Pole BUDAT

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

Witam,
Mam pytanie odnośnie pola BUDAT. W trakcie wprowadzania dokumentu system podpowiada datę systemową do tego pola. Poproszono mnie o sprawdzenie, czy jest możliwe, żeby w polu BUDAT nie podpowiadała się żadna data, żeby użytkownik musiał sam świadomie ją uzupełnić.
Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, to poproszę o wskazówki :wink:
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: dominik.tylczynski »

O jakiej transakcji mówimy?


Sent from my iPad using Tapatalk
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

To wszystkie transakcje do księgowania dokumentów, a więc np. F-02, F-43, FB60, a nawet MIRO czy MIR7.
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc?
Zależy mi bardzo na wskazaniu rozwiązania :?
tabee
Posty: 76
Rejestracja: pt mar 05, 2010 11:30 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 28 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: tabee »

Olesia pisze:Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc?
Zależy mi bardzo na wskazaniu rozwiązania :?
Na szybko wygooglowałem cos takiego:

this field gets its value in Include MF05AO00_BELEGKOPF_VORSCHLAG ==> module belegkopf_vorschlag output ==> line 19:

bkpf-budat = sy-datlo.

(this means the posting date is set to the local date of the user.)

Technically it would be easy to comment this line, but it means, that we change the standard source code, which is something we like to avoid

hope this helps
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

Dziękuję za odpowiedź.

Nigdy nie grzebiemy w standardach, więc ta opcja odpada.

Przeszukiwałam system i niczego nie znalazłam, stąd moje pytanie na forum. Właściwie to trochę się spodziewałam takiej odpowiedzi :?

Jeszcze raz dzięki za pomoc :D
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: marek.turczynski »

Da się to jeszcze obejść bez modyfikacji standardu:
Na końcu form pbo_belegkopf_vorschlag jest miejsce na Implicit Enhancement.
W tym miejscu możnaby było dopisać własną logikę, która musiałaby zawierać minimum taką linię.

clear bkpf-budat.

Oczywiście należy to opatrzyć warunkami/ własną tabelą konfiguracyjną itd. ale jest to wykonalne bez modyfikacji standardu (aczkolwiek nie jest to najpiękniejsze rozwiązanie).
Marek Turczyński
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem taka modyfikacja standardowej logiki przy pomocy implicit enhancment jest gorszym rozwiązaniem niż wprost naprawa kodu SAP.

Sent using Tapatalk
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: marek.turczynski »

Zgadza się - dlatego, że implicit enhancement nie jest wykazywany podczas upgrade, natomiast modyfikacja tak. Dllatego takich implicit enhancementów należy się zwykle wystrzegać. Dlatego jest to rozwiązanie ostateczne, gdzie ktoś naprawdę nie chce zmodyfikować standardu to jest to możliwy workaround. Natomiast, należy korzystać tylko z tego typu rozwiązań w ostateczności.
Marek Turczyński
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

Dziękuję Panowie za wskazówki :D
Póki co, porozmawiam jeszcze z kolegami, chociaż jak pisałam nie ruszamy standardów.
Na szkoleniach uczulano nas, żeby tego nie robić. Zalecano ewentualne tworzenie Z*-wych kopii.

W jakich przypadkach uzasadnione jest modyfikowanie standardowych kodów?
W przypadku zmodyfikowania tego standardu, jakie mogą być negatywy?
Olesia
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 25, 2016 2:14 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: Olesia »

dominik.tylczynski pisze:Moim zdaniem taka modyfikacja standardowej logiki przy pomocy implicit enhancment jest gorszym rozwiązaniem niż wprost naprawa kodu SAP.

Sent using Tapatalk
Prosiłabym o odpowiedź na pytania:
W jakich przypadkach uzasadnione jest modyfikowanie standardowych kodów?
W przypadku zmodyfikowania tego standardu, jakie mogą być negatywy?

Waham się, czy nie zrobić wyjątku i poprosić programistę o zmianę tego konkretnego standardu :?
wojtas7
Posty: 842
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 186 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: wojtas7 »

Akarin pisze:Zgadza się - dlatego, że implicit enhancement nie jest wykazywany podczas upgrade, natomiast modyfikacja tak. Dllatego takich implicit enhancementów należy się zwykle wystrzegać.
Ale masz doświadczenie przy upgrade, że jakaś implementacja implicit enhancement była problematyczna? Przecież konieczność zgodności wstecz powoduje, że takie rozszerzenia działają automatycznie po upgrade, tak samo jak user exity czy BADI.

oczywiście pozostaje pytanie, co za kod został wstrzyknięty do implicit enhancement, jesli jakieś export to memory i takie zawiadiackie logiki na ekranach no to oczywiście że może się to posypać.
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze:Ale masz doświadczenie przy upgrade, że jakaś implementacja implicit enhancement była problematyczna? Przecież konieczność zgodności wstecz powoduje, że takie rozszerzenia działają automatycznie po upgrade, tak samo jak user exity czy BADI.

oczywiście pozostaje pytanie, co za kod został wstrzyknięty do implicit enhancement, jesli jakieś export to memory i takie zawiadiackie logiki na ekranach no to oczywiście że może się to posypać.
Masz rację, że samo implicit enhancement przetrwa upgrade. SAP sobie z tym poradzi. Jednak tak jak napisałeś problem polega na tym jaki kod zostanie zaimplementowany w takim rozszerzeniu. Widziałem już rzeczy niewiarygodne, np. skopiowanie do rozszerzenia całej procedury SAP po to, aby zmienić w niej jedną czy dwie linie kodu. Wszystko po to, aby niby nie zmieniać standardu. Wtedy wszystkie poprawki z not czy patch'y nie są aplikowane do takiej kopii.

