XML ... :(

pozdrawiam, Michał

wojtas7
Posty: 780
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 154 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: wojtas7 »

Chcesz zapisać definicję IDoca czy przykładowego IDoca z danymi? Jeśli to drugie to musisz skonfigurować port typu FILE i tam np. przez WE19 na podstawie istniejącego IDoca wysłać nowego.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Tak, chciałbym mieć "wzór" struktury IDoca.
Ale już sobie chyba poradziłem.
Najpierw WE63 podaję typ IDoca, w naszym przypadku /ISDFPS/DEBMAS06, dalej wklikuję się w Dokumentacja i Schemat XML. Generuje mi się XML z tym IDociem (wszystkie pola).
Następnie w WE05 biorę IDoca produkcyjnego i porównuję jakie pola są użyte. W pliku XML mogę sobie je wyciąć, to co jest nieużywane.

Coś w ten deseń ;)

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

To teraz kolejne pytanie: jakim mechanizmem, jak wysłać testowy IDoc na adres jaki mam skonfigurowany w SICF ?
Mam już jakąś strukturę i teraz jak fizycznie przekazać (jakiś program ? - na razie testowo) żeby wysłać przykładowy IDoc.

pozdrawiam, Michał

wojtas7
Posty: 780
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 154 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: wojtas7 »

WE19 możesz robić IDoci w obu kierunkach.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Rzeźba ;)

Postman - to jest moje rozwiązanie :) Już mogę wrzucić na adres mojego XMLa. Teraz tylko muszę opracować wszystkie niezbędne segmenty i będzie ok :)

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

dominik.tylczynski pisze:
pt cze 15, 2018 10:21 am
Konfigurację robisz w SPRO: Financial Accounting --> Accounts Receivable and Accounts Payable --> Customer Accounts --> Master Data --> Preparations for Creating Customer Master Data:
  1. Create Number Ranges for Customer Accounts - definiujesz zakres numeracji. To jest konfiguracja, ale zakresów numeracji generalnie się nie transportuje. Zatem musisz zakres zdefiniować we wszystkich systemach SAP tj. dev, qa, prd.
  2. Assign Number Ranges to Customer Account Groups - przypisujesz zakres numeracji do grupy kont
Wrócę do tej części dyskusji:
Mam już sytuację, że wrzucam sobie XML jako DEBMAS. Teraz tylko dla mojego zakresu mam ustawiony checkbox do nadawania nr zewnętrznej, czyli wrzucając coś z zewnątrz nie tworzy mi się odbiorca, ponieważ oczekuje podania nr. A chcę przecież żeby system założył nr sam, więc po odznaczeniu tego znacznika, mam komunikat o tym, ze np nr 0001 istnieje - czyli system "idzie" od początku numeracji.
Teraz pytanie, czy mogę jakoś ustawić, zeby system zakładał na "pierwszym wolnym" numerze ?
Albo druga opcja jaka mi świta, to ustawienie dla tego typu innego zakresu i zakładanie tych "zewnętrznych" numerów jako inny zakres ... ?

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Nie jest jednak tak różowo, jak myślałem na początku ... IDoci wchodzą, dostają statusy "zaksięgowane" ale odbiorca się nie tworzy. Choć coś musi sie zapisywać, bo pod XD02 widzę jak wpisuję nr wygenerowany, przypisaną nazwę testową, ale jak chcę wejść, to mam komunikat, - odbiorca nie został utworzony.

HELP :oops:

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

mikas pisze:
śr lis 07, 2018 11:36 am
Wrócę do tej części dyskusji:
Mam już sytuację, że wrzucam sobie XML jako DEBMAS. Teraz tylko dla mojego zakresu mam ustawiony checkbox do nadawania nr zewnętrznej, czyli wrzucając coś z zewnątrz nie tworzy mi się odbiorca, ponieważ oczekuje podania nr. A chcę przecież żeby system założył nr sam, więc po odznaczeniu tego znacznika, mam komunikat o tym, ze np nr 0001 istnieje - czyli system "idzie" od początku numeracji.
Teraz pytanie, czy mogę jakoś ustawić, zeby system zakładał na "pierwszym wolnym" numerze ?
Nie ma takiej możliwości - wewnętrzny zakres numeracji nie wyszukuje pierwszego wolnego numeru, tylko po prostu nadaje kolejny numer, nawet jeśli jakiś wcześniejszy nie został wykorzystany.

mikas pisze:
śr lis 07, 2018 11:36 am
Albo druga opcja jaka mi świta, to ustawienie dla tego typu innego zakresu i zakładanie tych "zewnętrznych" numerów jako inny zakres ... ?
To jest słuszny kierunek - zakresy numeracji, niezależnie wewnętrzne czy zewnętrzne musza być rozłączne.

Przyznam, że nieco zakręcony masz ten proces zarządzania klientami. Moim zdaniem masz dwie opcje dot. zakresów numeracji:
  1. Ustalić system, w którym zawsze jest tworzony klient i nadawany jego numer. Może to być:
    1. SAP - wtedy robisz wewnętrzną numerację w SAP i utworzonego klienta rozsyłasz do systemów zewnętrznych z SAP komunikatem DEBMAS, albo
    2. system zewnętrzny - wtedy to ten system nadaje numer klienta i wysyła SAP komunikat DEBMAS, a w SAP klient jest tworzony z numeracją zewnętrzną.
  2. Dopuścić, aby klienci byli tworzeni zarówno w SAP jak i w systemie zewnętrznym. Wtedy musisz mieć dwie oddzielne grupy kont:
    1. Z numeracją wewnętrzną dla klientów tworzonych w SAP i
    2. z numeracją zewnętrzną dla klientów tworzonych w systemie zewnętrznym
Jeśli tylko to możliwe sugerowałbym tworzenie klientów bezpośrednio w SAP.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

OK, musze w takim razie ustalić z biznesem, ale w razie czego stworzymy dwa zakresy.

