Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Tak, wszystko się zgadza, moze nie napisałem dobrze, ale tak mam ;)
Mam teraz w sumie tylko taki problem, że po wrzuceniu IDoca, wchodzi do systemu, widzę go w WE05, następuje chwila przetwarzania, działają changepointery i wysyła mi się do systemu zewnętrznego założony, ma nadany numer. Ale ... jak sprawdzam w odbiorcach, mam zakładany jakby tylko "nagłówek" czyli przepisuje się nazwa odbiorcy, a nie ma reszty danych. Wiem że za to odpowiada kod w polu MSGFN w IDocu. 009 jest założeniem, ale jednak nie zakłada się całkowicie.
Coś tutaj można podpowiedzieć ?

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Tak na sucho to bardzo trudno coś powiedzieć. Moim zdaniem przekazujesz nie takie dane w IDoc'u. Dlatego tworzy Ci się tylko część danych.
Dlatego wcześniej napisałem, że najpierw przetestowałbym dokładnie w WE19 jakie muszą być dane w IDoc'u, aby uzyskać pożądaną zmianę danych. Dopiero potem bym wysyłał IDoc przez XML.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

dominik.tylczynski pisze:
pt lis 09, 2018 12:22 pm
Tak na sucho to bardzo trudno coś powiedzieć. Moim zdaniem przekazujesz nie takie dane w IDoc'u. Dlatego tworzy Ci się tylko część danych.
Dlatego wcześniej napisałem, że najpierw przetestowałbym dokładnie w WE19 jakie muszą być dane w IDoc'u, aby uzyskać pożądaną zmianę danych. Dopiero potem bym wysyłał IDoc przez XML.
OK, WE19 pokaże mi wszystkie pole, tylko czy pokaże mi te wymagalne. Już patrzyłem, ale tam jest zarówno sporo segmentów, jak i pół, których "wydaje mi się" nie używamy. Też się domyślam, ze to ten kierunek z podaniem poprawnych pól, ale które te dobre ... ? ;)

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Trzeba popróbować - właśnie do tego jest WE19.
Możesz też wziąć klienta, którego masz już w SAP, ze wszystkimi danymi i wygenerować dla niego DEBMAS wychodzących. DEBMAS przychodzących powinien wyglądać +/- tak samo.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

TAK ! :P
I po iluś tam próbach, jest :) Zakłada mi się odbiorca, nie podaję nr z zewnątrz, SAP nadaje numer z podzielonej puli, odsyła do systemu zewnętrznego
W jednym z pól podawałem za dużo znaków i to już wystarczyło żeby się nie zakładał odbiorca.

To teraz jeszcze: jest jakieś "cudo" co jak się założy odbiorca to z tym samym nr założy dostawcę ?

Dzięki, pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

W standardzie raczej nie. Nie widzę jednak przeszkód, aby takie cudo oprogramować.

Przy okazji, napisz co musiałeś podać w DEBMAS, aby zadziałało tak jak chcesz.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

W DEBMAS, w segmencie E1KNA1M jest pole <SORTL> mówiące o krótszym tekście wyszukiwania nazwy. Podawałem tam tą samą nazwę co w <NAME1> i dlatego nie przetwarzało IDoca do końca. W polu <SORTL> ma być max 10 znaków.

Ale jeszcze pogrzebię, może uda mi się coś znaleźć z tym zakładaniem automatycznym dostawcy jak odbiorcy ...

pozdrawiam, Michał

marek.turczynski
Posty: 179
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 211 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: marek.turczynski »

dominik.tylczynski pisze:
pt lis 09, 2018 4:52 pm
W standardzie raczej nie. Nie widzę jednak przeszkód, aby takie cudo oprogramować.
Trzeba by było założyć business partnera - przez CVI powinno to przejść, żeby zakładał się dostawca również. Można by spróbować w następujący sposób - założenie klienta wyzwala założenie BP, które wyzwala założenie dostawcy z tym samym numerem. Wtedy BP/ dostawca/ klient mają ten sam numer.
Marek Turczyński

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Tak to może zadziałać przy założeniu wykorzystania funkcjonalności Business Partner, która nie jest wymagana normalnie.
Dobrze myślę czy się mylę?

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Akarin pisze:
wt lis 13, 2018 12:22 pm
Trzeba by było założyć business partnera - przez CVI powinno to przejść, żeby zakładał się dostawca również. Można by spróbować w następujący sposób - założenie klienta wyzwala założenie BP, które wyzwala założenie dostawcy z tym samym numerem. Wtedy BP/ dostawca/ klient mają ten sam numer.
A gdzie / w jaki sposób mogę skonfigurować takie triggery ?
Co to jest CVI ... ? :oops:

pozdrawiam, Michał

marek.turczynski
Posty: 179
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 211 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: marek.turczynski »

Tak - BP w moim poście to Business Partner - czyli Partner Biznesowy, który nie jest w ECC wymagany (dla niektórych modułów tak).

CVI -> Customer Vendor Integration -> Synchronizacja tworzenia klienta/ dostawcy z BP

Na pewno da się zrobić tak, że założenie klienta tworzy BP, bo coś takiego robiłem (automat albo transakcja FLBPD1). Na pewno da się zrobić też tak, że założenie BP wywołuje założenie dostawcy (też robiłem).
Natomiast czy to idealnie się zgra i ciąg: odbiorca -> BP -> dostawca to trzeba by było sprawdzić - natomiast wg integracji CVI takie scenariusze są możliwe:
Customer -> BP
Vendor -> BP
BP -> Vendor
BP -> Customer

Tutaj materiały do poczytania:
https://support.sap.com/content/dam/SAA ... ration.pdf
https://archive.sap.com/discussions/thread/3186235
https://help.sap.com/doc/f3f9c5536a5120 ... 74cb4.html
https://blogs.sap.com/2014/08/13/custom ... s-partner/

I obligatoryjnie do Hany:
https://blogs.sap.com/2017/02/22/busine ... n-s4-hana/
Marek Turczyński

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Dziękuję, na pewno poczytam. W razie czego pozwolę sobie wrócić już z konkretnym pytaniem ;)

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Czy zna ktoś jakiś sposób na znalezienie jakie pole w IDocu referuje do pola w transakcji ?
Konkretnie, próbuję jeszcze wrzucić CREMAS jako IDoc tworzący dostawcę, mam już część pól i segmentów poprawnych, ale teraz się zatrzymałem na jednym polu i nie mogę znaleźć referencji między polem jakie musze uzupełniać w IDocu a polem w formatce. Formatka to tworzenie dostawcy XK01, pole w strukturze ADDR1_DATA - LANGU. Jakie to musi być pole w IDocu ? W WE60 dla danego typu znajduję tylko pole SPRAS, ale ... tego właśnie nie mogę znaleźć w segmencie IDoca ... :(
Jest na to jakaś metoda ?

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

No chyba to mam ;) wrzucam CREMAS i tworzy mi się dostawca, oraz na podstawie tego wychodzi DEBMAS z nadanym numerem wewnętrznym. Czyli podstawowe załozenie osiągnąłem.
Ale jeszcze w sumie jedna rzecz, przy zakładaniu odbiorcy przez XD01 podaje sie dane obszaru zbytu, czyli dział sprzedaży, kanał dystrybucji, dziedzinę. Czy mogę jakoś to wysterować automatycznie, tak, żeby te dane się podawały stale (są to zawsze te same wartości) i następowało "pełne" odbiorcy ?

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7292
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1119 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Oczywiście, że można np. przy pomocy reguł konwersji IDoc'ów lub przy pomocy user-exit'a. Sugeruję to pierwsze podejście.