Poprawność danych hurtowni danych

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów BI, SEM, BObj
menchi
Posty: 194
Rejestracja: wt cze 30, 2009 6:46 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Poprawność danych hurtowni danych

Post autor: menchi »

Witam

W firmie zaczyna się projekt wprowadzenia BW na wszystkie moduły. Dostaliśmy standardowe zapytania w Query Designer, i w tej chwili mamy sprawdzić czy dane które zostały przekopiowane z R3 do hurtowni są poprawne, a także czy te zapytania są poprawne.

I jeszcze jedno pytanie
Jeżeli jest raport który zawiera dane z dwóch modułów np. PP i CO, to w jaki sposób utworzyć takie zapytanie? Musi zostać utworzona wspólna multikostka na te moduły, zgadza się??

Dziękuję

Dawid_Ratowski
Posty: 312
Rejestracja: czw maja 10, 2007 1:34 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Dawid_Ratowski »

Witam,

jeżeli dane źródłowe są w dwóch kostkach informacji to jest to najprostszy sposób.

Pozdrawiam,
Dawid Ratowski, ICG

menchi
Posty: 194
Rejestracja: wt cze 30, 2009 6:46 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Post autor: menchi »

ok, dzięki za potwierdzenie.

a w jakim narzędziu można zbudować własne multikostki?


czy w helpie są jakieś dokumenty o zapytaniach contentowych?

Dzięki.

Dawid_Ratowski
Posty: 312
Rejestracja: czw maja 10, 2007 1:34 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Dawid_Ratowski »

a w jakim narzędziu można zbudować własne multikostki?
transakcja RSA1 - Administrator Workbench
czy w helpie są jakieś dokumenty o zapytaniach contentowych?
np. tutaj: BI Content

Pozdrawiam,
Dawid Ratowski, ICG

menchi
Posty: 194
Rejestracja: wt cze 30, 2009 6:46 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Post autor: menchi »

Bardzo dziękuję Panie Dawidzie

Pozdrawiam
KB

menchi
Posty: 194
Rejestracja: wt cze 30, 2009 6:46 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Post autor: menchi »

Oprócz Query Designer doszły mnie słuchy, że raporty będą tworzone w Bussines Objects XI 3.1. Tu maja być tworzone światy obiektów (z tych zapytan) a następnie gotowe raporty. Trochę tego nie rozumiem.
Przeciez stworzone query jest samo w sobie raportem dla którego wybraliśmy już konkretne wskaźniki i wymiary.
Także w jakim celu buduje się świat obiektów a następnie raport w BO??

Dziękuje i pozdrawiam

KB

Dawid_Ratowski
Posty: 312
Rejestracja: czw maja 10, 2007 1:34 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Dawid_Ratowski »

Firma SAP kupiła firmę Business Objects ponieważ BO jest jednym z liderów dostarczających rozwiązania wizualizujące dane (kokpity, dashboardy, itp.). Dodatkowo ma dużo bardziej przyjazny interfejs graficzny niż BI w SAP.

Natomiast po nabyciu SAP nie dopracował się jeszcze nowego interfejsu pomiędzy kostkami informacji BW, a światami obiektów BO. Najprostszym sposobem (funkcjonującym już od wielu lat) jest udostępnienie Query SAP do raportowania innymi narzędziami OLAP i właśnie w Waszym przypadku będzie to wykorzystane. Dlatego też światy obiektów będą wynikiem query w BW.

Pozdrawiam,
Dawid Ratowski, ICG