Dominik używamy QM a ruch 321 jest ruchem do zwolnienia materiału przez dział jakości, co w tym przypadku nie chce żeby zaistniało, jeżeli nie znajdę rozwiązania ani HQ to prawdopodobnie uzyje tego ruchu ale narazie się wstrzymuje bo być może jest inne rozwiązanie którego szukam
321 to faktycznie ruch przesunięcia z KJ do NW, ale to właśnie chcesz zrobić, prawda?
Natomiast to niestety nie zadziała jeśli materiał jest zarządzany w QM - wtedy wszystkie ruchy na zapasie KJ muszą być wykonywane transakcjami QM z poziomu partii kontrolnej.
Tak , zgadza się ale procedura w mojej firmie jest taka że dział zajmujący się QM i który zwalnia materiał w statusie KJ do NW musi mieć certfikat materiału i nie zwolni póki nie ma tego ceryfikatu a nie ma bo materiał nie będzie miał. Dlatego chce cofnąć ze statusu KJ do NW w inny sposób niż ruch 321. ok jak się dowiem jak można to zrobić dam znak
Chciałabym wrócić do tego tematu , zastanawiam się czy można użyć ruchu do odrzucenia materiału tylko nie wiem jakie będą konsekwencje... Dział który zajmuje się QM czyli zarządza materiałem w Statusie KJ ma dwa ruchy zwolnić materiał ale nie chce jeszcze używać tego ruchu lub odrzucić materiał i wtedy materiał wpadnie w blokadę. Czy można z blokady skoorygować ilości ? Używając na przykład MIGO lub cofnąć do nieograniczonego wykorzystania żeby można było ze strornować dokument materiałowy ? Jeżeli tak to jakie ruchy trzeba użyć ?
Generalnie, jeśli materiał jest zarządzany w QM, to nie można księgować ruchów na zapasie KJ bezpośrednio w MIGO. Wszelkie ruchy na KJ muszą być księgowane z poziomu partii kontrolnej, aby została zachowana spójność danych między QM i MM.
Można zapas w KJ przesunąć do zapasu zablokowanego decyzją użycia z poziomu partii kontrolnej. Następnie można ten zapas przesunąć do NW, albo wydać w jakieś koszty.
Przesunięcie zapasu zablokowanego do nieograniczonego wykorzystania to ruch 343.