SQVI problem z wynikami ze wzgledu na join?

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
feliz009
Posty: 2
Rejestracja: czw sie 20, 2020 1:46 pm

SQVI problem z wynikami ze wzgledu na join?

Post autor: feliz009 »

Witam,
Jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem...

Niemniej stworzylem polaczenie w SQVI dla 3 tabel zeby uzyskac liste Purchase Orders wraz z kursem wymiany do Euro z waluty dokumentu.
Problem w tym ze raport pomija linie PO gdzie waluta dokumentu jest EUR. Obstawiawam ze chodzi o brakujacy kurs wymiany z tabeli TCURR dla eur->eur ...ktorego poprostu nie ma sensu tam zamieszczac.
Czy macie pomysl jak wymusic wyswietlanie w raporcie lini PO ktorych oryginalny kurs to wlasnie eur? Probowalem juz laczyc zwyklym Inner join i Left outer join tabele EKKO z TCURR

ponizej screeny z relacji tabel i okien wyboru:

SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM

ZETKA
Posty: 46
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times

Re: SQVI problem z wynikami ze wzgledu na join?

Post autor: ZETKA »

Na pierwszy rzut oka konstrukcja zapytania wygląda dobrze. Czy raport zachowuje się tak samo dla innych walut? Np. po podaniu na ekranie selekcji USD nie wyświetlają się pozycje USD?
Pozdrawiam,
Krzysiek

feliz009
Posty: 2
Rejestracja: czw sie 20, 2020 1:46 pm

Re: SQVI problem z wynikami ze wzgledu na join?

Post autor: feliz009 »

ZETKA pisze:
pt sie 21, 2020 12:47 pm
Czy raport zachowuje się tak samo dla innych walut? Np. po podaniu na ekranie selekcji USD nie wyświetlają się pozycje USD?
po podaniu USD lub jakiekolwiek innej waluty w "To-currency" zadne dane nie sa wystwietlane.
Moze dlatego ze waluta budzetowa w firmie jest wlasnie EUR?

Sprobowalem tez opcji z zastowaniem proponowanych "Join conditions" jak na screenie ale wowczas SAP dodaje join miedzy "OTB CURR" i "To-Currency" i wtedy raport tez nie wystwietla zadnych danych "No data was selected".

SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM

SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM

aregmax
Posty: 150
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 53 times

Re: SQVI problem z wynikami ze wzgledu na join?

Post autor: aregmax »

Moim zdaniem nie będzie wyświetlał.
Jeśli w tabeli TCURR nie ma odpowiednich rekordów,A PODAJESZ JE NA EKRANIE SELEKCJI (te dotyczące tabeli TCURR), to raport będzie pusty.

Za to nie bardzo rozumiem dlaczego nie pojawia ci się wynik dla waluty np. USD. Sprawdź dokładnie np dla jednogo PO (ekran selekcji versus dane w tabelach)

Pozdr.
Arek