smartforms - nieeleganckie "0" gdy WERTV5 jest puste

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
emil
Posty: 63
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

smartforms - nieeleganckie "0" gdy WERTV5 jest puste

Post autor: emil »

Wrzucam sobie do smartforma trochę danych za pomocą tabeli wewnętrznej.
Jednym z pól tabeli, jest pole odpowiedzialne za pokazanie wysokości kwoty. Wykorzystałem WERTV5 (CURR dł.9, 2 miejsca dziesiętne, do tego WAERS z tej samej tabeli w polu referencyjnym).

W momencie, gdy nie podaję w tabeli wew kwoty, smartform i tak wyświetla mi dane z WERTV5, pokazując zgodnie z prawdą "0,00".

Czy istnieje jakaś możliwość, by przy zerowej wartości WERTV5 nie była wyświetlana wartość zerowa?
Należałoby pogrzebać w definicjach globalnych - inicjalizacji? Jeśli tak, to jak odwołać się do ITABa i wyczyścić wartość komórki?
A może dla konkretnej komórki tabeli, przed wyświetleniem w polu tekstowym zawartości komórki ITABa dorzucić logikę przepływu->linię programu, którą próbować czyścić denerwujące mnie zera?

Jak to zrealizować w miarę "elegancko"?
dominik.tylczynski
Posty: 7666
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1499 times
Been thanked: 1248 times

Re: smartforms - nieeleganckie "0" gdy WERTV5 jest puste

Post autor: dominik.tylczynski »

Zobacz Output Options for Field Contents. Spróbuj skorzystać z opcji:
&field(I)& - Suppresses display of initial values
emil
Posty: 63
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Re: smartforms - nieeleganckie "0" gdy WERTV5 jest puste

Post autor: emil »

Dokładnie o to chodziło, dziękuję :)