Cześć,
mam pytanie w magazynie znalazły sie materiały które są nie widoczne w systemie w jaki sposób dodać te materiały żeby był widoczny w systemie. Ktoś się pomylił na magazynie podczas inwetaryzacji i znalazły się w maju jakieś materiły i chcielibyśmy je dodać tak żeby były widoczne w systemie.
Przyjęcie materiału odnalezionego
-
- Been thanked: 2 times
-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 82 times
Re: Przyjęcie materiału odnalezionego
Dzień dobry,
Jeżeli nie musi to być przyjęte z powrotem przez dokument inwentaryzacyjny to można bardzo prosto w MIGO.
Należy wybrać opcje A01 przyjęcie materiałów i R10 Inne.
Wtedy z automatu powinien się zaczytać w migo ruch 501, którym można przyjąć materiał w żądanej ilości bez referencji do PO.
Oczywiście taką operację można wykonać przy założeniu, ze materiał który chce się przyjąć ma założone dane podstawowe w systemie, a także to że dla takiej operacji, nie wiem czy się dobrze wyrażam, powinna być ustawiona odpowiednia determinacja dla kont dl takiej operacji na zapasach.
Pozdrawiam
Jeżeli nie musi to być przyjęte z powrotem przez dokument inwentaryzacyjny to można bardzo prosto w MIGO.
Należy wybrać opcje A01 przyjęcie materiałów i R10 Inne.
Wtedy z automatu powinien się zaczytać w migo ruch 501, którym można przyjąć materiał w żądanej ilości bez referencji do PO.
Oczywiście taką operację można wykonać przy założeniu, ze materiał który chce się przyjąć ma założone dane podstawowe w systemie, a także to że dla takiej operacji, nie wiem czy się dobrze wyrażam, powinna być ustawiona odpowiednia determinacja dla kont dl takiej operacji na zapasach.
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 11 times
Dzięki za informacje
@peterek13 mozesz doprecyzować zdanie "powinna być ustawiona odpowiednia determinacja dla kont dla takiej operacji na zapasach"
Bede wdzięczna
@peterek13 mozesz doprecyzować zdanie "powinna być ustawiona odpowiednia determinacja dla kont dla takiej operacji na zapasach"
Bede wdzięczna

-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 82 times
Hej,
Chodzi o to, że czasami jak to testowałem i chciałem przyjąć coś z ruchem 501, to wyskakiwał błąd, coś w rodzaju
...." Account determination for entry XXXX BSX not possible....."
Chciałem zasygnalizować, że czasami coś takiego się zdarzało, jak to testowałem.
Nie jest oczywiście to równoznaczne z tym, że taki błąd wystąpi u Ciebie.
Pozdrawiam
Chodzi o to, że czasami jak to testowałem i chciałem przyjąć coś z ruchem 501, to wyskakiwał błąd, coś w rodzaju
...." Account determination for entry XXXX BSX not possible....."
Chciałem zasygnalizować, że czasami coś takiego się zdarzało, jak to testowałem.
Nie jest oczywiście to równoznaczne z tym, że taki błąd wystąpi u Ciebie.
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 1828 times
- Been thanked: 1431 times
Księgowanie przyjęcia takiego odnalezionego materiału powinno zostać uzgodnione z księgowością, tak aby księgowanie przeciwstawne do konta zapasu trafiło na odpowiednie konto. Logistycznie rzecz biorąc ruch 501 jest ok, natomiast jest to ruch bardziej przyjęcia dostawy bez referencji do zamówienia zaopatrzeniowego. W istocie "odnalezienie" można zaksięgować praktycznie dowolnym ruchem odwrotnym do wydania, ważne jest na jakie konta ten ruch zostanie zaksięgowany.
Uważam, że najbardziej naturalnym sposobem jest proces inwentaryzacji.
Uważam, że najbardziej naturalnym sposobem jest proces inwentaryzacji.