Witajcie,
Chciałbym zapytać czy orientujecie się czy SAP AG planuje wydać jakiegoś rodzaju rozszerzenie/rozwiązanie dla Polski odnośnie planowanego w naszym kraju tzw. jednolitego pliku kontrolnego JPK i wymogu generowania takowego przez - na razie duże firmy - od lipca 2016?
Czy spotkaliście się już z tym tematem i macie jakies refleksje jak się z tym uporać?
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/urza ... o-JPK.html
http://www.mf.gov.pl/kontrola-skarbowa/ ... -kontrolny
Widziałem też że temat pojawił się na stronach naszych rodzimych firm wdrożeniowych min. gdy wpisałem "sap jpk" w wyszukiwarce.
Pozdrowienia
JPK - jednolity plik kontrolny w SAP
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 325 times
Re: JPK - jednolity plik kontrolny w SAP
Jest na to już nota
2260857 - Legal Change PL Standard Audit File (SAF-T, "Jednolity Plik Kontrolny")
2260857 - Legal Change PL Standard Audit File (SAF-T, "Jednolity Plik Kontrolny")
Nie rozumiem za bardzo tegoThe SAF logical structure is currently still under construction by tax authorities (Ministry of Finance).
SAP is currently waiting for final SAF logical structure description, which is still under construction by tax authorities (Ministry of Finance).
Jak sprawdzić czy nasz system będzie do tego gotowy?SAP can consider a technical framework available only from release 600 onwards as a basis for a possible SAF-T solution.
-
- Has thanked: 1991 times
- Been thanked: 1501 times
To oznacza, że rozwiązanie dostarczone przez SAP będzie działać od wersji 600 w górę. Wersję systemu możesz sprawdzić w menu System->Status - pole "Product Version". Jeśli masz zainstalowaną większą liczbę komponentów o różnych wersjach (prawie na pewno tak), wybierz przycisk pod tym polem. To wyświetli listę komponentów, ich wersje i poziomy patch'y.wojtas7 pisze: Nie rozumiem za bardzo tego
Jak sprawdzić czy nasz system będzie do tego gotowy?SAP can consider a technical framework available only from release 600 onwards as a basis for a possible SAF-T solution.
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 27 times
W takiej sytuacji którego z komponentów konkretnie dotyczy to wymaganie? Mam wersje praktycznie wszystkich 600 i wyżej oprócz SAP Ippe którego wersja to 400...dominik.tylczynski pisze:To oznacza, że rozwiązanie dostarczone przez SAP będzie działać od wersji 600 w górę. Wersję systemu możesz sprawdzić w menu System->Status - pole "Product Version". Jeśli masz zainstalowaną większą liczbę komponentów o różnych wersjach (prawie na pewno tak), wybierz przycisk pod tym polem. To wyświetli listę komponentów, ich wersje i poziomy patch'y.wojtas7 pisze: Nie rozumiem za bardzo tego
-
[quote="Nota 2260857 - Legal Change PL Standard Audit File (SAF-T, "Jednolity Plik Kontrolny")"] [/quote]Wymaganie dotyczy zatem komponentu SAP_APPL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Has thanked: 439 times
- Been thanked: 278 times
Cześć,
Mamy nową wersję noty z 10.02.2016.
Na temat problemu JPK ostatnie wieści przytoczyłem w:
sap-fin/odsetgulacjami-od-01-ki-01-01-2 ... tml#p23276
Rafał Kisiel
-
Czyli pozostaje czekać na finalne ustalenia naszych Władz ...RKISIEL pisze:Cześć,
-
Niekoniecznie.
A może spróbować:
http://www.bcc.com.pl/aktualnosci/demor ... pisow.html
Czyli spotkajmy się
A może spróbować:
http://www.bcc.com.pl/aktualnosci/demor ... pisow.html
Czyli spotkajmy się
Rafał Kisiel
-
Można i tak naturalnie. Ciekawość, czy BCC proponuje wsparcie w implementacji standardowego rozwiązania SAP, które pewnie kiedyś zostanie dostarczone, czy też oferuje własne.
Jakiś czas temu miałem "przyjemność" implementować rozwiązanie SAP dla obsługi znowelizowanej deklaracji VAT w Rosji. SAP dostarczył rozwiązanie w notach, ale trzeba było zaktualizować system do najwyższego poziomu patch'y. Trochę zabawy z tym było, trzeba było dokręcić jedno BADI, ale w sumie działa.
Jakiś czas temu miałem "przyjemność" implementować rozwiązanie SAP dla obsługi znowelizowanej deklaracji VAT w Rosji. SAP dostarczył rozwiązanie w notach, ale trzeba było zaktualizować system do najwyższego poziomu patch'y. Trochę zabawy z tym było, trzeba było dokręcić jedno BADI, ale w sumie działa.
-
Cześć,
Ja musiałem zmierzyć się dla Turcji - też łatwo nie było
Ja musiałem zmierzyć się dla Turcji - też łatwo nie było
Rafał Kisiel
-
Cześć,
Wystosowaliśmy pytanie do OSS o rozwiązanie i termin realizacji; odpowiedź zgodna z oczekiwaniem - czekamy.
Ostatnie zdanie z odpowiedzi konsultanta:
"Sorry for not being able to provide you a positive answer".
Czyli czekamy....
Wystosowaliśmy pytanie do OSS o rozwiązanie i termin realizacji; odpowiedź zgodna z oczekiwaniem - czekamy.
Ostatnie zdanie z odpowiedzi konsultanta:
"Sorry for not being able to provide you a positive answer".
Czyli czekamy....
Rafał Kisiel
ciekawe czy to będzie jako w ramach wsparcia czy dodatkowo płatne rozwiazanie ?
-
Powinno być w ramach wsparcia, bo to jest wymóg prawny.
Sent using Tapatalk
Sent using Tapatalk
-
Jest ostateczna wersja plików.
http://www.mf.gov.pl/kontrola-skarbowa/ ... TANCE_2NoO_
To czekać tylko na notę ...
http://www.mf.gov.pl/kontrola-skarbowa/ ... TANCE_2NoO_
To czekać tylko na notę ...
-
Cześć,
Przejrzałem pobieżnie pliki. Ale w edytorze tekstu to trochę słabo. Występuję metadane ale brak mi info o definicji
Zdobędę jakiś viewer to może lepiej dotrę do definicji. Mamy obawy czy wystarczą dane "surowe" (czyli surowy SAP) czy trzeba dołożyć Z*.
Przejrzałem pobieżnie pliki. Ale w edytorze tekstu to trochę słabo. Występuję metadane ale brak mi info o definicji
Zdobędę jakiś viewer to może lepiej dotrę do definicji. Mamy obawy czy wystarczą dane "surowe" (czyli surowy SAP) czy trzeba dołożyć Z*.
Rafał Kisiel