Witam,
Sytuacja wygląda tak, że mam dosyć sporo PN'ów i w każdym mam minimum po kilka production orderów i plord'ów. Czy jesteś jakaś transakcja, w której mogę podać listę PN'ów i ona sprawdzi mi datę dostępności komponentów dla każdego plorda i production orderu? Jeżeli byłaby możliwość aby odfiltrować tylko te które mają start datę do wybranej daty wiele by ułatwiło.
Masowe sprawdzanie daty dostępności komponentów
-
-
Re: Masowe sprawdzanie daty dostępności komponentów
Proponuje COOIS, COHV a najlepiej dla komponentów MDVP. W tej ostatniej możesz przeprowadzić kontrolę dostępności komponentów dla konkretnych zleceń plan i prod. Od Ciebie zależy czy zakres ograniczysz na podstawie numerów Planistów, numerów zleceń czy w oparciu o daty. Zaznaczając jedno lub wiele zleceń należy przeprowadzić kontrolę dostępności. Wynik zostanie wyświetlony na zasadzie: linia podświetlona na czerwono brak lub niedobór
jednego lub kilku surowców / na zielono mamy potwierdzenie o dostępności materiałów dla konkretnego zlecenia. Po przeprowadzonej kontroli dostępności i po "podświetleniu" się wszystkich zleceń należy zaznaczyć wszystkie linie i wcisnąć "Brakujące materiały".
Każdy z brakujących materiałów możesz sprawdzić poprzez MD04 ale zakładam że korzystasz i nie muszę tłumaczyć. Natomiast mam wątpliwości czy odpowiednio patrzysz na proces a właśnie twoje pytanie sugeruje że chciałbyś korygować daty zleceń produkcyjnych na podstawie dostaw komponentów. Dobrym zwyczajem jest korzystanie ze strategii i wgrywania forecastów dla wyrobów gotowych przykładowo na 3 miesiące do przodu dzięki czemu przy odpowiednio ustawionych parametrach komponentów będą tworzyć się odpowiednie dokumenty przykładowo dla surowca będzie to zgłoszenie zapotrzebowania.
jednego lub kilku surowców / na zielono mamy potwierdzenie o dostępności materiałów dla konkretnego zlecenia. Po przeprowadzonej kontroli dostępności i po "podświetleniu" się wszystkich zleceń należy zaznaczyć wszystkie linie i wcisnąć "Brakujące materiały".
Każdy z brakujących materiałów możesz sprawdzić poprzez MD04 ale zakładam że korzystasz i nie muszę tłumaczyć. Natomiast mam wątpliwości czy odpowiednio patrzysz na proces a właśnie twoje pytanie sugeruje że chciałbyś korygować daty zleceń produkcyjnych na podstawie dostaw komponentów. Dobrym zwyczajem jest korzystanie ze strategii i wgrywania forecastów dla wyrobów gotowych przykładowo na 3 miesiące do przodu dzięki czemu przy odpowiednio ustawionych parametrach komponentów będą tworzyć się odpowiednie dokumenty przykładowo dla surowca będzie to zgłoszenie zapotrzebowania.