automatyczne logowanie do menu SAP

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
Margo.Pol
Posty: 40
Rejestracja: pt mar 09, 2018 4:10 pm
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

automatyczne logowanie do menu SAP

Post autor: Margo.Pol »

Cześć,

Mam pytanie gdzie znajduje się w SAP opcja że użytkownik może automatycznie wejść do SAP bez wpisywania hasła i swojego ID ? i odwrotnie czyli jak zmienić żeby wyłączyć automatycznie logowanie się użytkownika i żeby wpisywał ID i hasło. niektórzy uzytkownicy mają tak żeby wejść w menu SAP muszą wpisywać ID i hasło , a niektórzy jak klikają tylko (LIVE lub ARQ) SAP ERP wchodzą do systemu automatycznie i nic nie muszą wpisywać.

dziękuje za pomoc

bjarkowski
Posty: 116
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Re: automatyczne logowanie do menu SAP

Post autor: bjarkowski »

W SAP jest mozliwosc skonfigurowania Single Sign-On, ktory oferuje dokladnie taka funkcjonalnosc. Jesli rozwiazanie dziala tylko u niektorych, to widocznie brakuje konfiguracji u dla Twojego uzytkownika - moze to byc zarowno na Twoim komputerze jak i w systemie SAP, ciezko stwierdzic. Czy gdy otwierasz system SAP i pojawia sie okienko logowania dostajesz komunikat ze zalogowanie nie powiodlo sie? To powinno sie wyswietlic w pasku na dole okna SAP.
To moze byc trudne do poprawienia przez forum, polecilbym skontaktowanie sie adminem SAP.

Pozdrawiam
Bartosz

dominik.tylczynski
Posty: 7338
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1231 times
Been thanked: 1146 times

Re: automatyczne logowanie do menu SAP

Post autor: dominik.tylczynski »

Z Twojego pytania wynika, że samo single sign-on masz już ustawione natomiast to ustawienie działa dla jednych użytkowników a dla innych nie.
Zobacz szczegóły definicji połączenia do systemu w ustawieniach SAP Gui, w zakładce "Network", w ramce "Secure Network Settings" są zdefiniowane m.in. opcje single sign-on. Jeśli ich nie ma to użytkownik musi podać hasło podczas logowania.

Margo.Pol
Posty: 40
Rejestracja: pt mar 09, 2018 4:10 pm
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: automatyczne logowanie do menu SAP

Post autor: Margo.Pol »

Cześć,

Dziękuję :) znalazłam rozwiązanie problemu. niżej screeny ;)

pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.