Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
mk_ktw
Posty: 19
Rejestracja: wt paź 18, 2022 10:18 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: mk_ktw »

Cześć,

dzisiaj zwracam się do was z następującym problemem. Próbując dokonać przypisania obszaru zaopatrzenia produkcji( /scwm/psastage ) do miejsca składowania należy określić oczywiście OZP, jak i DisposalParty(Uprawniony do rozporządzania).

Mam tutaj jednak problem:

System SAP wyrzuca mi komunikat:

"Nr magazynu nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz."
"Warehouse number does not have an ERP plant/party entitled assignment."

Wie ktoś może, gdzie mogę w konfiguracji utworzyć takie powiązanie, gdyż ciężko mi coś znaleźć na ten temat.

Pozdrawiam.
mgabryel
Posty: 406
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 35 times
Been thanked: 229 times

Re: Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: mgabryel »

zobacz czy w konfiguracji EWM masz zrobione przypisanie Domyślny uprawniony do rozporządzania
IMG -> EWM -> Dane podst. -> Przypisanie Nr magazynu
wojtas7
Posty: 1061
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 315 times

Re: Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: wojtas7 »

Polecanym nawykiem jest sprawdzenie/podawanie od razu numeru komunikatu (oraz przeczytanie długiego tekstu komunikatu jeśli istnieje), po dwukrotnym kliknięciu w sam komunikat bądź pod znakiem zapytania. Wówczas w google można przekleić sam nr i klasy komunikatu i to często już wyjaśnia temat.
dominik.tylczynski
Posty: 8350
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1922 times
Been thanked: 1476 times

Re: Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze: pt mar 10, 2023 8:06 am Polecanym nawykiem jest sprawdzenie/podawanie od razu numeru komunikatu (oraz przeczytanie długiego tekstu komunikatu jeśli istnieje), po dwukrotnym kliknięciu w sam komunikat bądź pod znakiem zapytania. Wówczas w google można przekleić sam nr i klasy komunikatu i to często już wyjaśnia temat.
Jeśli w danej aplikacji nie widać bezpośrednio numeru komunikatu, to można go odszukać w tablicy T100, gdzie są przechowywane teksty komunikatów.

W tym przypadku to jest komunikat /SCWM/WMEBASICS 023:
20230310_3433.png

Następnie komunikat można wyświetlić w transakcji SE91, zobaczyć jako dokumentację (w tym przypadku niestety nie jest dostępna). Stąd można sprawdzić listę miejsc użycia, jeśli chcemy debuggować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mk_ktw
Posty: 19
Rejestracja: wt paź 18, 2022 10:18 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: mk_ktw »

Znalazłem rozwiązanie tego problemu:

W konfiguracji:

IMG -> SCWM -> Interfaces -> Integr.ERP - > Goods movements -> Map Storage Locations from ERP to EWM

Należy tam dodać odpowiedni wpis.
wojtas7
Posty: 1061
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 315 times

Re: Nr magazynu XX nie ma przypisania zakładu ERP do uprawn. do rozporządz.

Post autor: wojtas7 »

Ciekawe, takie podstawowe rzeczy mapowania robi się raczej w fazie wdrożeniowej, a potem w ramach zmian (czy to Change Request czy Demand jaką macie u siebie filozofię nazewnictwa), raczej takie rzeczy wskazują że może zły skład już po stronie ERPa jest na dostawie?