Zamówienie do zapotrzebowania

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Kasia_KK
Posty: 2
Rejestracja: czw lip 30, 2020 6:35 am
Has thanked: 1 time

Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: Kasia_KK »

Dzień dobry.
Bardzo proszę o poradę, ponieważ system SAP, na którym pracuję, jest mocno rozbudowany rozwiązaniami Z-towymi i zastanawiam się, czy problem dotyczy standardu, czy jest spowodowany przez liczne zmiany w systemie.
W ME51N zostało utworzone zapotrzebowanie, a następnie w ME54N zatwierdzone. Dwóch różnych Branżystów utworzyło zamówienie (ME21N) w referencji do tego samego zapotrzebowania. Na zakładce Status w zapotrzebowaniu widać oba numery zamówień.
Zastanawiam się, czy system nie powinien zablokować możliwości utworzenia drugiego zamówienia, jeżeli potrzeba zakupowa została zrealizowana pierwszym zamówieniem.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam :)

wojtas7
Posty: 798
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

Re: Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: wojtas7 »

A na ile sztuk te zamówienia? Podwójnie?

Kasia_KK
Posty: 2
Rejestracja: czw lip 30, 2020 6:35 am
Has thanked: 1 time

Re: Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: Kasia_KK »

Zapotrzebowanie jest na 1 sztukę I każde zamówienie również na 1 sztukę, więc zamówienia w sumie na 2 sztuki.

wojtas7
Posty: 798
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

Re: Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: wojtas7 »

Kasia_KK pisze:
pt lip 31, 2020 8:53 am
W ME51N zostało utworzone zapotrzebowanie, a następnie w ME54N zatwierdzone. Dwóch różnych Branżystów utworzyło zamówienie (ME21N) w referencji do tego samego zapotrzebowania.
Tak jest zbudowany system i jest to działanie prawidłowe (nie jest to błąd systemu). Powinniście ogarnąć temat organizacyjnie, żeby tych dwóch branżystów nie mogło tworzyć zamówień do tego samego zgłoszenia zapotrzebowania, na przykład przez grupy zakupowe.

Tu to jest ładnie opisane:
18128 - Create purchase order: Purchase requisition is not blocked

Symptom
You use one of the following transactions to create a purchase order (PO) with reference to a purchase requisition (PR): ME21, ME22, ME57, ME58, ME59, ME59N.

Several users can create purchase orders with reference to the same purchase requisition at the same time. When you do this, the purchase requisition is not blocked. This is correct.

Other Terms
duplicate, two, parallel, 06589, 06 589, ME006, ME 006, selection, EKGRP, EKORG, lock, ME21, ME22, ME57, ME58, ME59, ME59N

Reason and Prerequisites
This is NOT a program error. The relevant purchase requisition is deliberately not blocked.


Reason: Before you generate a purchase order with reference to purchase requisitions, the system generally creates a list of purchase requisitions (e.g. the selection by material number or purchasing group). This means that usually the selection doesn’t happen via the purchase requisition number directly.

Based on this list, the user selects one or more purchase requisitions. For a user-dependent block of the listed purchase requisitions, it’s not possible to select and then block the desired purchase requisitions. You would only be able to block all purchase requisitions appearing in the corresponding selection list before they are displayed.


Because these lists can be very large, lock situations can occur, if several users are accessing them, which would prevent 'normal' work.
Because specific purchasers are usually assigned to specific purchasing groups (organizational arrangement), these purchasers normally only select purchase requisitions with an assigned purchasing group.

This means that it’s virtually impossible that the missing block leads to problems, as long as your organization is well structured.

Solution
An organizational solution to the problem is required.

mgabryel
Posty: 358
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 27 times
Been thanked: 175 times

Re: Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: mgabryel »

Tworzenie zamówienia na ilość przekraczającą ilość z zgłoszenia można zablokować w opisany poniżej sposób.

how to prevent PO created against PR but for higher qty

Like dla konkluzji z bloga 🙂
In SAP there is always a better solution available if you have the urge to explore.

max301
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Re: Zamówienie do zapotrzebowania

Post autor: max301 »

U mnie jest tak, że kiedy robię zamówienie do zapotrzebowania, które już ma zamówienie to ilości z zapotrzebowania nie przenoszą się do nowego zamówienia.
Owszem mogę je uzupełnić z palca i wystawić drugie zamówienie i system to puści.