Varianty

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Varianty

Post autor: Wenega »

Witam,

Czy jest opcja zmiany domyślnego Variantu na swój własny dla danej transakcji, żeby nie było konieczności wybierania za każdym razem?
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Varianty

Post autor: dominik.tylczynski »

SAP Help: Starting Transaction Variants pisze:The Standard Transaction Variant
Standard transaction variants have a special purpose. You can use any transaction variant as a standard variant. Use the Activate and Deactivate functions to use a specific transaction variant as a standard variant or to deactivate it.
If a standard variant is active for a transaction, the system searches for the variant automatically whenever the transaction is started and adopts its values.
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Re: Varianty

Post autor: Wenega »

Ok, a w którym miejscu można ustawić dowolny Variant jako standardowy VAriant? W menu konfiguracji, czy można z poziomu użytkownika (szukam od wczoraj i nie mogę znaleźć)?
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Varianty

Post autor: dominik.tylczynski »

Wariant transakcji definiuje się w transakcji SHD0. W tej samej transakcji możesz ustawić wariant standardowy:
20231128_122205.png

Na powyższym ekranie podajesz wariant i klikasz przycisk "Activate" - wszystko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Re: Varianty

Post autor: Wenega »

Nie widzę w tej transakcji Variantu, który stworzyłem dla np VL06I (VL06IP dokładniej rzecz ujmując), dlaczego?
I czy jest jakas inna opcja, ponieważ na bazie produkcyjnej nie mam dostepu do SHD0
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Varianty

Post autor: dominik.tylczynski »

Twoje pytanie dotyczyło wariantów transakcji - SAP Help Transaction Variants

Teraz piszesz o transakcji VL06I, czyli raczej o raporcie ALV a nie o transakcji dialogowej. Czy na pewno pytasz o warianty transakcji? Czy może raczej o układzie wyświetlania ALV (ang. ALV layout) - SAP Help Personalizing the List, a może o wariancie selekcji - SAP Help Selection Variants?

Napisz dokładnie czego dotyczy Twoje pytanie, może wstaw screenshot'y z tego co zdefiniowałeś.
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Re: Varianty

Post autor: Wenega »

Przechwytywanie.PNG
Chodzi o te Varianty w transakcjach. Chciałbym żebt "GR" był domyślnym dla uzytkownika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wojtas7
Posty: 1056
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 313 times

Re: Varianty

Post autor: wojtas7 »

Są na to dwie noty - sprowadza się to do tego że każdy user w "Danych własnych" (SU3) musi sobie wpisać odpowiedni parametr VA7

https://me.sap.com/notes/0002766853
https://me.sap.com/notes/312025

Resolution
Note Number 312025 provides information on VL06* variants and the SET/GET parameters. This example is only for VL06I 'List Inbound Deliveries'

Run transaction VL06I
Choose 'List Inbound Deliveries'
Input required selection criteria
Choose Goto -> Variants -> Save as Variant
Input required Variant Name -> Save
Run transaction SU3 for relevant user
Choose Parameters
In SET/GET Parameter ID input 'VA7'
In Parameter Value input Variant Name
Choose Save
When VL06I for list of Inbound Deliveries is run the variant will populate by default
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Varianty

Post autor: dominik.tylczynski »

Jeśli na tym ekranie wpiszesz wariant GR przy wybranym przycisku, to przy kolejnym wywołaniu VL06I ten wariant zostanie domyślnie wybrany.
Jestem przekonany, choć nie mam 100% pewności, że ta zmiana zadziała dla wszystkich użytkowników.

Jeśli chcesz ustawić wariant tylko dla siebie, to należałoby postępować zgodnie z notami:
Nota 2766853 - Create Default Variant for transaction VL06* pisze:
  1. Run transaction VL06I
  2. Choose 'List Inbound Deliveries'
  3. Input required selection criteria
  4. Choose Goto -> Variants -> Save as Variant
  5. Input required Variant Name -> Save
  6. Run transaction SU3 for relevant user
  7. Choose Parameters
  8. In SET/GET Parameter ID input 'VA7'
  9. In Parameter Value input Variant Name
  10. Choose Save
  11. When VL06I for list of Inbound Deliveries is run the variant will populate by default
Nota 312025 - Variants of the initial screen of delivery monitor pisze: The SET/GET parameters for the variant names can also be stored in the user defaults.There is a separate parameter for every view of the delivery monitor:
VA1 Outbound deliveries for picking
VA3 Outbound deliveries for confirmation
VA2 Outbound deliveries for loading
VA4 Outbound deliveries for goods issue
VA5 Outbound deliveries for transportation planning
VA6 List of outbound deliveries
V11 Inbound deliveries for transportation planning
VA8 Inbound deliveries for putaway
V10 Inbound deliveries for confirmation
VA9 Inbound deliveries for goods receipt
VA7 List of inbound deliveries
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Re: Varianty

Post autor: Wenega »

Dokładnie o to chodziło. Dziękuję. :D
Wenega
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 19, 2020 1:04 pm

Re: Varianty

Post autor: Wenega »

A jeszcze jakbyście dali mi wędkę i podpowiedzieli jak znaleźć te ID parametry dla innych transakcji, np dla LT22
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Varianty

Post autor: dominik.tylczynski »

Wenega pisze: wt lis 28, 2023 2:15 pm A jeszcze jakbyście dali mi wędkę i podpowiedzieli jak znaleźć te ID parametry dla innych transakcji, np dla LT22
Niestety wędka, która zadziała w obszarze dostaw, nie zadziała w obszarze magazynu - to jest jednak całkiem inny moduł w SAP.
Wg mojej wiedzy w LT22 nie można zdefiniować domyślnego wariantu selekcji.