Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Jaka to będzie transakcja, gdzie to się ustawia ?

dziękuję, pozdrawiam, Michał

wojtas7
Posty: 783
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 155 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: wojtas7 »

A jaki system?

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Żartowniś :lol:

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7295
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1202 times
Been thanked: 1120 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Transakcja / obszar menu SALE:
2018-11-21_14h02_14.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Dziękuję :)

Czy w sytuacji, gdy dla segmentu jaki mi się nie generuje w idocu DEBMAS (nie ma takiego segmentu jaki bym oczekiwał) chciałbym dodać, żeby ten segment się pojawiał, to jest jeszcze jakaś konfiguracja ?
Konkretnie, w generowanym DEBMAS mam segment E1KNA1M i podsegment E1KNA11. To na czym mi zależy to dodane segmentu E1KNVVM i w nim kilka pól. Ale ten E1KNVVM na wyjściu się nie pojawia. Changepointery BD52 dla tego typu zaznaczone. W BD64 też nie ma filtra.
Gdzie się określa jakie segmenty pojawią się w IDocu ... ?

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7295
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1202 times
Been thanked: 1120 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

To jakie segmenty pojawią się w IDoc'u wychodzącym zależy od programu, który ten IDoc generuje. Dodatkowo możesz ustawić filtrowanie, że pewnych segmentów nie chcesz przesyłać.
Przyznam, że nie wiem do końca jaki będzie efekt ustawienia reguły konwersji ustawiającej stałe wartości w segmencie, który nie jest generowany przez program tworzący IDoc. Trzeba by to przetestować.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

To już chyba przetestowałem, bo dodałem regułę, ale nie dzieje się nic.
Gdzie mogę sprawdzić jaki program generuje IDoca ? Bo filtrowanie to jak pisałem BD64 ?

dziękuję, pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Na razie znalazłem informacje, że standard SAP przy generowaniu IDoca wysyła deltę, czyli tylko to co się zmieniło.
Więc teraz by wypadało znać sposób na wpisanie "na stałe", ze w danym segmencie w konkretnych polach wpisują się stałe wartości... :roll:

pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7295
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1202 times
Been thanked: 1120 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Michał, na bank, na 100% da się zrobić tak, że po utworzeniu klienta w wyniku przetworzenia IDoc'a DEBMAS utworzy się automatycznie dostawca i dla tego dostawcy zostanie wysłany IDoc DEBMAS. Możliwości jest przynajmniej kilka:
  1. Wykorzystanie CVI i ewentualnych rozszerzeń w tej funkcjonalności.
  2. Wywołanie w tle zadania workflow po utworzeniu/zmianie klienta i tworzenie/zmiana dostawcy w tym zadaniu workflow.
  3. Wykorzystanie własnych change pointer'ów z danych klienta i napisanie funkcji, która po ich przetworzeniu zmodyfikuje dane dostawcy.
  4. Wykorzystanie rozszerzenia po tworzeniu/zmianie klienta do tworzenia/zmiany dostawy.
Wszystko to można zrobić, tylko problemem jest napisanie Tobie na forum od początku do końca całości implementacji. To jest prawie niemożliwe zdalnie, na sucho, bez dostępu do systemu i bezpośredniej rozmowy o szczegółowych wymaganiach.

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

dominik.tylczynski pisze:
pt lis 23, 2018 11:15 am
Michał, na bank, na 100% da się zrobić tak, że po utworzeniu klienta w wyniku przetworzenia IDoc'a DEBMAS utworzy się automatycznie dostawca i dla tego dostawcy zostanie wysłany IDoc DEBMAS. Możliwości jest przynajmniej kilka:
  1. Wykorzystanie CVI i ewentualnych rozszerzeń w tej funkcjonalności.
  2. Wywołanie w tle zadania workflow po utworzeniu/zmianie klienta i tworzenie/zmiana dostawcy w tym zadaniu workflow.
  3. Wykorzystanie własnych change pointer'ów z danych klienta i napisanie funkcji, która po ich przetworzeniu zmodyfikuje dane dostawcy.
  4. Wykorzystanie rozszerzenia po tworzeniu/zmianie klienta do tworzenia/zmiany dostawy.
Wszystko to można zrobić, tylko problemem jest napisanie Tobie na forum od początku do końca całości implementacji. To jest prawie niemożliwe zdalnie, na sucho, bez dostępu do systemu i bezpośredniej rozmowy o szczegółowych wymaganiach.
Wiem, ja to rozumiem. I tak udało mi się dojść dzięki wam (Tobie) do tego momentu w którym jestem :)

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Ale jeszcze dopytam, bardziej o logikę, czy taki mechanizm by zadziałał:

To z czym mam w sumie problem, to fakt, że po utworzeniu odbiorcy, nie tworzy się on "całkowicie" bo brakuje tych wartości na wejściu. To np pola VKORG, VTWEG z segmentu E1KNVVM w IDocu DEBMAS. Reguła konwersji działa, ale w ramach jednego segmentu, nie mogę (nie potrafię standardową transkacją) "cross" segmentowo przepisać wartość z jednego pola do drugiego.

