Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: wojtas7 »

Czy ktoś programistycznie dobierał się do zawartości kolejki w SMQ2, żeby zmienić dane w kontenerze? Są do tego moduły funkcyjne?

yacol
Posty: 516
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: yacol »

Oooo ciekawy temat :) jest API do qRFC (zarówno inbound jak i outbound). Poszukaj modułów funkcyjnych TRFC*QIN* i TRFC*QOUT* może coś znajdziesz. Wiem, że są moduły do usuwania wpisów z kolejki (np. TRFC_QIN_DELETE_QUEUE) ale nie wiem czy są też takie, które dają możliwość ingerencji w zawartość kolejek. Możesz też przejrzeć kod programów RSTRFC* - może tam coś znajdziesz.
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl

wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: wojtas7 »

Zgadza się, ciekawy temat ;-) Pewnie Dominik zapyta od razu, czemu taka funkcjonalność w ogóle jest potrzebna ;-) No ale życie pokazuje że czasem jest. Tu akurat do tej pory działa w jobie program do wyłapywania IDoców ze statusem 51 i danym komunikatem błędu, dorzuca stan magazynowy i księguje Idoca jeszcze raz, jeśli wysyłka jest między naszymi zakładami to zmienia IDoca pole ilości przy pomocy EDI_CHANGE_DATA_SEGMENT. Dlatego ciekawym jestem czy da się kontener danych w SMQ2 też tak podmienić :-)

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze:
śr wrz 16, 2020 10:20 am
Pewnie Dominik zapyta od razu, czemu taka funkcjonalność w ogóle jest potrzebna ;-)
Istotnie przeszło mi to przez myśl :D

Przyznasz, że coś musi być grubo nie tak w samym procesie, że musisz korygować błędy księgowań materiałowych poprzez "dorzucanie" zapasu i manipulowanie zawartością IDoc'ów.

Życie niezmiennie mnie zaskakuje. W SAP zbudowano mnóstwo mechanizmów zapewniających spójność danych, a na koniec i tak trzeba "dorzucić" zapas :wink:

wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: wojtas7 »

O ile dobrze rozumiem proces to tutaj jest podwykonawstwo i coś w międzyczasie nie trybi ;-)
Do tej pory był zewnętrzny WMS, uruchomiliśmy EWM no i co dostawa przychodząca to jest ręczna robota w SMQ2 i dorzucanie zapasów, bo tu już idoców nie ma :-) Dam znać jak ogarnąłem temat.

yacol
Posty: 516
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: yacol »

Życie... w całej okazałości :)
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl

wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: wojtas7 »

Zapoznałem się trochę bardziej z procesem. Jest plan dostaw w ME33L, i naszym ruchem 9xx uzupełniamy zapas na komponent na skład podwykonawcy np. na 10 000 sztuk. Następnie on zwraca do nas produkt gotowy w ilości większej niż te 10 000 sztuk, zapewne dlatego że nie umiemy oszacować ile sztuk wróci a proces technologiczny jest trochę lepszy niż jeden-do-jednego (proces galwanizacji). Naszym programem zetowym przyjmujemy (tworzymy dostawę przychodzącą do EWM), więcej niż ilość wydanych komponentów i komunikat zwrotny z EWM księgujący dostawę, wisi z błędem że ilość przekroczona. Wszystko jest identyfikowane jedną partią za każdym razem.

Także trzeba ruchem 9xx dołożyć ilość na stan i komunikat przejdzie i dostawa przychodząca się zaksięguje.

taka historia.

yacol
Posty: 516
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: yacol »

wojtas7 pisze: (...)
taka historia.
:D
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze:
czw wrz 17, 2020 3:54 pm
Zapoznałem się trochę bardziej z procesem. Jest plan dostaw w ME33L, i naszym ruchem 9xx uzupełniamy zapas na komponent na skład podwykonawcy np. na 10 000 sztuk. Następnie on zwraca do nas produkt gotowy w ilości większej niż te 10 000 sztuk, zapewne dlatego że nie umiemy oszacować ile sztuk wróci a proces technologiczny jest trochę lepszy niż jeden-do-jednego (proces galwanizacji). Naszym programem zetowym przyjmujemy (tworzymy dostawę przychodzącą do EWM), więcej niż ilość wydanych komponentów i komunikat zwrotny z EWM księgujący dostawę, wisi z błędem że ilość przekroczona. Wszystko jest identyfikowane jedną partią za każdym razem.

Także trzeba ruchem 9xx dołożyć ilość na stan i komunikat przejdzie i dostawa przychodząca się zaksięguje.

taka historia.
Ładna to historia.

Mam następujące wnioski po jej przeczytaniu.

Przede wszystkim, aby obsłużyć błędy w księgowaniach przyjęć z podwykonawstwa nie musisz zmieniać danych w kolejkach qRFC. Wystarczy, że je odczytasz i przesuniesz brakujący zapas do podwykonawcy. To jeśli chcesz leczyć tylko objawy problemu. Czytaj dalej jeśli chcesz zwalczyć jego źródło.

