VAT ID dla Serbii

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
Berta
Posty: 24
Rejestracja: czw sty 29, 2009 10:17 am

VAT ID dla Serbii

Post autor: Berta »

Witam,
Gdzie wpisujecie lub gdzie prawidłowo powinien być wpisany VAT ID dla dostawcy / odbiorcy Serbskiego? Chodzi o pola STCD1, STCD2, 3, 4... (tabela LFA1 i KNA1).
Pozdrawiam
greg_hhl
Posty: 141
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 79 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: greg_hhl »

Berta pisze: pt sty 22, 2021 11:11 am Witam,
Gdzie wpisujecie lub gdzie prawidłowo powinien być wpisany VAT ID dla dostawcy / odbiorcy Serbskiego? Chodzi o pola STCD1, STCD2, 3, 4... (tabela LFA1 i KNA1).
Ja mam przyjętą zasadę: dla klientów (odbiorców/dostawców) poza unijnych pola STCD1, STDC3, STCEG są niewidoczne na ekranie, NIP takich wprowadzam na STCD4 (ewentualnie STCD5) i to później drukuję na fakturach.
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: marek.turczynski »

greg_hhl pisze: pn lut 08, 2021 11:49 am Ja mam przyjętą zasadę: dla klientów (odbiorców/dostawców) poza unijnych pola STCD1, STDC3, STCEG są niewidoczne na ekranie, NIP takich wprowadzam na STCD4 (ewentualnie STCD5) i to później drukuję na fakturach.
W takim razie będziecie mieli problemy przy konwersji na S4 bo tam pola STCD1-5 mapują się do swoich standardowych odpowiedników RS1-5. Dla wszystkich krajów to tak działa (jedynie w DE jest mały wyjątek).

STCD1/2 mają opis jakich danych potrzebują - jeden z moich klientów ma firmę w Serbii i ichni numer (9-znakowy dla firm tzw. JMBG/ 13-znakowy dla osób prywatnych tzw. PIB) wpisywany jest w STCD1. W STCD2 wpisywany jest numer rejestracyjny z kodeksu spółek (8 znaków).
Takie jest również mapowanie potem do Partnera Biznesowego (RS01 = STCD1 / RS02 = STCD2).

Marek
Marek Turczyński
greg_hhl
Posty: 141
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 79 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: greg_hhl »

marek.turczynski pisze: pn lut 08, 2021 2:04 pm
greg_hhl pisze: pn lut 08, 2021 11:49 am Ja mam przyjętą zasadę: dla klientów (odbiorców/dostawców) poza unijnych pola STCD1, STDC3, STCEG są niewidoczne na ekranie, NIP takich wprowadzam na STCD4 (ewentualnie STCD5) i to później drukuję na fakturach.
W takim razie będziecie mieli problemy przy konwersji na S4 bo tam pola STCD1-5 mapują się do swoich standardowych odpowiedników RS1-5. Dla wszystkich krajów to tak działa (jedynie w DE jest mały wyjątek).

Marek
Ja mam tak:
dla PL - STCD1 NIP z kreskami, STCD3 NIP bez kresek, pola STCEG nie ma ekranie
dla unijnych - NIP w STCEG, pól STCD1 i STCD3 nie ma na ekranie
dla całej reszty - są dostępne pola STCD2, STCD4 i STCD5, pól STCD1, STCD3 i STCEG nie ma na ekranie

W takim układzie możliwe są zagrożenia w migracji dla klientów tylko unijnych, cała reszta powinna przejść bez problemów. Ale tylko wtedy gdy w S4 brak odpowiednika dla STCEG.

Grzegorz
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: marek.turczynski »

Dla PL STCEG nie ma na ekranie? To jak raportujecie, że dany kontrahent ma NIP Unijny? Po co STCD3 z numerem bez kresek? W standardzie dla mapowania Biznes Partnera będziecie mieli duże problemy.

Praktycznie większość krajów ma lokalny numer VAT w STCD1/2 także ukrywanie tego pierwszego sprawi Wam dużo problemów przy konwersji na S4 i aktywowaniu BP.
Marek Turczyński
greg_hhl
Posty: 141
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 79 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: greg_hhl »

Jeśli klient jest zarejestrowany do celów VAT w innych krajach to te NIP są w KNAS.

STCD3 bez kresek jest wygodny do wyszukiwania na pomocach, wypełnia się automatycznie po <Enter> na SCTD1.

A STCEG tylko dla unijnych mamy od samego początku (16 lat) , już nawet nie pamiętam dlaczego.
marek.turczynski
Posty: 189
Rejestracja: czw lip 10, 2014 7:53 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 226 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: marek.turczynski »

Spróbujcie to ujednolicić według standardu bo inaczej migracja na BP na ECC będzie naprawdę wielkim wyzwaniem.

Search help taki jaki macie w oparciu o STCD3 można zrobić też dla STCD1 - poprzez user exita w search help :)

Marek
Marek Turczyński
greg_hhl
Posty: 141
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 79 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: greg_hhl »

marek.turczynski pisze: pn lut 08, 2021 5:09 pm Spróbujcie to ujednolicić według standardu bo inaczej migracja na BP na ECC będzie naprawdę wielkim wyzwaniem.

Search help taki jaki macie w oparciu o STCD3 można zrobić też dla STCD1 - poprzez user exita w search help :)

Marek
User-exit w search-helop jest u nas często stosowany, tutaj poszliśmy na łatwiznę .

Z polami tak zrobiliśmy bowiem klientów zakłada całkiem spora grupa ludzi z wielu różnych spółek (nie uruchomiliśmy akceptacji (z różnych powodów, głównie brak porozumienia między spółkami)), uprawiali radosną twórczość a kłopoty miała księgowość. Więc trzeba było to uporządkować. i zmusić ludzi do wpisywania danych w odpowiednia miejsca.

Dzięki za ostrzeżenie. Gdyby dali mi teraz kasę na takie działania to pewnie bym zrobił. Obawiam się jednak, że machną ręką i powiedzą "Teraz nie, później". I skończy się na tym, że dopiero przy przechodzeniu na S4 trzeba będzie to zrobić (a to nie wiadomo kiedy bo trzeba na poziomie międzynarodowym wynegocjować nową umowę; a robią to już ze 2 lata).
Ale - gdy klient z UE (np. DE) nie ma na STCEG NIPu to MWST ustala się na podatki krajowe i nie ma znaczenia czy jego NIP jest na STCD1 czy nie ma.
RKISIEL
Posty: 482
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 309 times
Been thanked: 202 times

Re: VAT ID dla Serbii

Post autor: RKISIEL »

marek.turczynski pisze: pn lut 08, 2021 4:50 pm Dla PL STCEG nie ma na ekranie? To jak raportujecie, że dany kontrahent ma NIP Unijny? Po co STCD3 z numerem bez kresek? W standardzie dla mapowania Biznes Partnera będziecie mieli duże problemy.

Praktycznie większość krajów ma lokalny numer VAT w STCD1/2 także ukrywanie tego pierwszego sprawi Wam dużo problemów przy konwersji na S4 i aktywowaniu BP.
Cześć,
W końcu ktoś dostrzegł powiązanie BP i dostawcy/odbiorcy (LFA1/KNA1/LFAS/KNAS) 8)
STCD1 to nie jest NIP "polski" tylko numer identyfikacji krajowej - dla kraju natywnego dostawcy/odbiorcy.
Mam prosty przypadek: kontrahent z Malezji (ma swój ID dla Malezji) i kraje dostawy to różnie: MY lub IT, SK i AT gdzie jest płatnikiem VAT.
Układ jest prosty: STCD1 dla Malezji a LFAS dla IT, SK i AT. W danych BP będzie miał kody ID podatku: MY1, IT0, SK0 i AT0.
Są kraje, które korzystają z STCD1-STCD4 (np. Rosja) a definicję/przeznaczenie dla każdego pola STCD1-STCD5 znajdziemy po wciśnięciu klawisza <F1> na tym polu.
Dla BP z PL używam PL0 (NIP_EU), PL1 (NIP "polski") i PL2 (PESEL). Dla spółek budżetowych (szkoły, przedszkola etc.), które w KRS są określone przez NIP ale podatkowo posługują się NIP gminy/powiatu można utworzyć PL3 (NIP statystyczny) gdzie umieszczony jest NIP z KRS dla podmiotów budżetowych. PL2 i PL3 nie mają znaczenia dla VDEK - o sposobie transformacji NIP/NIP_EU na <NrKontrahenta> i <KodKrajuNadaniaTIN> w zależności od kraju natywnego BP to już inny wątek.
Transformacja przy zakładaniu BP jest prosta, podam na przykładach:
- BP z PL: PL0->STCEG, PL1->STCD1, PL2->STCD2, PL3->STCD3;
- BP spoza PL : dla kraju XX będącego krajem natywnym BP i należącego do EU XX0->STCEG, dla dowolnego kraju XX: XX1->STCD1, dla dowolnego kraju YY z EU ale nie będącego krajem natywnym BP: YY0->LFAS/KNAS.
Mam ok. 1 mln BP (w SAP a poza SAP to jeszcze ok. 5,7 mln odbiorców) i jakoś to działa :P
XML dla VDEK są spore...
Miłego wieczoru.
Rafał Kisiel