Uprawnienia do raportu

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów kadrowo płacowych SAP.
kzar
Posty: 11
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Been thanked: 4 times

Uprawnienia do raportu

Post autor: kzar »

Cześć,

na systemie HR jest infotyp kliencki i do niego raport bazujący na Ad-Hoc.

Przypisano użytkownikom uprawnienia do infotypu oraz raportu, z uściśleniem obszarów kadrowych jakie obsługują.

Przykładowo użytkownik X jest przypisany w infotypie 0001 do obszaru kadrowego Centrali. Obsługuje obszar kadrowy Kraków. Zgodnie z uprawnieniami, w wynikach raportu powinien widzieć tylko osoby z obszaru, jaki obsługuje, w tym przypadku z Krakowa. Oprócz tych pracowników widzi także tych, którzy kiedyś byli w Krakowie, a teraz są w Centrali.

Uprawnienia jakby nie bazują na aktualnym przypisaniu organizacyjnym, tylko na wszystkich rekordach (?). Lub jest może jakiś inny obiekt uprawnień, który o tym decyduje?

Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

Pozdrawiam,
Kamil
pabl0
Posty: 68
Rejestracja: pt sty 09, 2009 10:35 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 19 times

Re: Uprawnienia do raportu

Post autor: pabl0 »

Cześć,

uprawnienia do infotypów są zależne od czasu. Nie wiem jak są u Ciebie role skonfigurowane ale podejrzewam, że może być np. taki przypadek (uprawnienia mamy do Krakowa)

IT 0001
01.10.2015 - 31.12.2020 Kraków
01.01.2021 - 31.12.2021 Centrala

IT 9000
01.06.2018 - 31.10.2020 Wpis 1
01.11.2020 - 31.03.2021 Wpis 2
01.04.2021 - 31.12.9999 Wpis 3

W powyższym przypadku na IT9000 będą widziane wpisy:
Wpis 1 - bo w całości leży w czasie kiedy pracownik podlegał pod Kraków
Wpis 2 - bo częściowo zahacza o czas kiedy pracownik podlegał pod Kraków

Wpis 3 nie będzie widziany bo ani jeden dzień jego obowiązywania nie podlega pod Kraków.
kzar
Posty: 11
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Been thanked: 4 times

Re: Uprawnienia do raportu

Post autor: kzar »

Cześć,

dziękuję za wpis i chęć pomocy.

Trochę się naszukałem i potestowałem.
Problem nie wynikał bezpośrednio z uprawnień, a z konfiguracji atrybutów infotypu klienckiego. W V_T582A jest taki atrybut "Uprawn. dostępu" - jeśli jest zaznaczony, przy wprowadzaniu/ raportowaniu danych z infotypu 9XXX system sprawdza tylko aktualne przypisanie organizacyjne w IT0001.
Jeśli jest odznaczony, system przy działaniu na infotypie sprawdza wszystkie wpisy w IT0001 i jeśli choć jeden zawiera przykładowo dla przytoczonego przypadku obszar kadrowy Kraków, a teraźniejszy jest inny, to i tak użytkownik będzie miał dostęp.
W moim przypadku był niezaznaczony, stąd wynikał problem.