Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: mikas » śr lip 24, 2019 11:42 am

Cześć

Pytałem już w wątku z JPK, ale problem mam wrażenie mam bardziej szerszy ...
Chciałem zobaczyć, czy w SE38 jak uruchomię raport RFIDPL06 dotyczący zestawienia VAT, otrzymam jakieś dane, które będę mógł "traktować" jako punkt wyjścia do powiedzmy zeznania JPK.
No i tutaj mam dziwną sprawę - raport generuje się pusty. Nic nie ma.
Uzupełniam tylko JG, rok obrotowy, księgę i daty deklaracji podatkowej. I po mieleniu przez jakieś 15 min otrzymuję tylko ekran z nagłówkiem firmy i dalej nic, wartości 0.

Ma ktoś pomysł co jest tego przyczyną ? Co można zrobić ?

pozdrawiam, Michał

/edit/ znalazłem informacje, że powinienem wykonać najpierw transakcję J1I2. Ale tam podając kody podatków, mam komunikat błędu:
Please enter atleast_one_of_LST,_CST_or_Set_Off_Condition_types

marek.turczynski
Posty: 160
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 177 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: marek.turczynski » śr lip 24, 2019 1:02 pm

Pytanie podstawowe - dlaczego używasz raportu RFIDPL06, który nie jest wspierany od roku 2013?
Używaj proszę RFUMSV00 - tam w BADI również możesz odpalić tworzenie XMLa - pliku/ zapisu do własnych tabel.

Pozdrawiam,
Marek
Marek Turczyński

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: mikas » śr lip 24, 2019 1:12 pm

marek.turczynski pisze:
śr lip 24, 2019 1:02 pm
Pytanie podstawowe - dlaczego używasz raportu RFIDPL06, który nie jest wspierany od roku 2013?
Używaj proszę RFUMSV00 - tam w BADI również możesz odpalić tworzenie XMLa - pliku/ zapisu do własnych tabel.

Pozdrawiam,
Marek
Echh ... nie wiedziałem ... :oops:
OK, zaraz sprawdzam. Czy ten zapis do XML robię w sekcji Listy wyprowadzania ?
Mogę tam dodać swój układ ? (przycisk konfigurowanie?)
Jeśli dobrze myślę, to dla grupy podatku należnego i pozycji pojedynczych ?

Z góry dziękuję, pozdrawiam, Michał

marek.turczynski
Posty: 160
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 177 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: marek.turczynski » śr lip 24, 2019 1:50 pm

Zapis XML trzeba oprogramować - to można zrobić w BADI FI_TAX_BADI_016. Ewentualnie można napisać własny program, który wywołuje RFUMSV00 + na podstawie jego danych tworzysz plik XML (np. SAP standard tak robi dla wszystkich 'VAT Ledger' w Czechach /Słowacji itd. ).
Da się też stworzyć XML z pojedynczymi danymi poprzez DME typ drzewa UMS1 - wtedy trzeba własne drzewo stworzyć i je podać w części 'Plik DME' raportu RFUMSV00.

Układ tworzymy poprzez przycisk Konfigurowanie - najlepiej mieć układ w podatku należnym / naliczonym - linie pojedyncze.
Marek Turczyński

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: mikas » śr lip 24, 2019 4:39 pm

Jeszcze dopytam: zaczynam tworzyć swój układ na podstawie wzorcowego pliku, jaki do tej pory był generowany dla JPK. Ale widzę, że np w kolumnach "Nazwa partnera handlowego", "Numer NIP", "Ulica", "Miasto" nie mam wpisów. Czyli tak jakby ich raport nie pobierał.
Co może być tego przyczyną ?

pozdrawiam, Michał

marek.turczynski
Posty: 160
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 177 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: marek.turczynski » śr lip 24, 2019 4:43 pm

Pod przyciskiem 'Sterowanie wyprowadzaniem' trzeba zaznaczyć opcję 'Druk danych adresowych'.

Polecam jeszcze zaznaczyć 'Odczyt waluty obcej' żeby dostać dane takie jak kurs i kwota w walucie obcej.
Marek Turczyński

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: mikas » śr lip 24, 2019 4:52 pm

Super, dziękuję :D

Pewno nie ostatnie ;) ale jeszcze jedno pytanie: rozumiem, ze wygenerowanie takiej listy i odpowiednie jej sformatowanie, będzie dobrą droga do utworzenia z tego pliku CSV/XML i wysłania jako deklaracji JPK ?

pozdrawiam, Michał

marek.turczynski
Posty: 160
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 177 times

Re: Brak danych z raportu RFIDPL06 - Rejestr VAT

Post autor: marek.turczynski » śr lip 24, 2019 5:16 pm

Tak jest :)

Np. możesz zrobić swoją transakcję z ograniczonymi polami wyboru i potem wywołać standardowy raport:

SUBMIT rfumsv00
WITH SELECTION-TABLE it_rsparams
WITH FREE SELECTIONS it_texpr
AND RETURN
EXPORTING LIST TO MEMORY.


Najpierw w BADI 16 (FI_TAX_BADI_016) eksportujesz wszystko do pamięci:

EXPORT tax_data FROM lt_export TO MEMORY ID memory_id.

Możesz też pójść w kierunku DMEE i utworzyć plik przez drzewko typu UMS1 i niektóre dane zaczytywać dodatkowe dane przez exity w DME.
Marek Turczyński