Jako że nad taką kreatywnością nie da się zapanować, uważam że w ogóle nie należy używać implict enhancements.

Generalnie cały enhancement framework został przygotowany przez SAP, aby implementować rozwiązania branżowe i dodatkowe funkcje biznesowe. To nie powinno być wykorzystywane do rozszerzeń klienta.


Sent from my iPad using Tapatalk
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: marek.turczynski »

wojtas7 pisze:
Akarin pisze:Zgadza się - dlatego, że implicit enhancement nie jest wykazywany podczas upgrade, natomiast modyfikacja tak. Dllatego takich implicit enhancementów należy się zwykle wystrzegać.
Ale masz doświadczenie przy upgrade, że jakaś implementacja implicit enhancement była problematyczna? Przecież konieczność zgodności wstecz powoduje, że takie rozszerzenia działają automatycznie po upgrade, tak samo jak user exity czy BADI.

oczywiście pozostaje pytanie, co za kod został wstrzyknięty do implicit enhancement, jesli jakieś export to memory i takie zawiadiackie logiki na ekranach no to oczywiście że może się to posypać.
Sam implicit nie, ale kod w nim zawarty już tak. Widziałem przypadki implementacji kodu typu - skopiuj kod standardowy, zmień 2 linijki, nie oznacz ich i na końcu dodaj komendę RETURN, przez co standardowy kod nie był wykonywany. Również wyłączenia standardowego kodu poprzez dwa implicity if 1 =2. i endif. Przy upgradzie bezpośrednio tego nie zobaczysz, ale w momencie rozpoczęcia testów już tak.
Także na implicity należy uważać, bo czasami kod w nich zawarty naprawdę robi problemy.
Generalnie cały enhancement framework został przygotowany przez SAP, aby implementować rozwiązania branżowe i dodatkowe funkcje biznesowe. To nie powinno być wykorzystywane do rozszerzeń klienta.
A nie było tak, że to BTE były właśnie po to wymyślone? Z informacji dotyczących enhancement framework wynika, że rozwiązania branżowe miały być dostarczane przez funkcje biznesowe i przez BTE.
Implicity są wykorzystywane nawet w implementacjach SAP robionych przez same SAP (widziałem takie przypadki).
Marek Turczyński
dominik.tylczynski
Posty: 7460
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 1183 times

Re: Pole BUDAT

Post autor: dominik.tylczynski »

Akarin pisze:A nie było tak, że to BTE były właśnie po to wymyślone? Z informacji dotyczących enhancement framework wynika, że rozwiązania branżowe miały być dostarczane przez funkcje biznesowe i przez BTE.
Implicity są wykorzystywane nawet w implementacjach SAP robionych przez same SAP (widziałem takie przypadki).
Moim zdaniem przez lata SAP rozwijał różne techniki rozszerzeń - były user exit'y (głównie w SD), potem customer exit'y i BTE (głównie w FI), potem BADI (dają możliwość wielokrotnej implementacji i filtrowania, ale mają spory narzut na wydajność; SAP zmigrował przynajmniej część customer exit'ów do BADI) i wreszcie enhancement'y explicite i implicite (SAP znowu zmigrował przynajmniej część BADI do enhancement).

Tak naprawdę, mówiąc o enhancement framework, trzeba mówić o switch & enhancement network, bo te switch'e są tutaj bardzo ważne. Pozwalają one jednym ruchem włączyć cały zbiór rozszerzeń nie tylko kodu, ale również ekranów i obiektów słownika danych. To jest bardzo użyteczna funkcja, bo wcześniej nie było możliwość spakowania w całość dużego rozszerzenia i prostego jego aktywowania.

Funkcje biznesowe natomiast to są rozszerzenia funkcjonalne dostarczane właśnie przy pomocy enhancement'ów i włączane switch'ami.

Kiedyś, gdzieś na stronach SAP czytałem, że przed switch & enhancement framework nie można było uruchomić kilku rozszerzeń branżowych w jednym systemie, czyli przykładowo jeśli ktoś miał Retail, to nie mógł uruchomić Oil&Gas na tym samym systemie. Zatem firma taka jak Orlen, która z jednej strony działa w Oil&Gas, a z drugiej prowadzi sieć stacji benzynowych ze sprzedaż detaliczną mogłaby mieć problem.