A co moze być przyczyną tego, ze po wrzuceniu nie tworzy mi się odbiorca ? Widzę, ze tak jakby tylko zakładał się nagłówek, czyli nr kontrahenta i jego nazwa, ale nie tworzy wszystkiego ? Wszystkie dane podaję w XML, adres, NIPy, itp ...

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

mikas pisze:
śr lis 07, 2018 1:18 pm
A co moze być przyczyną tego, ze po wrzuceniu nie tworzy mi się odbiorca ? Widzę, ze tak jakby tylko zakładał się nagłówek, czyli nr kontrahenta i jego nazwa, ale nie tworzy wszystkiego ? Wszystkie dane podaję w XML, adres, NIPy, itp ...
Na to pytanie bez dostępu do systemu odpowiedzieć nie potrafię. Natomiast sugerowałbym następujący sposób pracy nad komunikatami przychodzącymi:
  1. Skonfiguruj w WE20 profil partnera, żeby SAP wiedział jak ma przetwarzać komunikaty DEBMAS
  2. Pobaw się w WE19 nad przygotowaniem testowych IDoc'ów tak abyś uzyskał poprawne założenie, rozszerzenie czy zmianę danych klienta.
  3. Dopiero kiedy po testach w WE19 będziesz na 100% wiedział jak zbudować komunikat przejdź do testów z XML.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

dominik.tylczynski pisze:
śr lis 07, 2018 1:23 pm
mikas pisze:
śr lis 07, 2018 1:18 pm
A co moze być przyczyną tego, ze po wrzuceniu nie tworzy mi się odbiorca ? Widzę, ze tak jakby tylko zakładał się nagłówek, czyli nr kontrahenta i jego nazwa, ale nie tworzy wszystkiego ? Wszystkie dane podaję w XML, adres, NIPy, itp ...
Na to pytanie bez dostępu do systemu odpowiedzieć nie potrafię. Natomiast sugerowałbym następujący sposób pracy nad komunikatami przychodzącymi:
  1. Skonfiguruj w WE20 profil partnera, żeby SAP wiedział jak ma przetwarzać komunikaty DEBMAS
  2. Pobaw się w WE19 nad przygotowaniem testowych IDoc'ów tak abyś uzyskał poprawne założenie, rozszerzenie czy zmianę danych klienta.
  3. Dopiero kiedy po testach w WE19 będziesz na 100% wiedział jak zbudować komunikat przejdź do testów z XML.
Czy w jakiś sposób ten "profil" utworzony w transakcji SICF ma być też w WE20 ?
Bo w WE20 mam już pododawane profile partnera i tam jest włączona obsługa DEBMAS. Tylko jak rozumiem, to dotychczasowy sposób, a ja wrzucam poprzez "WWW" - czyli powinienem utworzyć odpowiedni port ?

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

mikas pisze:
śr lis 07, 2018 1:32 pm
Czy w jakiś sposób ten "profil" utworzony w transakcji SICF ma być też w WE20 ?
Bo w WE20 mam już pododawane profile partnera i tam jest włączona obsługa DEBMAS. Tylko jak rozumiem, to dotychczasowy sposób, a ja wrzucam poprzez "WWW" - czyli powinienem utworzyć odpowiedni port ?

pozdrawiam, Michał
Trochę pomieszałeś tematy - profil partnera, port i SICF. Uporządkujmy zatem.

Profil partnera definiujesz w transakcji WE20 zarówno dla komunikatów przychodzących i wychodzących z perspektywy SAP. Profil partnera definiuje w jaki sposób komunikat jest przetwarzany.
Dla komunikatów przychodzących profil partnera określa w jaki sposób SAP ma przetworzyć odebranych IDoc; najczęściej jest to wywołanie funkcji, która księguje dokument/dane w SAP, np. tworzy dane podstawowe klienta.
Dla komunikatów wychodzących profil partnera określa w jaki sposób SAP przesyła komunikat IDoc do systemu zewnętrznego, czyli określa port komunikacji.

Port definiujesz w transakcji WE21. Określa medium komunikacji, którym jest przesyłany IDoc. Najczęściej jest to wywołanie funkcji RFC, albo zapisanie IDoc'a do pliku. Port potrzebujesz tylko dla IDoc'ów wychodzących z SAP.

Serwis idoc_xml z SICF potrzebujesz tylko do odebrania w SAP IDoc'a przesłanego jako komunikat XML. Zatem wykorzystujesz ten serwis tylko dla IDoc'ów przychodzących. Ten serwis sam w sobie nie ma nic wspólne z portem czy profilem partnera. Natomiast funkcjonalność ALE w SAP potrzebuje profilu partnera, żeby wiedzieć w jak sposób przetworzyć IDoc, który przesłałeś do SAP serwisem idoc_xml.