Dzień dobry wszystkim,
z góry przepraszam za (być może) lakoniczne pytanie, jestem początkujący i próbowałem poszperać trochę samodzielnie na forum, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Pytanie dotyczy utworzenia faktury korygującej do faktury sprzedażowej.
Z tego, co udało mi się wyczytać na help.sap.com tzw. Request for correcting invoice skutkuje utworzeniem tzw. "credit memo" (czyli po polsku notą kredytową) - która z tego, co mi powiedziano, nie jest dokumentem księgowym.
Pytanie zatem - czy istnieje transakcja w SAP pozwalająca utworzyć dokument o nazwie "Faktura korygująca", na której widoczne będzie odniesienie do dokumentu, który korygujemy (zgodnie z polskim prawem)?
Będę niezwykle wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Jakub
Faktura korygująca dot. sprzedaży - prośba o pomoc
-
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 226 times
Re: Faktura korygująca dot. sprzedaży - prośba o pomoc
Oczywiście, że istnieje. Żądanie korekty tworzy się w tej samej transakcji co zlecenie sprzedaży, czyli VA01. Tam należy wybrać odpowiedni rodzaj zlecenia. Standardowy rodzaj to RK - Żąd. FaktKoryg., jednak firmy często tworzą swoje niestandardowe rodzaje zleceń Z*, żeby zmodyfikować standardowe ustawienia procesu.
Takie zlecenie tworzy się w referencji do pierwotnej faktury i później powiązanie między tymi dokumentami jest widoczne w obiegu dokumentów.
Takie zlecenie tworzy się w referencji do pierwotnej faktury i później powiązanie między tymi dokumentami jest widoczne w obiegu dokumentów.
Re: Faktura korygująca dot. sprzedaży - prośba o pomoc
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Udanego tygodnia, pozdrawiam serdecznie,
Jakub
Udanego tygodnia, pozdrawiam serdecznie,
Jakub