Multi Storage Unit (SU)

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Piotrek01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Multi Storage Unit (SU)

Post autor: Piotrek01 »

Cześć,
Panie Dominiku, od kilkunastu tygodni borykam się z problemem utworzenia nazwijmy to "MULTI SU"
Już wyjaśniam. Po utworzeniu kilku pojedynczych SU chciałbym te wszystkie komponenty "spakować" fizycznie i systemowo do jednego zbiorczego pojemnika (fizycznie skrzynka) i wydrukować na to jakiąś zbiorczą etykiete SU w której znajdowały by się te wszystkie pojedyncze SU.
Problem polega na tym że nie mam pojęcia jak to zrobić, ponieważ mam uruchomiony kanban który musi pozwolić na pobranie tylko jednego SU z pojemnika lub w niektórych przypadkach całego pojemnika na raz (multi SU)
Mam włączoną obsługę Jednostek składowania ale nie wiem jak i czy w ogóle można utworzyć coś takiego jak "zbiorcze SU" na zsumowaną ilość komponentu (dodam że w jednym pojemniku znajduje się tylko jeden nr komponentu)
Czy da się to w ogóle zrobić?
Bardzo proszę o wsparcie członków forum i Pana również Panie Dominiku

Załączam screen
Dziękuję
Piotr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2065 times
Been thanked: 1549 times

Re: Multi Storage Unit (SU)

Post autor: dominik.tylczynski »

W LE-WM nie ma możliwości tworzenia wielopoziomowych, zagnieżdżonych jednostek składowania (ang. SU, storage unit). SU są zawsze jednopoziomowe. Widzę 3 możliwości:
  1. Tworzenie SU na poziomie zbiorczego pojemnika i składowanie w nim kilku komponentów. Nie wiem czy to będzie pasować do Twoich pozostałych procesów magazynowych i do zaopatrzenia produkcji przez Kanban
  2. Zbudowanie własnego Z-rozwiązania na spięcie pojedynczych SU w zbiorczy pojemnik. To na pewno będzie spory development i trzeba dobrze przemyśleć w jakich procesach i w jaki sposób obsługiwać przesunięcia takiego zbiorczego Z-pojemnika
  3. Włączenie zarządzania jednostkami obsługi, czyli Handling Unit Management (LO-HU). To jest jedyna możliwość budowania wielopoziomowych pojemników w standardzie ERP-ECC. Wtedy pojemnik zbiorczy, czy HU dla pojemnika zbiorczego jest mapowany na SU w LE-WM, natomiast wszystkie ruchy magazynowe są rejestrowane w referencji do podrzędnych HU. To jest jednak spora zmiana w wieloma skutkami ubocznymi. Zarządzanie HU włącza się na poziomie składu, a nie nr magazynu czy typu magazynu, gdyż jest to funkcjonalność z obszaru ogólnej logistyki, a nie stricte magazynowa.
Obawiam się, że nie ma tutaj prostego rozwiązania, a każda z powyższych możliwości ma swoje wady.