Zakładanie roli SAP poza SAP

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
bogumil
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 03, 2020 12:33 am

Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bogumil »

Witam wszystkich,
moje pytanie może wydać się dziwne, ale mam na tapecie zagadnienie integracji SAP z narzędziem klasy IDM. Pojawiło się oczekiwanie, aby rolami SAP zarządzać właśnie w tym narzędziu, tzn. konstruować role z transakcji, parametrów itd. w IDM, a do SAP wysyłać wyłącznie zlecenie utworzenia takiej roli. Składowe roli byłyby przesyłane w postaci słowników, więc od strony IDM jest technicznie możliwe "złożenie" roli. Natomiast czy taka operacja od strony SAP jest w ogóle możliwa? Jestem nowicjuszem w SAP, przeszukałem dokumentację i nie znalazłem żadnego API pozwalającego dostać się do UM z zewnątrz. Z tego co wiem nie wydaje mi się to wykonalne.

bjarkowski
Posty: 116
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bjarkowski »

Wszystko zależy jakiego IDM używasz. Wiele z nich ma dedykowane konektory do SAP.
W praktyce aby założyć użytkownika musisz jedynie wywołać odpowiednie API, możesz to spokojnie zrobić poprzez RFC lub nawet IDOCiem (już teraz nie pamietam, ale chyba nawet wbudowane CUA używa IDOCow do zakładania użytkowników).

Jeśli szukasz BAPI to spójrz tutaj: https://answers.sap.com/questions/81089 ... reate.html

Jaki IDM planujesz uzyc?

bogumil
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 03, 2020 12:33 am

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bogumil »

Dzięki za odpowiedź.
Nie mam problemów z zakładaniem użytkownika. Chodzi mi o role. Jest pomysł, aby role SAP tworzyć w IDM i 'zlecać' ich utworzenie do SAP, za pomocą jakiegoś API, którego nie jestem w stanie zidentyfikować i mam wrażenie, że takiego po prostu nie ma. Tak więc problem w zasadzie jest SAPowy. Co do IDM - nie ma jeszcze wybranego konkretnego, wszystko zależy od ceny :)
Pozdrawiam,
BK.

bjarkowski
Posty: 116
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bjarkowski »

Zakladanie rol faktycznie moze byc wyzwaniem i pewnie potrzebowalbys do tego specjalistycznego narzedzia (poza IDM). Np znalazlem cos takiego:
https://www.xiting.us/xams/role-designer/#

bogumil
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 03, 2020 12:33 am

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bogumil »

Ale jest to narzędzie typu 'nakładka na SAP' jak rozumiem?

bjarkowski
Posty: 116
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bjarkowski »

Chyba nie do konca rozumiem co masz na mysli. Kazde takie narzedzie bedzie w jakims stopniu nakladka na SAP.

tominek
Posty: 151
Rejestracja: pt lip 04, 2008 11:10 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 20 times

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: tominek »

Z mojego punktu widzenia roli SAPowej za pomocą IDMa nie utworzysz, możesz korzystać z API, interfejsów itd. np. do przypisania użytkowników do roli, zarządzania nimi, ale nie będzie to fizyczne tworzenie roli.
Chociażby z tego powodu że w rolach SAPowych są standardowe obiekty autoryzacyjne + ewentualnie Z* obiekty (tworzone przez deweloperów), i jakoś nie widzę tego że każdy nowo stworzony obiekt jest transferowany do słowników IDMowych. Poza tym każdy nowy add-on, release SAP również dodaje nowe obiekty.
Do tego dochodzi cała struktura organizacyjna, typu jednostka organizacyjna, składy, zakłady itd.

Także z mojego punktu widzenia raczej nie, czyli tworzenie ról w SAPie za pomocą standardowych narzędzi, ewentualnie za pomocą SAPowych add-on'ow (np. wspomniany przez Bartka), a IDM jako narzędzie do zarządzania rolami.

Może w przyszłych releasach IDMa bedzie to mozliwe, ale narazie raczej nie :)

Pzdr,
T.

bogumil
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 03, 2020 12:33 am

Re: Zakładanie roli SAP poza SAP

Post autor: bogumil »

Dziękuję za odpowiedzi, tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Moja wiedza SAPowa jest jeszcze świeża, stąd pytania. Znalazłem taką informację - https://answers.sap.com/questions/11821 ... ement.html. Jeśli dobrze myślę, to (zupełnie teoretycznie) jest możliwe wytworzenie programu w SAP, który byłby zdalnie wywoływany z zewnątrz i robił to, o co mi chodziło. Zdaje sobie sprawę, że jest to sięganie prawą ręką do lewego ucha, ale chcę mieć pewność.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje.