Zmiana wariantu roku obrotowego

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
mini13
Posty: 5
Rejestracja: czw sty 03, 2008 4:10 pm

Zmiana wariantu roku obrotowego

Post autor: mini13 »

Witam wszystkich,
Mam nastepujący problem. Potrzebuję zmienić wariant roku obrotowego w istniejącej już Jednostce Gospodarczej ,w której nastąpiły już księgowania. Jest ich trochę i niebardzo widzi mi sie przenoszenie wszystkich dokumentów do innej jednostki z dobrym wariantem roku obrotowego. Może ktoś ma jakiś inny pomysł jak to sprytnie zrobić.
Z góry wielkie dzięki. :wink:
dominik.tylczynski
Posty: 7894
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1649 times
Been thanked: 1333 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Słabo to widzę niestety. Spójrz na notę 672255 - Shortened fiscal year/changing fiscal periods, która wspomina m.i o zmianie roku obrotowego.
Tego rodzaju usługi oferuje grupa SLO (System Landscape Optimization) z SAP.
Tutaj proszę linki do opisu usługi konwersji zmiany roku obrotowego:
https://websmp205.sap-ag.de/~form/sapne ... 5764862003
https://websmp205.sap-ag.de/~form/sapne ... 5764902003

Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
mini13
Posty: 5
Rejestracja: czw sty 03, 2008 4:10 pm

Post autor: mini13 »

Dzięki wielkie. Tak też przypuszczałam ,że nie będzie to takie proste :(
Doraźnie założyłam nową jednostkę i przeniosłam otwarte pozycje. Może niezbyt to sprytne ,ale chyba najprostrze.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam:
Dominika.
dominik.tylczynski
Posty: 7894
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1649 times
Been thanked: 1333 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Dobre rozwiązanie - proste i działające. Tyle, że cała historia została w poprzedniej jednostce.
Konwersję historii obiecują właśnie usługi SLO. Pytanie tylko, czy warto się w to bawić.

Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
jakdz
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 31, 2021 10:47 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Re: Zmiana wariantu roku obrotowego

Post autor: jakdz »

Cześć,

Czy w ciągu 14 lat powstał może jakiś Best Practises w celu zmiany roku obrotowego na jednostce już funkcjonujące na prod ?

Pozdrawiam
RKISIEL
Posty: 537
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 372 times
Been thanked: 238 times

Re: Zmiana wariantu roku obrotowego

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Zacząłbym do noty: https://launchpad.support.sap.com/#/notes/427920
Dobry artykuł: https://blogs.sap.com/2021/03/17/shorte ... -is-about/

Zgodnie z uwagą Dominika - będą wymagane usługi SLO.
Rafał Kisiel
jakdz
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 31, 2021 10:47 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Re: Zmiana wariantu roku obrotowego

Post autor: jakdz »

Super, bardzo cenne wskazówki, dziekuje pięknie
Antek
Posty: 59
Rejestracja: ndz wrz 12, 2010 11:40 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Re: Zmiana wariantu roku obrotowego

Post autor: Antek »

Cześć

Da się zrobić zmianę roku obrachunkowego bez SLO.
W moim przypadku nie miałem innego wyjścia. SLO wymaga aby projekt zgłosić na około 9 tygodni przed planowaną zmianą.
A że oczywiście nikt nie zgłosił to trzeba było zrobić samemu.
Fundamentalne zasady:
1. Zmiana roku obrachunkowego wymaga konfiguracji skróconego roku obrachunkowego.
Czyli w pierwszym etapie konfigurujemy skrócony rok obrachunkowy przed zamknięciem pierwszego okresu skróconego roku.
Bieżący rok będzie miał zatem 12 okresów + ilość mcy skróconego.
Przykład: przejście z wariantu maj - kwiecień na kalendarzowy wymaga definicji skróconego roku 8 okresów [ maj - grudzień ].
Oczywiście zmianę wariantu roku obrachunkowego zgłaszamy do US.
2. Tworzenie skróconego roku obrachunkowego jest w miarę dobrze opisane i dostępne.
3. W przypadku FI-AA należy wykonać redukcję amortyzacji rocznej z oczywistego powodu.
4. Konfiguracja CO ma własną definicję wariantu roku obrachunkowego. Jest nota która pozwala na utrzymywanie różnicy do FI ale na zasadzie wiesz co
robisz.
5. No i jak dojdziemy do końca skróconego roku to też jest sporo do zrobienia bo w SAP ERP jest możliwa tylko jedna definicja roku obrachunkowego
zamykamy stary otwieramy nowy i jak to zrobić ?

Jak to kogoś interesuje to kiedyś dopisze.

Pozdrawiam
Antek