NIP na fakturze

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw mar 22, 2018 9:04 am

Witam
Może wspomożecie mnie pomysłami :)
Otóż zdefiniowałam regułę w SPRO 'B' aby NIP na fakturze zawsze pobierany był z płatnika. Na fakturze faktycznie widnieje reguła 'B' - płatnik jednak pole z NIP-em jest puste :(
W danych podstawowych płatnika NIP mam uzupełniony, w klasyfikacji podlega pod opodatkowanie. Nie wiem od czego to może jeszcze zależeć, macie jakieś pomysły???
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie.JPG (47.18 KiB) Przejrzano 629 razy
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie.JPG (24.71 KiB) Przejrzano 629 razy
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie.JPG (94.38 KiB) Przejrzano 629 razy

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw mar 22, 2018 9:18 am

kolejny przykład:
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie.JPG (22.33 KiB) Przejrzano 625 razy

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw mar 22, 2018 10:42 am

Zauwazyłam że problem pojawia się gdy towar jedzie do innego kraju niż kraj z którego jest płatnik.
Chciałabym zeby bez względu na kraj przeznaczenia NIP pobierany był z płatnika. Any ideas?? :)

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw mar 22, 2018 11:26 am

Dodam jeszcze że uzupełnienie kraju przeznaczenia RĘCZNIE na zleceniu skutkuje prawidłowym wyświetleniem NIPu lecz nie jest to wyjście bo zlecenia wgrywane są automatycznie :(

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw mar 22, 2018 12:32 pm

Lub chociaż czy ktoś wie czy polem 'Kraj docelowy dla podatków' na zamowieniu sprzedaży można uzupełniac w sposob automatyczny krajem z platnika? Wtedy na fakturze by sie dobrze pojawial ten nip.....

RKISIEL
Posty: 416
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 235 times
Been thanked: 168 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: RKISIEL » czw mar 22, 2018 6:31 pm

anetajur pisze:
czw mar 22, 2018 10:42 am
(...) Any ideas?? :)
Cześć,
Rozszerzę ten zakres - aby dla obecnie drukowanych faktur a także duplikatów po zmianie danych podstawowych (NIP także zmienił się dla spółek budżetowych typu przedszkole/szkoła etc. gdzie obecnie posługują się NIP gminy itp.) dane były prawidłowe dla daty wystawienia.
Wydruk - to wstawienie danych zależy od inwencji twórcy formularza a wybranie właściwego zbioru to "wyprodukowałem" jako współautor rozwiązanie (MF), które zwraca zbiór danych dla parametrów: BP (partner biznesowy, tu. odbiorca), data ustalenia zbioru wartości i kraj docelowy/pochodzenia.
W skrócie - bierzemy zbiór danych obecnych i cofając się w czasie do daty ustalenia wartości analizujemy wszystkie zmiany w danych BP.
Logika dla wartości NIP zależy od kraju natywnego sprzedawcy/dostawcy(UE lub nie), kraju docelowego dostarczenia/wykonania towaru/usługi, występowania/braku NIP_UE u BP dla kraju docelowego i co najgorsze jeśli kraj natywny BP jest PL a miejsce dostawy jest PL a BP ma NIP i NIP_UE.
Przykład: krajem natywnym BP jest USA, BP jest "określony" podatkowo w IT, BE, CZ i MY. Do tych 5(pięciu) krajów (+US) możesz dostarczyć towar lub wykonać usługę i dla pierwszych 3(trzech) musisz wybrać NIP_UE a do pozostałych numer identyfikacji dla kraju natywnego.
Drugi przykład: krajem natywnym jest PL; w kraju docelowym (wykonanie usługi/dostarczenie towaru) jest PL (czyli w kraju docelowym podajesz "nic" lub PL) to jeśli klient na NIP (pole STCD1 - bez "PL") to ma pierwszeństwo przed NIP_UE (KNA1/LFA1-STCEG lub rzadziej LFAS/KNAS-STCEG dla LAND1 = 'PL') ale jeśli ma tylko NIP_UE to on ma być na fakturze.

Logika jest ustalona w moim (FI) obszarze :x dla potrzeb sprawozdawczości zewnętrznej ale nie kłóci się z innymi.
Rafał Kisiel

greg_hhl
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: greg_hhl » śr mar 28, 2018 5:02 pm

anetajur pisze:
czw mar 22, 2018 10:42 am
Any ideas?? :)
Jeśli chodzi o docelowy kraj podatku to ja mam to zrobione tak: na nagłówku mam dodatkowe sterowanie czy pobierać docelowy kraj z płatnika (standard) czy może z odbiorcy towaru. Następnie w user-exit w FORM userexit_pricing_prepare_tkomk (jest w MV45AFZZ) ustawiam odpowiedni kraj w VBAK-STCEG_L. I po kłopocie. Oczywiście - ręczna zmiana na zleceniu jest możliwa.
Jeśli chodzi o zmiany na danych podstawowych - u mnie zmiana NIP to założenie nowego odbiorcy (w sensie prawnym to nowy podmiot gospodarczy) i nie pozwalam tego zmieniać - pole na kliencie zablokowane do zmian (naprawdę zrobione na uprawnieniu - jedynie parę wyselekcjonowanych osób na kilkanaście obsługiwanych Spółek ma prawo do zmiany zapamiętanego NIP i robią to wyłącznie w przypadkach literówek).
Jeśli zaś chodzi o wydruk - na danych klienta po wystawieniu faktury mogą być różne zmiany, które na wydruku duplikatu (tylko duplikaty są emitowane, pierwotny wydruk zapisywany jest jako PDF w DMS podłączonym do nagłówka faktury i nie może być usunięty) powinny być pokazane tak jak wyglądały na dokumencie pierwotnym. Aby uniknąć przeglądania tabel CDHDR/CDPOS mam w implementacji IF_EX_CUSTOMER_ADD_DATA w metodzie SAVE_DATA zapis danych przed zmianą to tabeli zetowej (zapisuję tylko kilka wybranych pól, oczywiście wraz z datą zmiany). Do wydruków nie ma już problemu z odczytaniem danych jakie były w dniu daty faktury (VBRK-FKDAT).

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » śr kwie 11, 2018 8:42 am

greg_hhl bardzo dziękuję zrobiłam też tak - użyłam MV45AFZZ dla automatycznego wpisywania kraju docelowego (ręcznie nie mogliśmy bo mamy zamówienia z EDI).
Dziękuję za wszelkie informacje :)
Teraz wszystko śmiga :)

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: NIP na fakturze

Post autor: dominik.tylczynski » śr kwie 11, 2018 9:01 am

anetajur pisze:
śr kwie 11, 2018 8:42 am
greg_hhl bardzo dziękuję zrobiłam też tak - użyłam MV45AFZZ dla automatycznego wpisywania kraju docelowego (ręcznie nie mogliśmy bo mamy zamówienia z EDI).
Dziękuję za wszelkie informacje :)
Teraz wszystko śmiga :)
Zauważ tylko, że wykorzystanie rozszerzenia MV45AFZZ działa zawsze, dla wszystkich zleceń sprzedaży, nie tylko dla tych przesyłanych przez EDI. Jeśli tak chcesz to ok. Uzupełnienie kraju docelowego tylko dla zleceń przesyłanych przez EDI można też zrobić w rozszerzeniach podczas przetwarzania IDoc'a, który tworzy zlecenie sprzedaży.

anetajur
Posty: 216
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 20 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: anetajur » czw kwie 12, 2018 8:38 am

Tak, własnie się obawiałam że przez EDI a ręczne zlecenia zadziała to inaczej. Ale jak działa w sposób taki sam to dobrze, bo nie wiedziałam czy dodaćnp warunek że pole XXX=EDI (w jednym polu na zleceniach z EDI mamy wpis "EDI" dla rozróżnienia).
Rozszerzenie podczas przetwarzania IDoc'a to które? ZXEDFU02?

greg_hhl
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Re: NIP na fakturze

Post autor: greg_hhl » śr maja 15, 2019 10:49 am

anetajur pisze:
czw kwie 12, 2018 8:38 am
Tak, własnie się obawiałam że przez EDI a ręczne zlecenia zadziała to inaczej. Ale jak działa w sposób taki sam to dobrze, bo nie wiedziałam czy dodać np warunek że pole XXX=EDI (w jednym polu na zleceniach z EDI mamy wpis "EDI" dla rozróżnienia).
Rozszerzenie podczas przetwarzania IDoc'a to które? ZXEDFU02?
W MV45AFZZ badam wiele parametrów w tym też: JG(20), Dział Sprzedaży (mam ich ponad 20), rodzaj dokumentu (również całkiem sporo), warunki płatności, etc. i w zależności od tego podejmowane mogą być różne działania. I wykorzystanie tego "EDI" znajdującego się na zleceniu jest całkiem słuszne.
Tak, to to rozszerzenie. Ale tutaj też wypadałoby zrobić badanie jakichś parametrów i podjąć odpowiednie działanie. Tak bym robił bo nigdy nie można powiedzieć, że tym samym kanałem nie będą przychodzić inne dane, w przypadku których trzeba podjąć inne działania.

ODPOWIEDZ