Moim zdaniem źródłem problemu jest albo nieprawidłowe zaopatrywanie podwykonawcy albo nieprawidłowe rozliczanie zużytych przez niego komponentów. Jakikolwiek by nie był proces, fizycznie rzecz biorąc podwykonawca musi mieć do dyspozycji odpowiednią ilość komponentów, aby wyprodukować deklarowaną ilość produktu. Inaczej po prostu nie ma z czego wyprodukować. Dobrze, aby te ilości prawidłowo rejestrować w systemie, bo wtedy dokładnie wiemy, gdzie i ile mamy zapasu komponentów.

Widzę dwie możliwe przyczyny problemów z obliczeniem ilości zużycia komponentów:
  1. Z natury procesu produkcyjnego u podwykonawcy wynika, że z 1 szt komponentu można wyprodukować więcej niż 1 szt wyrobu. Ta wydajność zmienia się w czasie. Wtedy podwykonawca powinien przesyłać informację ile faktycznie zużył komponentów do wyprodukowania dostarczanej ilości wyrobu. Wykorzystując funkcjonalność Outsource Manufacturing można rozłączyć księgowanie przyjęcia wyrobu od księgowania zużycia komponentów. Oba zdarzenia są rejestrowane oddzielnymi dokumentami materiałowymi. Przyjęcie księgowałbyś wtedy do składu zarządzanego EWM, przeprowadzał proces rozmieszczenia w magazynie, a potwierdzenie dostawy przychodzącej księgowałoby tylko przyjęcie wyrobu. Natomiast zużycie komponentów księgowałbyś oddzielnym dokumentem materiałowym, bezpośrednio w ERP z zapasu podwykonawcy.
  2. Proces produkcyjny u podwykonawcy daje 1 szt wyrobu z 1 szt komponentu - tak sobie wyobrażam proces galwanizacji. Jednak podwykonawca może dostarczyć większą ilość wyrobu niż została zamówiona na zamówieniu zaopatrzeniowym, bo np. jak już rozpędzi linię to produkuje określoną partię, albo nie jest w stanie sterować swoim procesem produkcyjnym z dokładnością do sztuki. Wtedy możesz zostać przy automatycznym księgowaniu zużycia komponentów, ale powinieneś dostarczać podwykonawcy większą ich ilość niż to wynika z zamówienia. Moim zdaniem fizycznie tak się dzieje. Inaczej produkcja u podwykonawcy stanęłaby z braku komponentów.
Naturalnie powyższe sugestie wymagają zorganizowania sensownego przepływu informacji od podwykonawcy, tak aby rejestrować faktycznie zużyte przez niego ilości komponentów i być może przekonfigurowania obsługi podwykonawstwa w Twoim systemie. Natomiast wg mojej wiedzy w SAP są wszystkie potrzebne do tego funkcjonalności.

wojtas7
Posty: 792
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 160 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: wojtas7 »

dominik.tylczynski pisze:
pt wrz 18, 2020 1:04 pm
[*]Proces produkcyjny u podwykonawcy daje 1 szt wyrobu z 1 szt komponentu - tak sobie wyobrażam proces galwanizacji. Jednak podwykonawca może dostarczyć większą ilość wyrobu niż została zamówiona na zamówieniu zaopatrzeniowym, bo np. jak już rozpędzi linię to produkuje określoną partię, albo nie jest w stanie sterować swoim procesem produkcyjnym z dokładnością do sztuki. Wtedy możesz zostać przy automatycznym księgowaniu zużycia komponentów, ale powinieneś dostarczać podwykonawcy większą ich ilość niż to wynika z zamówienia. Moim zdaniem fizycznie tak się dzieje. Inaczej produkcja u podwykonawcy stanęłaby z braku komponentów.
[/list]
Nie szukasz czasem pracy? Czytasz w myślach mając bardzo skąpe informacje :-) Geniusz!

Dokładnie tak jest, tak naprawdę poza systemowo dosypują im materiału bo oni zużywają więcej komponentów które niszczą w próbkowaniu (kontrola jakości) no i zwykle przysyłają z powrotem więcej gotowych wyrobów niż dostali wg systemu komponentów.

Oczywiście że można by to wyprostować i dorobić trochę zmian systemowo, żeby śledzić dokładną ilość zużywanych materiałów, no ale pewnie skala jest na tyle mała finansowo że nie się nie opłaca robić systemu w kierunku idealności.

I jeszcze dodatkowe info, program czytający IDoci ze statusem 51, czasami oprócz doksięgowania stanu, również zmienia zawartość IDoca pod względem ilości, ale tylko wtedy kiedy jest towar w tranzycie. Na szczęście w zakładzie gdzie wprowadziliśmy EWM nie ma tranzytu więc wystarczy że przeczytam kolejkę w SMQ2 z odpowiednim komunikatem błędu (ilość przekroczona....) i doksięguję stan i job zaksięguje po chwili komunikat.

dominik.tylczynski
Posty: 7326
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1223 times
Been thanked: 1136 times

Re: Edycja kolejki qRFC w SMQ2

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze:
pt wrz 18, 2020 4:34 pm
Dokładnie tak jest, tak naprawdę poza systemowo dosypują im materiału...
I tutaj jest źródło problemu. Czy ten ktoś kto dosypuje podwykonawcy materiału nie mógłby tej dosypki po prostu zaksięgować w systemie? Miałbyś porządek z zapasami i nie musiał grzebać w IDoc'ach.