blokowanie produktu

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

Jak mogę zablokować produkt na BIN, ponieważ nie ma go w tej lokacji?
inspir
Posty: 39
Rejestracja: czw paź 26, 2017 2:08 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: inspir »

Możesz zablokować cały bin - jeżeli tylko jeden materiał jest aktualnie na binie - w transakcji ls02n
Lub możesz zablokować quant przypisany do WM stock dla danego materiału w binie - transakcja ls07

Oba sposoby blokują stock tylko na poziomie WM - więc ruchy po stronie MM dalej teoretycznie mogą być robione, ale zakładam, że jak masz zarządzenie zapasami WM to ruchów manualnych po stronie MM nie robicie
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

Re: blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

Nie zależy mi na blokowaniu całego binu, tylko wybranego produktu na który została zrobiona różnica.
Ponieważ na jednym binie, u nas jest kilka produktów.
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: dominik.tylczynski »

inspir pisze: czw lis 16, 2023 1:18 pm Lub możesz zablokować quant przypisany do WM stock dla danego materiału w binie - transakcja ls07
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

Re: blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

Czy jak zablokuje transakcją ls07 czy w mrp wyrzuci, że trzeba wyprodukować?
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: dominik.tylczynski »

zwdzsk pisze: pn lis 20, 2023 1:22 pm Czy jak zablokuje transakcją ls07 czy w mrp wyrzuci, że trzeba wyprodukować?
Nie, blokowanie miejsca składowania czy kwantu WM nie ma wpływu na dostępność zapasu na poziomie MRP.
Jeśli chcesz, aby blokada była widoczna w MRP, to powinieneś przeksięgować w MIGO na zapas zablokowany.
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

Re: blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

Tylko że jak w migo księguje nie mam możliwości wybrania danego binu.
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: dominik.tylczynski »

zwdzsk pisze: pn lis 20, 2023 1:58 pm Tylko że jak w migo księguje nie mam możliwości wybrania danego binu.
Istotnie tak jest - MIGO, czyli moduł MM nie zarządza zapasem na poziomie binów. Biny są w WM.
Natomiast kiedy zablokujesz zapas w MIGO, to na poziomie magazynu / WM powstania nota przeksięgowania. Do tej noty należy utworzyć zlecenie przeniesienia i w tym zleceniu wskazuje się bin, w którym jest blokowany zapas.

Wyświetlanie noty przeksięgowania - LU03
Tworzenie zlecenia przeniesienia w referencji do noty przeksięgowania - LT05
Tworzenie zlecenia przeniesienia w referencji do dokumentu materiałowego - LT06
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

Re: blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

inspir pisze: czw lis 16, 2023 1:18 pm Możesz zablokować cały bin - jeżeli tylko jeden materiał jest aktualnie na binie - w transakcji ls02n
Lub możesz zablokować quant przypisany do WM stock dla danego materiału w binie - transakcja ls07

Oba sposoby blokują stock tylko na poziomie WM - więc ruchy po stronie MM dalej teoretycznie mogą być robione, ale zakładam, że jak masz zarządzenie zapasami WM to ruchów manualnych po stronie MM nie robicie
ls02n - służy tylko do blokowania pojedyńczych binów, a jak mogę zablokować wiekszą ilość?
Chciałbym zablokować wszystkie górne półki, ale muszę to robić pojedyńczo ls02n.
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: dominik.tylczynski »

Lokalizacje/biny w LE-WM możesz zmieniać zbiorczo transakcją LS11.
Tylko zrozum proszę, że w ten sposób blokujesz lokalizacje magazynowe. Natomiast nie zmienisz w ten sposób rodzaju zapasu, co oznacza że zapas w zablokowanych lokalizacjach będzie nadal dostępny w module MM-IM czy dla produkcji.
zwdzsk
Posty: 17
Rejestracja: pt lut 24, 2023 5:27 pm
Been thanked: 1 time

Re: blokowanie produktu

Post autor: zwdzsk »

Chciałbym zablokować półki, ponieważ mamy dużo wolnego miejsca na niższych półkach.
Jak przypisuje lokalizacje to na siłę chce wrzucać na 4 półki.
urbi
Posty: 40
Rejestracja: sob lip 30, 2022 1:40 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times

Re: blokowanie produktu

Post autor: urbi »

zwdzsk pisze: wt gru 05, 2023 10:11 am Chciałbym zablokować półki, ponieważ mamy dużo wolnego miejsca na niższych półkach.
Jak przypisuje lokalizacje to na siłę chce wrzucać na 4 półki.
To może warto rozważyć zmianę strategii rozkładania towaru aby system najpierw uzupełniał dolne półki, a gdy one są pełne ładował wyżej?
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM