Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów BI, SEM, BObj
anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Witam,
Chciałabym zmodyfikować zmienną tekstu include formularza Smartforms. W SO10 kopiując nazwę tekstu nie znajduje zmiennej. Czy istnieje inna transakcja w której powinnam odpalić zawartość tego tekstu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Printscreen
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Prinstscreen
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dominik.tylczynski
Posty: 7362
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1250 times
Been thanked: 1158 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: dominik.tylczynski »

W SO10 (Twój drugi screen shot) podałaś nazwę zmiennej, a powinnaś podać wartość zmiennej.
Zauważ, że w definicji formularza SMARTFORMS zmienna jest otoczona znakami & (pierwszy screen shot). To oznacza, że brana jest wartość zmiennej.

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Aha, czyli wracam do punktu wyjścia :wink: - najpierw muszę sprawdzić wartość tej zmiennej co zawiera, jakie teksty itp i dopiero S010. Czy to też robi się za pomocą debugera, czy definicja powinna być w drzewku / kodzie formularza. Dobrze rozumuje?

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

TXNAM_FUS to chyba o tej mojej zmiennej mowa - kod z drzewka z formularza

Kod: Zaznacz cały

    FORM GET_TEXTNAME                                             *
*---------------------------------------------------------------------*
*       get adress textnames
*---------------------------------------------------------------------*
FORM GET_TEXTNAME using    GF_TDNAME
IS_VKORG
CHANGING EF_TXNAM_ADR TYPE TXNAM_ADR
EF_TXNAM_KOP TYPE TXNAM_KOP
EF_TXNAM_FUS TYPE TXNAM_FUS
EF_TXNAM_GRU TYPE TXNAM_GRU
EF_TXNAM_SDB TYPE TXNAM_SDB.

DATA: IS_INVOICE TYPE VBRKVB.
DATA: LF_TEXT_ORG.

* object text name
*GF_TDNAME = IS_BIL_INVOICE-HD_GEN-BIL_NU


* clear textnames
CLEAR: EF_TXNAM_ADR,
EF_TXNAM_KOP,
EF_TXNAM_FUS,
EF_TXNAM_GRU,
EF_TXNAM_SDB.
* invoice number
*  IS_INVOICE-VBELN = IS_BIL_INVOICE-HD_GEN-BIL_NUMBER.
IS_INVOICE-VBELN = GF_TDNAME.

* organisational data
*  IS_INVOICE-VKORG = IS_BIL_INVOICE-HD_ORG-SALESORG.
IS_INVOICE-VKORG = is_vkorg.


* Valid numbers for IF_TABLE:   1     text from sales organisation
*                               2     text from shipping point
*                               3     text from sales office
* default: read text from sales org
LF_TEXT_ORG = '1'.

CALL FUNCTION 'LB_BIL_INVOUTP_TEXT_SELECT'
EXPORTING
IS_INVOICE            = IS_INVOICE
IF_TABLE              = LF_TEXT_ORG
IMPORTING
EF_TDNAME_ADR         = EF_TXNAM_ADR
EF_TDNAME_KOP         = EF_TXNAM_KOP
EF_TDNAME_FUS         = EF_TXNAM_FUS
EF_TDNAME_GRU         = EF_TXNAM_GRU
EF_TDNAME_SDB         = EF_TXNAM_SDB
EXCEPTIONS
RECORDS_NOT_FOUND     = 1
RECORDS_NOT_REQUESTED = 2
OTHERS                = 3.
IF SY-SUBRC <> 0.
ENDIF.

ENDFORM.

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: greg_hhl »

TVKO to tabela z Działami Sprzedaży a pola TXNAM_* definiują standardowe teksty dla nagłówka, stopki etc. i są (nazwy tych tekstów) definiowane na poziomie konfiguracji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Nie wpadłabym na to., dzięki! :)

dominik.tylczynski
Posty: 7362
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1250 times
Been thanked: 1158 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: dominik.tylczynski »

anetajur pisze:
śr kwie 11, 2018 8:44 am
Nie wpadłabym na to., dzięki! :)
Właśnie po to jest to forum - aby łatwiej było wpadać...

greg_hhl
Posty: 133
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 79 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: greg_hhl »

dominik.tylczynski pisze:
śr kwie 11, 2018 8:57 am
anetajur pisze:
śr kwie 11, 2018 8:44 am
Nie wpadłabym na to., dzięki! :)
Właśnie po to jest to forum - aby łatwiej było wpadać...
Ale tylko na dobre pomysły i takież rozwiązania .... :) :)

anetajur
Posty: 225
Rejestracja: pn lut 05, 2018 1:36 pm
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: anetajur »

Nie inaczej :D :D :D

koperewa86
Posty: 11
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:38 am

Re: Zawartośc tekstu include SMARTFORMS

Post autor: koperewa86 »

dziekuje bardzo