Strona 1 z 1

Zmiana pola w Webservice

: wt sty 08, 2019 11:31 am
autor: mikas
Cześć

Mam webservice, który generuje się po utworzeniu IDoca i wysyła dane do systemu zewnętrznego. Chciałbym dodać jedno pole w webservice, żeby przekazywało mi dodatkową daną. Gdzie to mogę wykonać ? Widze ten webservice w SE80, widzę go poprzez SOAMANAGER, ale nigdzie nie mogę znaleźć tam funkcji czy miejsca gdzie określam jakie konkretnie dane są przekazywane ...

Dzięki z góry, pozdrawiam, Michał

Re: Zmiana pola w Webservice

: śr sty 09, 2019 8:56 am
autor: dominik.tylczynski
Nie napisałeś jaki WebService wykorzystujesz zatem trudno odpowiedzieć precyzyjnie.
Uważam, że skoro chcesz przekazywać w tym interfejsie dodatkowe dane to powinieneś rozszerzyć sam IDoc i dodać do niego własny segment z potrzebnymi polami. WebService powinien tylko przekazywać IDoc a nie dodawać do niego dane.

Re: Zmiana pola w Webservice

: śr sty 09, 2019 2:02 pm
autor: mikas
Nazwa webservice jest własna (Ztowa) więc pewno nic nie da. Sam webservice jest efektem powstania IDoca CREMAS. I niestety nie nie wrzuca pól jakie są w IDocu, jest tylko kilka wybranych, więc jak zakładam zostało to gdzieś zahardkodowane ...
Dlatego dopytuję, gdzie jest ewentualnie to miejsce gdzie zostały określone pola, co ma iść. Bo tam co podałem, nic nie mogę znaleźć ...

pozdrawiam, Michał

Re: Zmiana pola w Webservice

: ndz sty 20, 2019 6:03 pm
autor: ldzierza
sprobuj zmodyfikowac strukture idoc'a.

Re: Zmiana pola w Webservice

: pn sty 28, 2019 2:21 pm
autor: dominik.tylczynski
mikas pisze:
śr sty 09, 2019 2:02 pm
Nazwa webservice jest własna (Ztowa) więc pewno nic nie da. Sam webservice jest efektem powstania IDoca CREMAS. I niestety nie nie wrzuca pól jakie są w IDocu, jest tylko kilka wybranych, więc jak zakładam zostało to gdzieś zahardkodowane ...
Dlatego dopytuję, gdzie jest ewentualnie to miejsce gdzie zostały określone pola, co ma iść. Bo tam co podałem, nic nie mogę znaleźć ...

pozdrawiam, Michał
Obawiam się, że bez zajrzenia pod maskę Twojego systemu będzie trudno wskazać właściwe rozwiązanie - bo masz Z-owy WebService.