Obecnie działa mi mechanizm:
- wysyłam CREMAS do SAP,
- tworzy się dostawca i odbiorca z tym samym numerem i wychodzą te informacje z SAP IDociem DEBMAS
- odbiorca jest jak pisałem "niepełny" należy wejść w XD01 i podając założony numer, uzupełnić brakujace pola.

Ale ...
Przecież na podstawie wygenerowanego numeru odbiorcy, mogę wysłać DEBMAS i podać te brakujące wartości do założenia odbiorcy.

Przetestuję, ale wtedy bym chyba "zamknął" cały proces ...

Acha ... to generowanie CREMAS/DEBMAS będzie się odbywało w zewnętrznym programie, sprawdzajacym nowe wpisy o kontrahentach w systemie zewnętrznym. To mi ogarną programiści.

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Dopytam w tym wątku: jak wrzucam IDoca CREMAS do SAP, to w polu STRAS podaje ulicę i numer. Z opisu w WE60 wynika, ze to jest ulica i numer, ale numer jak podaję np. Polna 12 to zapisuje się "Polna 12" w polu ulica, a nie "12" w polu nr w formatce XK02.
Jest jakiś sposób na rozdzielenie tego zapisu ? Czytałem ju, że raczej trzeba by było generować dodatkowo ARDMAS w celu aktualizacji adresu poprawnie, ale może macie jakieś swoje rozwiązania ?

dzięki z góry, pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 7295
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1202 times
Been thanked: 1120 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: dominik.tylczynski »

Wg mojej wiedzy ulica i nr domu są zapisywane w jednym polu w KNA1-STRAS. Dlatego widzisz je w transakcji XD03 w polu "Ulica".
Jeśli chcesz bardzie precyzyjnie opracowywać adres klienta będziesz musiał wykorzystać IDoc ADRMAS.
Noty:
384462 - Master data and addresses
306275 - Transferring address data

pietaszek
Posty: 19
Rejestracja: pt gru 09, 2016 12:04 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: pietaszek »

Część, może podzielę się swoim doświadczeniem z budowania interfejsu pomiędzy SAP a system zewn.
Że względu na ilość licencji jak również zakres system zewn stał się głównym repozytorium danych o kontrahentach. Wcześniej system zewn był uzupełniany interfejsem białkowym na podstawie danych wcześniej wprowadzonych w SAP. Co prawda SAP otrzymywał iDoca od systemu zewn. o późniejszych zmianach grupy kontrahentów (odbiorców), ale rozwiązanie nie było do końca uruchomione przez ówczesnego admina SAP. Przechylając szale z główną baza kontrahentów do systemu zewn, zmieniliśmy też rozwiązanie. Połączenie jest poprzez RFC. Dane wysyłane są z systemu zewn. Gdzie główny numer klienta to odbiorca (zapomniał wspomnieć że dostawcy i odbiorcy to inna numeracja). Dane przekazywane są do SAP i czekają w poczekalni, która ma na celu późniejsze uzupełnienie informacji specyficznych dla FI. W przypadku utworzenia klienta jako dostawca, w systemie zewn przechowywana jest dodatkowa informacja o numerze dostawcy dla klienta. W momencie uruchomienia produkcyjnego zdefiniowaliśmy też nawa wspólna cześć numeru dla dostawców o odbiorców. W systemie zewn. Rozróżniamy tylko dwie grupy kontrahentów firmy i fizyki, natomiast w SAP tych grup jest kilka dla dostawców i odbiorców. System zewnętrzny przechowuje klienta jako jeden byt, a definicja czy jest odbiorca czy dostawca i w jakiej jednostce gospodarczej to określenie cechy.
Z zewnętrznego systemu przekazywane są zapisy dot. faktur sprzedażowych. Łączone są one poprzez numer klienta.
O poprawność danych dba system zewnętrzny, aby nie powielać wpisów.
Mogłoby się wydawać, że system jest jednokierunkowy, jednak próba usunięcia lub przeniesienia do archiwum klienta wymaga potwierdzenia przez SAP takiej możliwości.

Mam nadzieję że nie zanudzilem i czytelnie opisałem. Jak coś podpytujcie. Wbrew pozorom temat mocno skomplikowany.


Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk


mikas
Posty: 359
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 24 times

Re: Dane kontrahentów z SAP do systemu zewnętrznego

Post autor: mikas »

Super, dzięki za wpis :)
Jak widać nie jest to tylko "mój" problem, żeby wymieniać dane o kontrahentach z zewnętrznym systemem, a co więcej żeby na zewnątrz wynieść zakładanie kontrahentów, a SAP jest tylko "repozytorium" tych danych.
Ja w sumie już też kończę u siebie wdrożenie, proces na systemach testowych działa, dane się zakładają i rozsyłają, więc jest ok :)
Kończymy jeszcze tylko mechanizm aktualizacji danych w systemie zewnętrznym i będzie ok.

pozdrawiam, Michał